Laskettelu, Lumimatkat, Yleinen

Kuinka valita suksipari laskureissulle?

Tiukentuneet ja kallistuneet säännökset matkatavaroiden kuljettamisen suhteen pistävät pohtimaan, millaisella suksiparilla pärjäisi koko viikon hiihtolomalla. Ottaako leveät puuterisukset vai rinnetykit? Kannattaako yleensä raahata omia suksia reissulle? Olisiko vuokraaminen paikan päältä järkevä vaihtoehto?

Vuokraamosuksia valmistetaan nykyisin enemmän kuin kauppoihin myyntiin meneviä suksia. Vuokravälineiden taso on hyvä aloittelijasta aina huipputason välineisiin saakka, ja monissa keskuksissa paketit on rakennettu valmiiksi kuluttajalle mieltymysten ja taitotason mukaan. Jotkut vuokraajat antavat jopa mahdollisuuden kokeilla eri suksia eri päivinä. Toimivaa ja mukavaa!

Suomessa kaikki on arvokasta ja sen huomaa, kun vertailee hintoja. Levillä tai Rukalla päivän vuokraus maksaa vajaat 40 euroa, mutta hinta alenee vuokra-ajan pidetessä. Superior-paketti on kympin kalliimpi, mutta sillä pääsee laskemaan huippusuksilla, telemarkeilla tai erikoissuksilla. Lautapaketti on superior-paketin hintainen eikä siihen sisälly kypärää.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Reissua valmistellessa kannattaa rekisteröityä etukäteen netissä, jos aikoo vuokrata välineitä. Rekisteröityminen ei ole varaus, mutta nopeuttaa asiointia vuokraamossa.

Itävallan Hintertuxissa paketin saa parilla kympillä ja Italian Cerviniassa paketin hinta on vajaa 30 euroa. Useamman päivän paketista kannattaa neuvotella ja mikäli reissussa on perhe tai ryhmä, hinnasta saa alennuksen. Sesongista riippuen hinnoissa voi olla neuvotteluvaraa.

Alppikohteissa esimerkiksi Hintertuxissa välineet voi jättää kätevästi säilytykseen yön ajaksi väliasemalle. Skidepo on oivallinen niille, jotka haluavat nauttia after skin humusta ilman monoja ja suksia, ja tietenkin perheen isät ovat kiitollisia vähemmästä raahaamisesta.

Joissakin keskuksissa välinepaketin voi tilata suoraan hotellille pientä lisämaksua vastaan. Tämä palvelu säästää varmasti monta hikipisaraa ensimmäisen laskupäivän sisätilojen jonotuksesta, kun olisi jo kiire tekemään käännöksiä.

Oma pari mukaan?

Suksien valinnassa on selkeä ohjaava tekijä laskijan mieltymykset. Suomen oloissa ja Alpeilla monipuolisesti laskeva pärjää mainiosti leveän suksen ja rinnesuksen välimallilla, jossa ominaisuudet riittävät monenlaiseen nautiskeluun.

Jos pitää pelkästään rinnelaskusta, on sporttinen malli riittävä. Vauhdikkaammasta menosta pitävälle suurpujottelusuksen tyyppinen malli on toimiva. Ne kestävät vauhtia ja ovat silti vielä näppäriä kääntää.

Usein vuokraamoissa on tarjolla erityyppisiä erikoissuksia, joita pääsee kokeilemaan pikkurahalla esimerkiksi tunnin ajaksi. Jos maahantuoja on paikalla testauttamassa suksiaan, kannattaa tarttua kokeiluihin, jolloin voi löytää itselle toimivan parin mahdollista myöhempää hankintaa ajatellen.

Enemmän kuin viikon rinteessä viettävien kannattaa jo taloudellisista syistä miettiä omien välineiden hankintaa. Jos kuitenkin laskuharrastus on satunnaista ja melko vähäistä, on vuokravälineiden käyttö järkevä vaihtoehto – kuljettamista ja säilyttämistäkin miettien.

Pakettimatkoilla suksien tai laudan kuljetus sisältyvät matkan kokonaishintaan, mutta reittilennoilla pitää ruumaan menevästä suksipussista maksaa 40-50 euroa lentoyhtiöstä riippuen, jos sen tekee etukäteen. Hinta nousee, jos varauksen tekee vasta lähtöhetkellä kentällä. Kannattaa myös tsekata lentopisteiden käyttömahdollisuus matkatavaroiden kuljettamiseen.

Pärjääkö yhdellä suksiparilla?

Yhden suksiparin taktiikka reissuun lähdettäessä on käytännöllinen, edullinen ja järkevä tapa nauttia laskuharrastuksesta.

Usein kuultu kysymys on, että millaisella parilla pärjää niin Suomessa kuin isoilla vuorilla. Yleispätevänä ohjeena voi pitää ns. allround -suksea, jossa yhdistyvät rinnesuksen jämäkät ominaisuudet ja pehmeään lumeen suunniteltu leveämpi kärki. Näin laskijalla on mahdollisuus nauttia harrastamisesta erilaisissa lumiolosuhteissa suksiparin sietäessä vauhtia rinteellä toimien myös miellyttävästi pehmeässä lumessa ja rinteiden ulkopuolella.

Iso suksi syvään puuteriin

Japaniin matkaavat laskijat ovat yleensä vain puuterilaskun hakijoita, jolloin toimivin vaihtoehto on leveä ja syvässä lumessa hyvin kantava suksi. Puuterisukset ovat pitemmät kuin rinnesukset ja fanaattisilla laskijoilla on erikseen rinnetykit ja puuterisukset. Suomen rinteissä ns. läskisuksipari on polville haastava, mutta pääsee toki oikeuksiinsa Lapin takamaastoissa.

Mikäli takamaastot ovat osa laskijan arkea, kannattaa suksipariin hankkia vaellussiteet, jolloin kanta pääsee nousun aikana nousemaan, mutta lukitaan laskemaan lähdettäessä. Tällöin tietenkin kustannuksia lisää nousukarvojen hankinta, mutta tämän jälkeen avautuu aivan uusi maailma – ja edullisesti. Kunto kasvaa, luonto koukuttaa ja laskemattomat alueet ovat rajattomat. Korona-aika on nostanut laskettelijoiden määrää, mutta erityisesti skinnaaminen on noussut suosituksi harrastukseksi.

Kypärästä maksetaan erikseen

Suomessa laskukypärän käyttö on enemmän kuin yleistä ja esimerkiksi koululaisryhmien liikuntapäivien paketteihin kuuluu yleensä alle 13 -vuotiaiden osalta kypärä. Yläkouluikäiset joutunevat maksamaan vuokraamoon pienen lisän kypärästä, keskuksesta riippuen.

Keski-Euroopassa kypärää ei vielä mielletä kuin harvoissa kohteissa vuokrauspakettiin, mutta todennäköisesti trendi on alppikeskuksissakin turvallisuutta lisäävä. Esikuvat niin alppihiihdossa, freestylessä kuin vapaalaskussa antavat selkeän esimerkin nuorisolle, ja näin asiat juurtuvat luonnollisesti nuoriin ja sitä kautta tuleviin sukupolviin. Turvallisia ja ennen kaikkea mukavia laskuja kaikille!

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto

Tutustu myös:
Laskettelusuksien oikea pituus
Lasketteluvälineiden valintopas
Laskettelusuksien valintaopas

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Kuinka valita suksipari laskureissulle?
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,33/5 - 3 ääntä)
Loading...