Hyppää sisältöön

Ruotsin hiihtokeskukset – Kehittyvä Järvsöbacken

Hiihtoloma Åressa on yleisin vastaus, kun tavalliselta suomalaiselta tiedustelee, mitä tulee mieleen laskumahdollisuuksista Ruotsissa. Maa tarjoaa myös todella monia muita tutustumisen arvoisia vaihtoehtoja.

Ruotsin yli 200 hiihtokeskuksesta isoin osa on varsin tuntemattomia suomalaisille. Tutustuimme tarkemmin niistä yhteen.

Helppo vaihtoehto Ruotsin lumille

Suomalaisten mielikuvissa Ruotsin hiihtokeskukset näyttäytyvät usein vaikeasti saavutettavina ja kalliina. Kaikilta osin todellisuus ei kuitenkaan vastaa mielikuvia. Esimerkiksi Tukholman läheisyydestä löytyy useita, Suomen mittakaavassa jopa suuria keskuksia. Näissä hieman tuntemattomimmissa keskuksissa myös hintataso on huomattavasti edullisempi verrattuna maan tunnetuimpiin hiihtokeskuksiin.

Junalla tai autolla Tukholmasta Ruotsin suurimpaan keskukseen Åreen matkustettaessa puolessa välissä matkaa vastaan tulee keskellä kaunista ja elinvoimaista maaseutua sijaitseva Järvsöbacken.

Monipuolinen ja helposti saavutettava Järvsöbacken soveltuu hyvin koko perheelle.

Helpon saavutettavuuden vuoksi mäki onkin paikallisten lisäksi erityisesti tukholmalaisen laskukansan suosiossa. Mielikuvissa ”tukholmalaisten lähimäen” ajattelee olevan vain pieni kukkula, kun todellisuudessa kokonaisuus on kotimaamme mittakaavassa suurimmasta päästä – keskus olisi Suomen 9. suurin korkeuserolla mitattuna ja 5. suurin rinteiden määrässä.

Suomalaisia laskijoita Järvsöbackenin rinteillä ei vielä juurikaan viiletä. Monipuolinen keskus on kuitenkin tutustumisen arvoinen ”helppo aloitus” Ruotsin mainioista laskumahdollisuuksista kiinnostuneille. Kolmessa tunnissa Tukholmasta saavutettava keskus soveltuu erinomaisesti pidennetyn viikonlopun tai lyhennetyn viikon laskureissuille.

Pitkäjänteistä kehitystyötä lasten ehdoilla

Korkeuseroa Järsvöbackenissa on parhaimmillaan 220 metriä. Ylin hissiasema sijaitsee 370 metrin korkeudessa, hissejä on tällä hetkellä yhteensä seitsemän. Rinteitä Järvsöbackenin laskettelukeskuksessa on 19.

Vauhdikkaat ja vaihtelevat rinteet kumpuilevat kauniissa maisemissa.

– Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on tuplata nykyinen hissien ja rinteiden määrä. Tähän on myös erinomaiset edellytykset, sillä tällä hetkellä Järvsöbackenin rinteet sijaitsevat mukavan harvassa ja etäällä toisistaan metsikön suojissa. Hiihtokeskuksen master planissa Järvsöbackenin takametsiin on tarkoitus raivata tilaa uusille rinteille ja hisseille. Neuvottelut maanomistajien kanssa ovat jo pitkällä, joten tulevaisuudessa Järvsöbackenissa päästään laskemaan myös täysin uusilla rinnealueilla, kertoo hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Peter Augustsson.

Ensimmäinen rinne avattiin Järvsöön jo 1937 ja 1940 kisattiin siinä ensimmäistä kertaa pujottelun Ruotsin mestaruudesta. Hissi saatiin 1959. Vuodesta 1984 alkaen keskusta on kehitetty määrätietoisesti. Pitkäjänteinen kehitystyö kantaa myös tulosta, sillä keskuksen kävijämäärät kasvavat vuodesta toiseen.

– Tällä hetkellä meillä on positiivinen ongelma eli tulijoita olisi enemmän kuin mihin majoituskapasiteettimme riittää. Olemme rakentaneet alueella uutta mökkimajoitusta ja ensi syksynä avataan myös uusi Bergshotellett-hotelli. Tämän myötä pystymme palvelemaan kävijöitämme entistä paremmin, sanoo Augustsson.

