Hyppää sisältöön

Kuinka sujui alkukausi kotimaan keskuksissa?

Lumipallo otti selvää, kuinka alkukausi on sujunut Suomen hiihtokeskuksissa.

Säät eivät ole suosineet laskettelijoita ja lumilautailijoita alkukaudesta. Miltä näyttää tilanne hiihtokeskusten näkökulmasta?

Etelä-Suomen keskukset ovat sinnitelleet keinolumen turvin

Alkukauden lumettomuus on näkynyt erityisesti Etelä-Suomen keskuksissa. Suomen hiihtokeskusyhdistyksen mukaan joulun ja uudenvuoden ajan lipunmyynti Etelä-Suomen keskuksissa on vähentynyt kokonaiset 77 prosenttia viime vuodesta. Avoimina ovat sinnitelleet lauhan talven keskellä vain harvat keskukset muutaman alkukaudesta riittävän vahvan keinolumipeitteen saaneen rinteen voimin.

– Lumetustekniikka on kehittynyt viime vuosina huimasti. Meillä Sappeella on seurattu tätä kehitystä ja panostettu lumetusjärjestelmän tehostamiseen viimeisen viiden vuoden aikana. Pystyimme hyödyntämään alkukauden lyhyen pakkasjakson tehokkaasti, nyt avoinna oleviin rinteisiin saimme tehtyä vankan lumipatjan ja rinteet onkin pystytty pitämään avoinna poikkeuksellisen lämpimästä sääjaksosta huolimatta, kertoo rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen Sappeelta.

Kun maassa ei ole lunta, ei laskettelija tai lumilautailija kaipaa myöskään mäkeen.

– Vaikka keskuksia on avoinna Etelä-Suomea myöten, on lämmin sääjakso heikentänyt paikallisten lasketteluharrastajien uskoa mäkeen pääsystä. Tämä on näkynyt myös meillä alkukauden myynnissä. Sappee on jo vuosien ajan ollut venäläisten matkailijoiden tukikohtana joulun ja loppiaisen välisenä aikana. Näiden ulkomaisten asiakkaiden merkitys korostuu entisestään poikkeuksellisten sääolojen vuoksi, arvioi Puurunen.

Huono alkutalvi ei kuitenkaan ole vienyt uskoa koko kauden suhteen. Lunta ja kävijöitä saataneen lisää piakkoin.

– Rinteitä on tällä hetkellä Sappeella avoinna neljä kappaletta. Näillä näkymin lumetus aloitetaan jälleen huomenna perjantaina, tavoitteena on avata tammikuun puolenvälin tienoilla useampi uusi rinne. Kaikki rohkeasti nyt alkuvuodesta mäkeen, kunhan keli vähänkään viilenee. Vaikka kaupungeissa maa näyttääkin mustalta, niin keskuksissa pääsee laskemaan. Uskomme, että loppukausi on myynnillisesti viime vuoden kaltainen, ellei jopa parempi. Hyvä osaamisemme keinolumen tekemisessä varmistaa lumen riittävyyden, lisäksi laadukkaat ja monipuoliset majoituskohteet sekä muut hyvät palvelut takaavat onnistuneen vierailun, kannustaa Puurunen.

Keski-Suomessa lumettomuus on vaikuttanut oheisaktiviteetteihin

Keski-Suomessa hissilippujen myynti on tippunut 27 % viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Lauha sää ja lumettomuus ovat näkyneet vieraiden kulutuskäyttäytymisessä.

– Saimme rinteitä auki joulukuun puolivälissä sekä Ukko-Kolilla että Perhe-Kolilla eli suunnilleen samaan aikaan kuin aiempina vuosina. Rinteet ovat olleet hyvässä kunnossa muutaman viikon lauhasta jaksosta huolimatta. Lumettomuudesta huolimatta joulun, uuden vuoden ja venäläisen sesongin aktiviteetit on pystytty viemään hyvin läpi, maastohiihtoa lukuun ottamatta. Kelkkaretket on korvattu mönkijäretkillä, mutta lumikenkäilyt ja muut vastaavat aktiviteetit ovat onnistuneet hienosti. Asiakkaita on ollut alueella saman verran kuin aiemmin, mutta kulutuskäyttäytyminen on hieman erilaista – nyt painottuvat selkeästi lyhyemmät vierailut sekä kaupunkilomat ostosmatkailun muodossa. Rinnepuolelle on myynnillisesti tilanteella ollut yllättävän vähän vaikutusta, mutta muiden palveluiden, kuten ravintoloiden, käyttöön alueella jonkin verran, kertoo hotellinjohtaja Susanna Saastamoinen Kolilta.

Alkukaudella on nähty sekä suomalaisia että ulkomaisia vieraita.

– Alkukausi on puhtaasi kotimaisia asiakkaita venäläissesonkiin saakka. Oli hienoa huomata, että kotimaiset matkailijat lisäsivät viipymäänsä Kolilla myös uuden vuoden aikaan eli entistä tasaisemmin on sekä suomalaisia että venäläisiä näin myös venäläissesongissa. Myös venäläisten osalta on huomattava muutos entisiin vuosiin, että he ovat liikkeellä tasaisesti ympäri talven, vaikka piikki ajoittuukin uuden vuoden sesonkiin, jatkaa Saastamoinen.

