Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä tulevaan laskukauteen

Laskettelu- ja lumilautailukausi lähenee kovaa vauhtia. Nyt viimeistään on hyvä aika aloittaa valmistautuminen ja poimia vinkit talven lumille.

Valmistautumalla ennakkoon saat enemmän irti ajastasi mäessä. Hyödynnä oheiset vinkit ja valmista itsesi tulevan talven koitoksiin.

1. Hoida lihakset ja tasapaino kuntoon

Valmistaudu kauteen lihaskunto- ja tasapainoharjoittelulla. Valmistava treeni auttaa kehoasi jaksamaan paremmin talven koetukset. Palaudut nopeammin ja lihaskipu vähenee. Ja olet taas nopeammin takaisin rinteessä.

Hyviä liikkeitä ovat jalkojen suuria lihaksia vahvistavat liikkeet, kuten kyykyt erilaisine variaatoineen. Selkälihaksien vahvistaminen, esimerkiksi maastavedolla, valmistaa kehoasi rinteeseen. Muista vahvistaa myös ranteita, jotka joutuvat kaaduttaessa välillä koetukselle. Hyvä apuväline on puristusvoimaa kehittävä pehmeä pallo.

Muista myös tärkeä tasapaino. Tasapainoharjoittelulla parannat kehon hallintaa ja koordinaatiota. Samalla minimoit kaatumisriskit.

2. Huolla varusteet tai totuttele uusiin

Laskettelu- ja lumilaitauluvarusteet kannattaa kaivaa hyvissä ajoin kaapin pohjalta. Huolla ja voitele laskettelusukset ja -lauta. Voitelu helpottaa laskemista ja pidentää käyttöikää. Hyödynnä myös ammattilaisten taito täydellisempään välinehuoltoon.

Kaipaako rinnetyylisi päivitystä tai onko kypäräsi enää turvallinen? Uudet teknologiat ja materiaalit ovat tulleet pukeutumiseen ja varusteisiin. Ne tekevät laskettelusta nautinnollisempaa ja turvallisempaa. Hyvä rinneasu on hengittävä ja vedenpitävä, sekä pitää sinut lämpimänä. Kypärä olisi hyvä uusia kolmen vuoden välein.

Luota ammattilaisen apuun uusien varusteiden hankinnassa. Urheiluliikkeiden asiantuntijoiden avulla löydät omaan tasoosi ja sopivat turvalliset varusteet. Muista totutella uusiin hankintoihisi ennen tositoimia.

3. Tutustu kohteisiin ja laskettelukeskuksiin

Lomakohdetta suunnitellessa mieti, mitä todella tarvitset: suuria rinteitä vai mukavaa tekemistä yhdessä koko perheelle? Laskettelukeskukset tarjoavat myös muita elämyksiä ja kokemuksia perinteisen laskettelun ohella.

Usein voit yhdistää esimerkiksi lasketteluun rentouttavan kylpyläloman. Tutustu ennakkoon keskuksien tarjoamiin palveluihin, ja löydä juuri sinulle sopiva kohde. Hintoja vertaillessa muista tarkistaa mitä lomapakettiin todellisuudessa sisältyy.

Muista myös Etelä-Suomen rinnemahdollisuudet. Aina ei ole aikaa tai tarvetta lähteä kauas. Pääkaupunkiseudulla voit lasketella Kivikossa tai lähteä pienen ajomatkan päähän esimerkiksi Peuramaalle.

4. Hyödynnä mahdolliset alennukset

Suunnittele todellinen lipputarpeesi. Tarvitsetko päivälipun, perhelipun vai kausikortin? Tunnistaessa omat tarpeesi et maksa turhasta.

Hanki kausikortit ja hissiliput ennakkoon. Useat laskettelukeskukset ympäri maailmaa tarjoavat ennen kautta ostetut rinnekortit alennettuun hintaan. Säästä rahaa ja osta lippusi ajoissa mahdollisuuksien mukaan. Hiihtokeskuskohtaisten alennuslippujen lisäksi voit hyödyntää myös Suomen Hiihtokeskuksyhdistyksen alennuskorttia, jolla kaksi henkilöä laskee yhden hinnalla.

Huomioi myös nettikaupat. Online ostetut liput saat halvemmalla ja pääset jonottamatta suoraan rinteeseen. Esimerkiksi Levi tarjoaa kaikki nettikaupasta viikkoa etukäteen ostetut hissiliput ja paketit alennuksella. Ruka ja Pyhä taas tarjoavat vuorokautta etukäteen ostetut liput viiden prosentin alennuksella.

5. Minimoi riskit rinteessä

Ota omat taidot huomioon ja arvioi kykysi. Laskutaitojen muistelu ja kertaus kannattaa aloittaa helpoista rinteistä. Varsinkin jos edelliskerrasta on aikaa, tai olet vasta aloittanut lajin parissa. Keskuksien tarjoamat hiihtokoulut opastavat oikeaan tekniikkaan ja turvallisuuteen. Sääntöjen kertaus on aina hyvästä. Noudata keskuksien antamia turvallisuusohjeita ja rajoituksia.

Rinteeseen ei kannata suunnata sairaana. Oman ja kanssalaskijoiden turvallisuuden vuoksi alkoholijuomat nautitaan vasta after ski:ssä. Tarkista myös vakuutus!

Kaiken perusta on muiden laskettelijoiden huomioon ottaminen. Rento asenne rinteessä takaa onnistuneen kokemuksen kaikille osapuolille.

Teksti: Laura Matilainen
Kuva: Skistar Trysil via Compfight cc