Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Alppien klassikkovaellukset – Tour du Mont Blanc & Tour de Monte Rosa

Alpit ovat unelmakohde vaeltajille kattavan reitti- ja palveluverkostonsa sekä ihastuttavien maisemien vuoksi. Esittelyssä kaksi pitkien alppivaellusten todellista klassikkoa.

Alppien pitkän matkan vaellusreiteistä kaksi nousee ylitse muiden, nimittäin Tour du Mont Blanc ja Tour de Monte Rosa. Nimensä mukaisesti ne kiertävät Mont Blancin ja Monte Rosan vuorimassiivit usean päivän aikana.

Tour du Mont Blanc

Alppivaellusten kiistattomana kuninkaana voidaan pitää Tour du Mont Blancin (TMB) nimellä tunnettua kierrosta Alppien korkeimman 4810 metriin kohoavan huipun ympäri. 170 kilometrin mittainen kolmeen alppimaahan tutustuttava reitti vaelletaan perusmuodossaan yleensä 11 etapin muodossa. Tour du Mont Blanc -vaellusreitistä on olemassa myös useita reittivariaatioita, mutta tällöin usein osa reitin maisemallisesti palkitsevimmista osuuksista jää kokematta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Monien muiden Alppien vaellusreittien tapaan myös Tour du Mont Blanc on muokkautunut alunperin alueen asukkaiden ja erityisesti paimenten käyttämien polkuverkostojen pohjalta. Laajemmin Mont Blancin ympäri kiertävä reitti on tullut tutuksi 1700-luvulta alkaen, jolloin sveitsiläinen geologi Horace-Bénédict de Saussure kiersi Mont Blancin useaan kertaan reittiä huipulle etsiessään. Etsiminen ei tuottanut toivottua tulosta ja Saussure lupasi palkinnon Mont Blancin ensihuiputtajille. Tämän seurauksena vuonna 1786 Chamonixista kotoisin olleet Michel Paccard ja Jacques Balmat onnistuivat ensimmäisenä vuoren valloituksessa.

Nykyisellään vakiintunut Mont Blancin kiertävä vaellusreitti kulkee Ranskan, Italian ja Sveitsin puolella. Majoitus matkan varrella hoituu alppikylissä tai vuoristomajoissa. Korkeimmillaan reitti pistäytyy 2665 metrin korkeudessa ja on periaatteessa kenen tahansa riittävän kunnon omaavan vaellettavissa. Rengasreitillä on helppo valita itselle sopivin vaelluksen aloitus- ja päätepiste.

Päiväosuudet ovat pituudeltaan kohtuullisia. Oleellista on harjoitella nousuja ja laskuja silmällä pitäen, sillä kokonaisuudessaan Tour du Mont Blanc -kierroksen aikana matkakilometrien sijaan korkeuerometrejä kertyy hurjasti – vertailukohtana korkeuserometrejä tulee maailman korkeimman vuoren Mount Everestin ylityksen verran.

Tour du Mont Blanc: esimerkkireittikuvaus ja etapit

 1. Les Houches – Les Contamines 16 km, 646 nousu- ja 633 laskumetriä
 2. Les Contamines – Les Chapieux 18 km, 1316 nousu- ja 929 laskumetriä
 3. Les Chapieux – Rifugio Elisabetta 15 km, 1004 nousu- ja 258 laskumetriä
 4. Rifugio Elisabetta – Courmayeur 18 km, 460 nousu- ja 1560 laskumetriä
 5. Courmayeur – Rifugio Bonatti 12 km, 860 nousu- ja 101 laskumetriä
 6. Rifugio Bonatti – La Foyly 20 km, 895 nousu- ja 1410 laskumetriä
 7. La Foyly – Champex 15 km, 420 nousu- ja 565 laskumetriä
 8. Champex – Col de la Forclaz 16 km, 742 nousu- ja 682 laskumetriä
 9. Col de la Forclaz – Tre-le-Champ 13 km, 1069 nousu- ja 1178 laskumetriä
 10. Tre-le-Champ – Refuge Flegere 8 km, 733 nousu- ja 257 laskumetriä
 11. Refuge Flegere – Les Houches 17 km, 772 nousu- ja 1546 laskumetriä

Yhteensä: 168 km, 8917 nousu- ja 9119 laskumetriä.