Lunta ja pakkasia kaivataan edelleen kovasti.

– Viime yönä tuli alueelle lisää lunta lisää ja näkymä on nyt talvinen myös muualla kuin Ukko-Kolin huipulla. Pakkasia odotellaan huomen aamuksi, jolloin lumetus käynnistyy molemmilla rinnealueilla jälleen. Kovasti odotellaan myös lisää luonnon lunta, jotta ladut saadaan kuntoon asiakkaita varten. Pakkaset ja lisälumi tulevat hyvään aikaan, sillä Kolin rinteet juhlivat 75-vuotisjuhliaan sekä Vuoden hiihtokeskus 2013 –titteliä tammikuun lopulla. Iltamäkitoimintamme käynnistyy myös vuosien tauon jälkeen 17.1. aina perjantaisin, joten hyviä syitä riittää tulla toteamaan Kolin rinteiden hyvä kunto sekä tehdyt Snowparkin kehitystoimet, sanoo Saastamoinen.

Myös Tahkolla alkukausi on ollut haasteellinen, mutta uskoa talven tuloon vielä riittää.

– Myynnillisesti kausi on 10.1.2014 mennessä noin viisi prosenttia jäljessä verrattuna viime kauden vastaavaan ajanjaksoon. Asiakkaina meillä on ollut joulun ja uudenvuoden aikaan kotimaisia perheitä ja kaveriporukoita sekä myös venäläisiä perheitä ja kaveriporukoita. Nyt ainakin viikoksi eteenpäin näyttäisi olevan hyvät lumetuspakkaset, joten viikon päästä vierailemaan Tahkolle, niin on rinneolosuhteet huippuluokkaa, tiedossa ei ole jonoja ja majoituskin on halpaa, sanoo TAHKOcom Oy:n toimitusjohtaja Jari Mathalt.

Pohjois-Suomen keskuksissa on riittänyt hyvin lunta ja vierailijoita

Vaikka sää on ollut poikkeuksellisen lauhaa läpi Suomen, ei huono lumitilanne ole vaivannut samassa mittakaavassa pohjoisen keskuksia. Myynnillisesti kuluva talvi on ollut pohjoisen keskuksissa viime vuotta parempi, hiihtokeskusten lipunmyynti kasvoi 13 % viime vuoteen verrattuna.

– Molemmissa keskuksissamme eli Rukalla ja Pyhällä on ollut vilkas kausi käynnissä. Myynti on edellisvuotta edellä sekä majoituksen että hissilippujen osalta. Etelä-Suomessa takana on ollut pari erittäin hyvää ja runsaslumista talvea, jolloin laskettavaa on löytynyt myös lähempää, mutta tällaisena talvena on lähdettävä lumen perässä vähän kauemmas. Täällä lunta on perinteisesti hyvin jo alkukaudesta, kertoo Rukakeskus Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Kristiina Kukkohovi.

Myös pohjoisen keskuksissa iso osa alkukauden vieraista on ulkomailta.

– Joulun ja vuodenvaihteen aikana molemmissa tuntureissa oli kuultavissa varsin kansainvälinen puheensorina. Suomalaisten perheiden lisäksi meillä erityisesti britit ja venäläiset korostuvat asiakaskunnassa, mutta after-skissä näkyy myös väkeä eteläisestä Euroopasta, kuten Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta saakka. Kotimaisista asiakkaista Pyhä ja Ruka houkuttelevat hieman erityyppisiä asiakkaita, esimerkiksi uutena vuotena Rukalla näkyi paljon myös nuorempia uuden vuoden vastaanottajia, kun taas Pyhällä pariskunnan olivat viettämässä yhteistä lasku- ja rentoutumisaikaa, sanoo Kukkohovi.

Mikäli lauha sää toistaa itseään myös ensi talvena, tarjoavat Pohjois-Suomen hiihtokeskukset hyvän vaihtoehdon valkean joulun viettoon.

– Olemme panostaneet voimakkaasti joulufiilikseen, kauniisti valaistu ympäristö sekä ajankohtaan sopiva ohjelmisto luo omanlaista tunnelmaa. Tunturit tarjoavat mahdollisuutta myös aktiiviseen joulun viettoon, laskemisen lisäksi poroajelu on esimerkki teemaan hyvin sopivasta ja mieleen painuvasta tekemisestä. Kaiken normaalin joulukiireen sijaan hiihtokeskusten täydet palvelut mahdollistavat lisäksi letkeän ja stressittömän joulutunnelman, valmiiseen pöytään on helppo mennä ja päivän mäkireippailun jälkeen on hienoa istua vaikkapa takkatulen loimussa kuutamoa katsellen, vinkkaa Kukkohovi.

Teksti ja kuva: Antti Hurskainen
Päivitetty: 10.1.2014