Järvsöbackenin laajassa lastenmaassa on helppo harjoitella turvallisesti ensimmäisiä käännöksiä.

Järvsöbackenin tavoitteena on olla Ruotsin paras keskus lapsiperheille. Aluetta kehitetäänkin lapsiperheet etunenässä. Esimerkiksi uuden hotellin isoissa huoneissa on makuupaikat 3 – 6 henkilölle, jolloin koko perheen on helppo majoittua yhdessä. Valmistuvan hotellin viereen rakennetaan myös täysin uusi vuokraamo ja aloittelijoille sopiva lastenmaa, jonka jälkeen myös etelärinteiden puolella on saatavissa koko perheen tarvitsemat palvelut yhdeltä pisteeltä.

– Olemme tiivistetysti perheyrityksen pyörittämä perhekeskus. Olemme vaimoni kanssa tulleet tänne 1990-luvun loppupuolella ja kehittäneet keskusta jo lähes 20 vuotta. Meillä on hyvin selkeästi kohderyhmä mielessä, kun omat lapsemme ovat nyt 9 ja 13-vuotiaita. Tämä on pitkäjänteistä työtä ajatuksella, että kun lapsi viihtyy, niin koko perhe viihtyy. Ja siinä samassa myös kaikki muutkin vieraat, paljastaa Augustsson Järvsöbackenin ideologiaa.

Pitkä laskukausi ja monipuoliset rinteet

Erityisen ylpeitä Järvsöbackenissa ollaan keskuksen lumivarmuudesta ja lumetuksesta, juuri uudistettu lumetusjärjestelmä on nimittäin Ruotsin 2. tehokkain. Pakkasten tultua koko alueen lumetukseen laskukuntoiseksi kuluu ainoastaan 12 päivää.

Alphyddan sijaitsee rinnealueella keskeisellä paikalla. Paikka sopii hyvin myös omien eväiden nautiskeluun.

– Laskukausi kestää meillä joulukuulta pitkälle kevääseen, suljemme keskuksen aina viikko pääsiäisen jälkeen. Vaikka talvi on ollut Ruotsissa sään puolesta haastava, on tämä meille vierailujen määrässä ja myynnillisesti paras kausi koskaan. Täällä Järvsöbackenissa on satanut lunta kunnolla oikeastaan vain kerran tänä talvena, mutta uuden lumetusjärjestelmän ansiosta on meillä nyt maaliskuun loppupuolella rinteissä yli metri lunta, jatkaa Augustsson.

Vaikka keskus on profiloitunut erityisesti lapsiperheiden kohteena, ei tämän pidä antaa hämätä liikaa. Laskettavaa löytyy kaiken ikäisille ja tasoisille. Rinteissä on pituutta ja profiilia myös kovempaan menoon, sillä rinteet ovat vaihtelevia ja vauhdikkaita. Hyvän lumen aikaan alueelta löytyy myös kivaa laskettavaa rinteiden ulkopuolella.

Järvsöbackenin crossirata houkuttaa leikkimieliseen kisaan kavereiden kanssa.

Nykyiset rinteet jakautuvat kahteen osaan, kahden istumahissin avulla helposti saavutettaviin etelärinteisiin ja laajempaan pohjoisrinteiden alueeseen. Liikkuminen alueiden välillä on helppoa, sillä päähisseiltä pääsee helposti laskemaan sekä etelä- että pohjoisrinteiden suuntaan. Etelärinteiden etuna ovat tuolihissit. Pohjoisrinteiden valttina puolestaan ovat monipuolisemmat mahdollisuudet, sillä täältä löytyy rinteiden lisäksi myös parkki, crossirata, monipuolinen lasten rinnealue sekä ravintoloita ja muita palveluita.

– Helposti hahmotettava kokonaisuus, ystävällinen henkilökunta sekä vauhdikkaat ja lumivarmat rinteet saavat Järvsöbackenissa hymyn niin lasten kuin aikuistenkin huulille. Suomalaisia asiakkaita meillä ei isossa mittakaavassa ole, mutta ne jotka ovat käyneet, tuntuvat tykästyneen keskukseemme, tiivistää Augutsson lopuksi terveisensä suomalaisille.

Järvsöbackenissa asiakas on kingi – aurinkoinen henkilökunta kruunaa onnistuneen vierailun.

