Ski touring, Vapaalasku

Haute Route alppiklassikko suksilla

Esittelyssä maailman tunnetuin hiihtovaellus! 180 kilometrin Haute Route klassikkovaellus vie Ranskan Chamonixsta Sveitsin Zermattiin mahtavissa maisemissa.

Haute Route on ski touring -vaellus parhaasta päästä. Monipäiväinen elämys, joka yhdistää kaksi tunnettua hiihtokeskusta ja legendaarista alpinismikohdetta. Päivät edetään omin voimin ja yöt levätään tunnelmallisissa alppimajoissa.

Haute route vaellusreitti Chamonixista Zermattiin

Haute Route, korkea reitti suomeksi, kuvaa hyvin tämän klassikkona pidetyn alppivaelluksen luonnetta. Lähtö sijaitsee Chamonixissa jylhän Mont Blancin kupeessa ja vaelluksen päätepiste Zermatt on puolestaan Matterhornin vieressä. Reitti kulkee vuoristomajalta toiselle ja parhaimmillaan noustaan reilusti yli 3000 metrin korkeuteen. Korkeiden vuorien lisäksi matkalle oman mausteensa tuovat reitin jäätikköosuudet.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Haute Route on vakiintunet terminä kuvaamaan kaikkia majalta majalle suuntautuvia usean päivän alppivaelluksia. Originaali klassikko suuntautuu juurikin Chamonixista Zermattiin. Reitin tekivät laajemmin tunnetuksi brittiläiset alppikiipeilijät 1800-luvun puolivälissä vaeltaessaan Chamonixin laaksosta naapurimaan Sveitsin puolelle ja aina Zermattiin saakka. Suksilla reitti kuljettiin todistetusti ensimmäisen kerran 1911.

Koska reitti sijaitsee korkealla, niin sen kulkemista suositellaan vain hyvän sään ja lumitilanteen aikana. Linnuntietä pitkin Chamonix ja Zermatt sijaitsevat vain 70 km päässä toisistaan, mutta vuoria kiertäen matkaa omin voimin suksilla kertyy kunnioitettavat 180 km. Reitin vaativuutta kuvaa, että vain noin puolet Chamonixta lähtevistä onnistuu saavuttamaan Zermattin.

Normaali talviversio Haute Route -reitistä on kuljettavissa kuudessa päivässä. Vertailukohtana, nopeusennätys reitillä on 18 tuntia 35 minuuttia.

Haute Route majalta majalle reittietapit: klassikkoversio

Chamonix-Zermatt Haute Routen klassikkoversio tietää pitkiä päiviä skinnaten, välillä hakkua ja jäärautoja hyödyntäen.

  1. päivä: Argentieren kylä 1252 m (korkeus merenpinnasta) – Trientin alppimaja 3170 m
  2. päivä: Trient – Champex-Lacin kylä 1470 m, josta taksi tai bussi Bourg-Saint-Pierre’en 1632 m
  3. päivä: Bourg-Saint-Pierre – Valseroyn alppimaja 3030 m
  4. päivä: Valseroy – Chanrionin alppimaja 2462 m
  5. päivä: Chanrion – Vignettesin alppimaja 3160 m
  6. päivä: Vignettes – Zermatt 1620 m

Klassikkoreitin alkuosuus liikutaan Ranskassa ja valtaosa matkasta taivalletaan Sveitsin puolella. Huomioi, että klassisin versio Chamonixista Zermattiin vievästä talvireitistä on erittäin vaativa ja soveltuu vain kokeneille ja hyväkuntoisille. Reitin vaikein osuus ajoittuu 4. päivälle, jolloin edessä on haastava Plateau du Couloir -osuus.

Haute Routesta myös monia muita variaatioita

Helpompi ja siten ensikertalaisille suositeltavampi tapa Haute Route -hiihtovaelluksesta kiinnostuneille on suunnata Chamonixista Zermattiin ammattitaitoisen oppaan johdolla. Kaupallisia vaihtoehtoja on tarjolla monilla eri vuoristo-oppailla sekä matkatoimistoilla. Vaihtoehtoja löytyy myös kotimaisilta toimijoilta.

Haute Routesta kiinnostuneiden on hyvä tutustua myös moniin reitin eri variaatioihin. Yksi suosittu vaihtoehto on suunnata Chamonixista Verbieriin. Jokaisesta alppimaasta löytyy runsaasti mielenkiintoisia mahdollisuuksia ikimuistoiseen usean päivän hiihtovaellukseen samaa Haute Routen majalta majalle periaatetta noudattaen.

Reittimahdollisuudet eivät rajoitu myöskään pelkästään Alppeihin, esimerkiksi Norjasta 77 kilometrin ja yli 7200 korkeuserometrin Jotunheimen Haute Route on elämyksellinen viiden päivän kokemus.

Mitä Haute Routen läpikulku vaatii?

  • Riittävää kuntoa, pitkät päivät edetään pääsääntöisesti ylöspäin nousukarvoilla. 180 kilometrin kulkeminen kuudessa päivässä tarkoittaa keskimäärin 30 kilometrin päivämatkoja.
  • Riittävää offari-laskutaitoa, matkan varrella tulee useita palkitsevia pitkiä laskuja.
  • Yleistä takamaasto- ja vuoristo-osaamista, tilanteet korkeilla vuorilla voivat muuttua äkkiä. Harkitse ammattitaitoisen oppaan hyödyntämistä!
  • Otollisia lumi- ja sääolosuhteita. Normaalitalvena parasta aikaa Haute Routen vaeltamiseen on maalis-huhtikuu.

Lisätietoa aiheesta:
Ski touring eli randohiihto – mistä on kyse?
Alppien ylitys pyörällä – Transalp
Alppien klassivaellukset: Tour du Mont Blanc & Tour de Monte Rosa

Teksti: Antti Hurskainen
Kuva: Shutterstock.com


Avainsanat:
, , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Haute Route alppiklassikko suksilla
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 4 ääntä)
Loading...