Uncategorized

Lännen lumille V: Monipuolinen Järvsöbacken*

Julkaistu: 03.3.2015

Aloitimme päivän nopealla aamiaisella, minkä jälkeen lähdimme heti rinteisiin, jotka aukesivat klo 9.30. Rinteille päästäkseen ei pahemmin tarvinnut rehkiä, sillä mökiltämme pääsi laskemaan tietä pitkin lähes tuolihissin ala-asemalle. Silmänruokaa matkan varrella tarjosivat talvilaitumella olleet hevoset.

Varhaisen lähtömme ansiosta pääsimme ensimmäisten joukossa korkkaamaan rinteitä, jotka olivat yöllisen lumisateen myötä saaneet jälleen uuden tuoreen lumikerroksen. Onneksemme lumisade oli kuitenkin hieman laantunut, ja näkyvyys oli edellistä päivää parempi.

Rinteitä peitti jälleen tuore lumikerros.

Monia vaihtoehtoja

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Järvsöbackenin rinnealue on varsin monipuolinen. Rinteitä on kaikkiaan 19, joista 2 on mustia, 7 punaisia, 6 sinisiä ja 4 vihreitä. Lisäksi laskijoiden käytettävissä on 3 snowparkia. Ylöspääsystä puolestaan huolehtii 8 hissiä, joista 2 on tuolihissejä. Korkeuseroa Järvsöbackenissa on suurimmillaan 220 metriä eli suunnilleen saman verran kuin Suomessa esimerkiksi Kolilla ja Tahkolla.

Järvsöbackenin rinnetarjontaa. Kuva: Järvsöbacken.

Erilaisia suosikkeja

Rinteet olivat erinomaisessa kunnossa, eikä väkeä ollut yhtä paljon kuin edellisenä päivänä. Pidin erityisesti punaisesta rinteestä numero 3, joka oli mukavan leveä ja antoi mahdollisuuden koviinkin vauhteihin. Perheemme pienintä taas viehätti varsinkin rinne numero 1, joka on mukavan pitkä sininen. Rinne sopikin mukavasti ”syöksylaskuun” ja laajojen käännösten harjoitteluun. Kävimme myös pohjoisrinteiden puolella, jossa oli hieman tuulisempaa. Siellä suosikkimme oli rinne numero 15, joka on suojainen ja mukavan pitkä, helpohko punainen.

Pitkät ja loivat rinteet houkuttelivat vauhdinpitoon.

Kaakaota intiaanien tapaan  

Keskipäivän lähestyessä liikunta ja pakkanen alkoivat vaatia niin syötävää kuin kuumaa juotavaa. Mukavan taukopaikan tarjosi etelärinteillä sijaitseva, suurta tiipiitä muistuttava telttakahvila. Tunnelmallisessa tiipiissä oli myös mahdollisuus lämmitellä avotulen ääressä. Tiipii tuntui olevan varsinkin lapsiperheiden suosiossa paitsi ulkomuotonsa myös tuotevalikoimansa puolesta: hodareita ja kaakaomukeja kannettiin tasaisena virtana tiskiltä perheiden nuorimmaisten lämmikkeeksi.

Hauska tiipiikahvila oli varsinkin lasten suosikki.

Kaiken ikäisiä uskalikkoja

Lämmittelytauon jälkeen kävin laskemassa myös kaikki eteläpuolen rinteet. Eteläpuoli houkutteli paljon nuorisoa ja lapsiperheitä, koska siellä sijaitsevat lastenrinteet ja parkki. Monet nuoret olivat uskaltautuneet myös rinteiden ulkopuolelle, mihin Järvsöbackenissa vaikutti olevan varsin mukavat mahdollisuudet, varsinkin jos kiinnostuksen kohteena ovat metsässä laskeminen ja pienet dropit hissilinjojen vieressä. Rinteissä oli paljon myös kaiken ikäisiä aloittelijoita. Näyttääkin siltä, että laskettelu on saamassa Ruotsissa uusia harrastajia paitsi lasten myös aikuisten joukossa, mikä on tietysti ilahduttava asia.

Harjoittelu maistui monen ikäisille.

Aikaiset hyvästit

Noin klo 13.30 lähdimme mökkiin lounasta syömään, minkä jälkeen meidän pitikin jo lähteä kotimatkalle, koska tiedossa oli, että vaikea sää hidastuttaisi matkantekoa. Aikainen lähtö jäi hieman kaivelemaan mieltämme, koska olisimme varmasti viihtyneet Järvsöbackenissa paljon pidempäänkin. Päätöksemme oli silti viisas, sillä lumisade jatkui koko ajan eivätkä nopeudet teillä hurjiksi nousseet. Jopa Tukholmaan vievällä moottoritiellä autojonot matelivat paikoin hyvin hitaasti. Ehdimme kuitenkin hyvissä ajoin lentokentälle ja kotiin.

Moneen makuun

Saamiemme kokemusten perusteella voimme lämpimästi suositella Järvsöbackenia suomalaisille matkailijoille. Kuten Hasselan myös Järvsöbackenin valtteina ovat hyvät liikenneyhteydet, hyvä palvelu ja mukavan rento tunnelma. Lisäksi monipuolinen rinnetarjonta ja oheispalvelut takaavat, että Järvsöbackenissa riittää mukavasti tekemistä koko perheelle vaikka koko hiihtolomaksi

Järvsöbackenin plussia ja miinuksia:

 

+ tuolihissit

+ mukava, helposti hahmotettava rinnealue

+ hyvät alueet lapsille ja aloittelijoille

+ samoita hisseiltä tavoitettavissa sekä helppoja että haastavia rinteitä

+ hyvä palvelu

+ palvelutarjonta kylässä

 

– osa rinteistä melko kapeita

– hieman vaatimaton korkeusero

Lämpimät kiitokset koko perheemme puolesta Visit Swedenille, Hassela Ski Resortille ja Järvsöbackenille mukavista päivistä Ruotsin rinteillä!

– Niko

 

*Kirjoittaja perheineen sai Visit Swedeniltä ja Järvsöbackenilta veloituksetta matkat, hissiliput, majoituksen ja oheispalveluita.

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Lumipesu Twitterissä: https://twitter.com/Lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com