Lumipallon vinkit Järvöbackenin lumille

Kenelle?

Järvsöbacken soveltuu erinomaisesti kaikille Ruotsin laskumahdollisuuksista kiinnostuneilla. Lapsiystävällisyys ei tarkoita pelkästään helppoja ja loivia rinteitä, vaan Järvöbackenissa viihtyvät myös edistyneemmät laskijat. Laskettavaa rittää helposti pitkän viikonlopun tai lyhennetyn viikon verran.

Milloin?

Kausi kestää normaalisti joulukuulta pääsiäisen yli. Tehokkaan lumetuksen johdosta rinteet ovat hyvässä kunnossa läpi kauden. Viikonloppuisin ja sesonkiviikoilla (joulu, hiihtolomat, pääsiäinen) keskus täyttyy ruotsalaisista laskijoista, mutta kapasiteetti riittää hyvin palvelemaan vieraita, eikä hisseihin synny juuri jonoja. Omaa rauhaa arvostaville hyvä vaihtoehto on varata esimerkisi miniloma sunnuntaista torstaihin. Kevättalveen ajoittuneen testivierailun aikana arkipäivisin rinteissä ei ollut ruuhkaa, laskemaan pääsi lähes yksin.

Miten?

Suomalaisisille Järvsöbacken on erityisen helposti saavutettavissa Tukholmasta, vaihtoehtoina on tällöin juna, bussi tai oma / vuokra-auto. Arlandan lentokentältä lähtee aamuisin suora junayhteys Järvsöön. Matka-aika kulkuvälineestä riippuen noin kolme tuntia.

Rinteet

Yhteensä 19 rinnettä. Perheen pienimmille monipuolinen lastenmaa ja Loan metsäreitti, nuorisolle laaja parkki sekä Ruotsin freestyle-maajoukkueen virallisena harjoituskeskuksenakin toimiva crossirata. Laskutaitojen oppimiseen ja kertaamiseen hyviä sinisiä rinteitä. Vauhdista pitäville suositeltavana erityisesti etelärinteinen musta rinne (nro 6) ja pohjoisrinteiden päähissien viereiset rinteet (rinteet 12 – 15).

After-ski

Ei varsinaisesti after skitä. Hiihtopäivän jälkeen paras paikka päivän laskujen kertaamiseen on Alpbyn ravintola, tiloissa toimii myös paikallinen pienpanimo Järvsö Bryggeri. Viikonloppuisin Alpbynissä myös esiintyjiä. Vierailun arvoisena kohteena myös kylän oma tislaamo Tevsjö Destilleri.

Järvsön oma panimo sijaitsee pohjoisrinteiden Alpbyn-ravintolan yhteydessä.

Majoitus

Järvsöstä löytyy monipuolisesti majoitusvaihtoehtoja uusista, rinteiden vieressä sijaitsevista mökeistä historiallisiin hotelleihin. Uutuutena kaudelle 2015 – 2016 avataan etelärinteiden viereen paraatipaikalle Bergshotellet.

Ruokailu

Rinnealueella muutama ravintola, grillikahvila sekä taukopaikkoja omatoimiseen evästämiseen. Kylässä useita ravintoloita, Symtembolaget sekä laaja ICA-supermarket omien ostosten tekoon. Kylän paras, White Guide –listattu, ravintola löytyy hotelli Järvsöbadenista.

Muuta tekemistä

Rinteiden lisäksi hyvä mahdollisuudet maastohiihtoon. Järvsön omien latujen lisäksi 20 minuutin automatkan päästä löytyy Harsan laajempi latuverkosto. Kylpylämahdollisuudet hotellien yhteydessä. Kesällä erinomaiset mahdollisuudet alamäkipyöräilyyn Järvsö Bikeparkissa. Läpi vuoden suositeltava vierailukohde ainutlaatuinen pohjoismaiden eläimistöä esittelevä Järvzoo aivan laskettelurinteiden vieressä.

Ainutlaatuinen Järvzoo tutustuttaa pohjoisen eläimiin, paikka on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Teksti ja kuvat: Antti Hurskainen

Tutustu Järvsöbackenin hiihtokeskusesittelyyn
Tutustu Lumipallon bloggaajan kokemuksiin Järvsöbackenista: Osa I & Osa II