Näin valmistaudut laskukauteen – 11 vinkkiä ennen talven tuloa
Laskijan kannalta viimeistään nyt kannattaa kääntää ajatukset kohtia tulevaa talvi- ja laskukautta.
Näin valmistaudut laskukauteen! Ruskan myötä saapuvat yöpakkaset merkkaavat, että talvi on pian taas täällä – poimi vinkit tulevaan talveen kauteen alta.
1. Aloita treenaus
Toimiva keino laskunautinnon parantamiseen on parantaa omaa laskukuntoa! Mikäli kunnon kohotus ei ole ollut päällimmäisenä mielessä kesälomakaudella on viimeistään nyt aika suunnata ajatukset ja toimet kohti talvea. Syksyllä kunnon kohottamiseen toimivat erinomaisesti esimerkiksi vaellus, polkujuoksu ja maastopyöräily – tulevaan talveen valmistautuva luonto koko komeudessaan antaa oman piristysruiskeen ulkona liikkuvan mielelle. Lihakset laskukuntoon puolestaan saat esimerkiksi näillä vinkeillä.
2. Tutustu hiihtolomakohteisiin
Suomessa koululaisten ja koko perheen yhteistä hiihto- tai urheilulomaa vietetään helmi-maaliskuun viikoilla 8-10. Perinteisesti tällöin suuntana on tuttu hiihtokeskus lähialueella tai hieman kauempana kotimaassa. Yhä useampi alamäkilajien harrastaja suuntaan hiihtolomalla kuitenkin myös aiempaa kauemmas, Lapin lisäksi esimerkiksi Ruotsin monipuolinen Åre sekä Alppien kattava hiihtokeskustarjooma antavat erinomaiset mahdollisuudet ikimuistoiseen lomaan. Tulevan hiihtoloman kohdevaihtoehtoihin voit tutustua helposti Lumipallon hiihtokeskukset-osiossa.
3. Hyödynnä pidennetyt viikonloput
Viikon hiihtoloman lisäksi myös pidennetyt viikonloput tarjoavat mukavasti mahdollisuuksia laskemiseen ja lomailuun. Esimerkiksi joulukuun alun itsenäisyyspäivä, joulu ja uusi vuosi sekä loppiainen mahdollistavat vähällä vaivalla arkipyhien hyödyntämisen pidennettyjen laskuviikonloppujen apuna. Pohjoisen parhaista keväthangista ja aurinkoisista laskukeleistä pääset nauttimaan puolestaan helposti pääsiäisen ja vapun aikaan.
4. Varaa matka ajoissa
Valmismatka vai omatoimisesti, kas siinäpä pulma. Olipa valintasi kumpi tahansa, niin muista toimia ajoissa! Alkukaudesta voit löytää hyviä alennuksia esimerkiksi alppimatkajärjestäjien valmiskohteista. Hyödynnä myös lentoyhtiöiden syyskauden lentoalet ja halvat hinnat – lentojen hinnat kohoavat tarjonnan vähentyessä ja lähtöpäivän lähestyessä. Muista myös, että lentojen lisäksi myös majoituksen suosituimmat huippuviikot myydään hyvissä ajoissa ennakkoon. Tutustu valmismatkoihin täällä.
5. Osallistu laskukauden avajaisiin
Perinteinen laskukauden avaus Suomessa on ollut marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna Helsingissä järjestettävät Skiexpo-messut. Nykyisin Goexpo Winter -nimellä tunnettu tapahtuma kokoaa pitkän viikonlopun ajaksi paikalle niin hiihtokeskukset, matkanjärjestäjät, urheiluväline-edustajat, monet muut alan toimijat sekä samanhenkiset alamäki ihmiset. Pohjoisen laskijat suuntaavat puolestaan Arctic Weekend -tapahtumaan Rovaniemellä lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Ja on hyvä muistaa, että rinnekauden pääsee avaamaan halutessaan jo lokakuun alkupuolella, jossa Ruka avaa rinteet jo 5.10., Levin avaustavoite puolestaan on viikkoa myöhemmin.