Tour de Monte Rosa

Tour de Monte Rosa (TMR) on Mont Blancin kierroksen veroinen pitkän matkan alppivaellusklassikko. Nimensä mukaisesti reitti kiertää Alppien toiseksi korkeimman 4634 metrisen huipun ja Monte Rosan vuorimassiivin ympäri, matkan varrella vaeltaja pääsee tutustumaan useisiin mahtaviin yli nelitonnisiin alppihuippuihin.

Myös Tour de Monte Rosan historia linkittyy Alppien korkeiden huippujen valloittamiseen 1700-1800 -luvuilla. 1789 Horace-Bénédict de Saussure kiipesi Pizzo Biancolle, mutta ei onnistunut löytämään reittiä Monte Rosan korkeimmalle huipulle. Vasta vuonna 1855 Monte Rosan massiivin korkein huippu, 4634 metrin Dufourspitze valloitettiin Zermattista käsin.

Usein perusmuodossaan reilun 130 kilometrin mittainen Italiassa ja Sveitsissä kulkeva Tour de Monte Rosa -rengasreitti kierretään vastapäivään yhdeksän päiväetapin aikana. Tour de Monte Rosan variaatioista sangen suosittu on myös reilun 160 kilometrin pituinen versio. Reitin pituuserot selittyvät usein majapaikkojen valinnalla – majoitutaanko alhaalla laaksossa vai pysytäänkö ylhäällä vuoristomajoja hyödyntäen.

Reitin pituudesta ja kiertosuunnasta huolimatta usean päivän alppivaellus on vaativa – Tour de Monte Rosan haastavuutta lisää, että vaellus kulkee korkealla. Korkeimmillaan vaeltaja pääsee ihailemaan maisemia noin 3300 metrissä. Haastavuutta lisää reitin korkeuserot, esimerkiksi reilun 160 kilometrin Tour de Monte Rosa -vaelluksella nousu- ja laskukorkeuserometrejä tulee reilusti yli 10000.

Mikäli usean päivän alppivaellus tuntuu liian hitaalta matkanteolta, sekä Monte Rosan että Mont Blancin kierros on mahdollista tehdä myös kilpaillen ultrapitkänä polku-/vuorijuoksuna. Parhaimmat suoriutunut tästä urakasta alla 24 tunnissa.

Tour d Monte Rosa: esimerkkireittikuvaus ja etapit

 1. Zermatt – Refugio Theudulpass 11 km, 1700 nousu- ja 0 laskumetriä
 2. Refugio Theudulpass – Refugio Ferrero, Resy 15 km, 100 nousu- ja 700 laskumetriä
 3. Refugio Ferrero, Resy – Stafal 11 km, 628 nousu- ja 877 laskumetriä
 4. Stafal – Alagna 14 km, 1058 nousu- ja 1700 laskumetriä
 5. Alagna – Macugnaga 20 km, 1649 nousu- ja 1512 laskumetriä
 6. Magugnaga – Saas Fee 20 km, 1797 nousu- ja 1341 laskumetriä
 7. Saas Fee – Grächen 16 km, 700 nousu- ja 900 laskumetriä
 8. Grächen – Europahütte 14 km, 1000 nousu- ja 100 laskumetriä
 9. Europahütte – Zermatt 21,5 km, 1175 nousu- ja 850 laskumetriä

Yhteensä: 142,5 km, 9807 nousu- ja 7980 laskumetriä.

Viisi vinkkiä pitkille alppivaelluksille:

 1. Alppien klassiset pitkät veallusreitit ovat suosittuja, joten varaa majoitukset riittävän ajoissa.
 2. Harjoittele, nousu- ja laskumetrejä kertyy reitin varrella hurjasti.
 3. Varaa riittävästi aikaa ja nauti matkanteosta.
 4. Hyödynnä halutessasi hiihtokeskusten hissejä, näin voit nopeuttaa ja helpottaa matkantekoa huomattavasti.
 5. Alpeilta löytyy myös lukematon määrä lyhyempiä, esimerkiksi 3 -5 päiväetapin vaelluksia, jotka soveltuvat erinomaisesti alppivaeltamisen ensikertalaiselle.

Lisätietoa aiheesta:
Alppipatikoinnin alkeet
Parhaat vaellusreitit Suomessa
Fjällräven Classic – vaellus upeissa maisemissa

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock


Avainsanat:
, , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Alppien klassikkovaellukset – Tour du Mont Blanc & Tour de Monte Rosa
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 3 ääntä)
Loading...