6. Osta hissiliput ennakkoon
Useat hiihtokeskukset kauppaavat kauden kynnyksellä hissilippuja erittäin edulliseen hintaan. Kausikorteissa alennukset saattavat olla huomattavia, niin euromääräisesti kuin prosenteissakin mitattuna. Yhä yleistyvä ilmiö myös Suomessa on hiihtokeskusten alkukauden massamyyntikampanjat, jossa halvan hinnan mahdollistaa, kun suuri joukko hiihdon ystäviä varaa lippunsa ennakkoon. Kausikorttien lisäksi yleensä myös lyhyemmän ajan hissiliput tulevat edullisemmaksi ennakkoon netistä ostattaessa.
7. Suunnittele laatuaikaa ystävien seurassa
Laskettelu ja lumilautailu ovat yksilölajeja, jotka ovat kuitenkin parasta ystävien seurassa! Tämä pätee niin hiihtolomiin kaukomaille kuin lyhyempiin laskureissuihin lähimäkiin. Useampi osallistuja merkitsee halvempia yksilökustannuksia niin majoituksen, ruokatarvikkeiden kuin auton vuokrauksen suhteen. Perheiden yhteinen hiihtoreissu helpottaa myös lastenhoitovuorojen organisointia ja yleistä viihtymistä. Joten ennen kauden avausta – sopikaa treffit ja alkakaa suunnitella yhdessä tulevan talven koitoksia.
8. Tarkista tulevan kauden tapahtumat
Joulu ja uusi vuosi, alkuvuoden edulliset hinnat, hiihtolomat, pääsiäinen, aurinkoiset keväthanget, vappu ja niin edelleen… tuleva talvi on täynnä erinomaisia mahdollisuuksia laskureissuille. Suomi-Slalom, testikiertueet, rinneriehat… Perinteisten loma-aikojen lisäksi hiihtokeskukset ovat täynnä mielenkiintoisia tapahtumia, hauskaa ohjelmaa ja eturivin artisteja läpi kauden. Jos jotain erityisen mielenkiintoista tapahtumaa on tiedossa, varaa lomasi jo nyt.
9. Kunnosta ja päivitä välineet
Ennen kauden ensimmäistä laskureissua on hyvä inventoida välineet. Tarkista ja teroita kantit, paikkaa ja voitele pohjat, säädä ja testaa siteet, varmista monojen sopivuus ja solkien toimivuus. Jos et itse omaa huoltoihin tarvittavaa välineistöä, anna ammattilaisten hoitaa työt. He myös osaavat auttaa uusien valinnassa, jos esimerkiksi lasten laskuvälineet ovat käyneet pieniksi Huolehdi erityisesti, että nopeasti kasvavilla lapsilla on kauden kynnyksellä toimivat ja oikean kokoiset välineet. Vinkit välineiden huoltoon löydät täältä.
10. Kertaa lumiturvallisuutta
Jos suunnitelmissa on talven mittaan nauttia laskemisesta myös rinteiden ulkopuolella, kannattaa lumiturvallisuuden kertaaminen aloittaa jo nyt. Tarkista lapion, sondin ja piipparin kunto. Vaihda tarvittaessa patterit. Harjoittele piipparin käyttämistä yhdessä laskukavereiden kanssa. Kertaa teaoriaa ja perusteita netistä, videoilta tai kursseilla.
11. Hyödynnä alennusmyynnit
Uuden kauden kynnyksellä pääset hyödyntämään usein huikeat alennusmyynnit edellisen kauden väline- ja vaatevarastojen osalta: edellisen kauden mallit 30-50% tai jopa suuremmalla alennuksella on loistava syy säästää rahaa tärkeämpään – kuten uusiin laskureissuihin ja after skihin ystävien seurassa.
Lähde: Snowpak
Kuva: Pierce Martin Flickr via Compfight cc, VisitLakeland Flickr via Compfight cc