Kohteet, Muut aktiviteetit, Yleinen

Norjan parhaat nähtävyydet – TOP10-kesäkohteet

Upeasta luonnostaan tunnettu Norja on täydellinen kesämatkakohde. Kokosimme listan Norjan kesäkohteiden parhaimmistosta – joko olet kokenut nämä?

Norjan parhaat nähtävyydet löytyvät luonnosta! Alla oleva listaus ei esittele Norjan kohteita absoluuttisessa paremmuusjärjestyksessä, vaan on tarkoitettu helpoksi tutustuttajaksi maan monipuolisiin mahdollisuuksiin luonnonihmeiden saralla.

1. Kansallisvuori Stetind

Norjan parhaista nähtävyyksistä kansallisvuori Stetind on pakollinen vierailukohde kaikille kiipeilyn ja vaelluksen ystäville. Jyrkkä alasimen muotoinen vuori on vaikuttava näky kohotessaan 1392 metrin korkeuteen suoraan merestä ja tipauttaa leuat mahtavuudellaan kaikilta sen paikan päällä ensimmäistä kertaa nähdessään. 1910 ensimmäistä kertaa huiputettu Stetind nousi kansallisvuoren asemaan vuonna 2002 Norjan yleisradioyhtiön äänestyksessä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Sijainti: Tysfjord, noin 90 kilometriä Narvikista etelään.

2. Vuorovesivirtaus Saltstraumen

Kuun ja Auringon painovoimasta sekä maan pyörimisliikkeestä johtuva vuorovesi-ilmiö nousu- ja laskuvesineen on useille teorian tasolla vaikeasti ymmärrettävä asia. Käytännössä tätä ihastuttavaa luonnonilmiötä pääsee Norjassa parhaiten todentamaan Saltstraumenin salmessa, jonka vuorovesivirtausta pidetään maailman kovimpana: joka kuudes tunti salmen läpi virtaa jopa 400 miljoonaa kuutiota merivettä.

Sijainti: Bodø, noin 30 kilometriä kaupungin keskustasta.

3. Läpinäkyvä kallio Torghatten

Norjalaisen kansaperimän mukaan yksi maan kuuluisimman luontonähtävyyden aiheuttaja oli aikoinaan Hevosmies niminen peikko, joka ampui nuolen valtavan kallion läpi. Todellisuudessa Torghattenin ikonisen reiän muokkaaja on jään aiheuttama eroosio, jonka seurauksena saamme ihastella Norjassa todella ainutlaatuista luontokohdetta – kymmeniä metriä korkea ja leveä reikä kalliossa Torgetin saarella mahtavissa maisemissa.

Sijainti: Brønnøy, Torgetin saari.

4. Kansallinen matkailureitti Kystriksveien

Hyvä tapa Norjan parhaiden luontonähtävyyksien kiertämiseen on suunnata kesäiselle roadtripille – vuorten ja vuonojen maa on kuin tehty automatkailuun sykähdyttävistä maisemista nauttien. Maailman kauneimmaksikin automatkaksi tituleerattu kansallinen matkailureitti Kystriksveien kuljettaa  matkaajan Bodøstä etelään pitkin Helgelandin rannikkkoa ja matkan varrella koet norjalaisen luonnon moninaisuuden ikimuistoisena maisemailoitteluna.

Sijainti: Kystriksveienin rannikkoreitti Steinkjeristä Bodøon FV17-tietä pitkin.

5. Pystysuora kallioseinä Preikestolen

Vierailua vaikuttavan Preikestolenin huipulle ei suositella korkeanpaikankammoisille – huipulta avautuvien huimien maisemien korostajana on nimittäin reilun 600 metrin pystysuora seinämä suoraan alas. Norjan ikoninen nähtävyys on saavutettavissa 3-4 tunnin edestakaisella vaelluksella, mutta varaudu paikan päällä myös muihin. Kyseessä on nimittäin Norjan suosituin luontokohde.

Sijainti: Forsand, vajaa 40 kilometriä Stavangerista itään.

6. Korkeahuippuinen kansallispuisto Jotunheimen

Norjan komeimmat ja korkeimmat vuoret löytyvät Jotunheimista, vanhan skandinaavisen mytologian mukaan jättiläisten asuinpaikan mukaan nimetystä kansallispuistosta. Täällä vierailija voi bongata Pohjois-Europan korkeimmat vuorenhuiput, kuten yli 2400 metriin kohoavat Galdhøpiggenin ja Glittertindin. Hurrunganen alue on erityisesti haastavaa ja jyrkkää laskettavaa etsivien pyhiinvaelluspaikka alkukesäisin.

Sijainti: Oppdalin ja Sognin ja Fjordanen läänien alueella.

7. Unescon maailmanperintökohde Geirangerinvuono

Norjan parhaista nähtävyyksistä puhuttaessa ei voi jättää mainitsematta maan monia vuonoja ja erityisesti upeimpana pidettyä Geirangerinvuonoa. Unescon maailmanperintökohteeksi nostettu Norjan kuuluisin vuono on sykähdyttävä elämys tarjoillen vehreyttä, jylhyyttä ja kauneutta vähintäänkin riittävästi. Geirangerinvuonon vetovoimaa ei myöskään vähennä sen monet mahtavat vesiputoukset, unohtumattominpina vuonon perän Seitsemän Sisarta.

Sijainti: Stranda, reilut 70 kilometriä kesähiihtokeskus Strynistä koilliseen.

8. Helposti saavutettava jäätikkö Svartisen

Noin prosentti Norjan pinta-alasta on jäätiköiden peitossa ja entiset sekä nykyiset jäätiköt isolta osaltaan selittävät Norjan vaihtelevaa maastoa ja maisemia. Yksi Norjan vaivattomimmin saavutettavista jäätiköistä on Svartisen, joka on päiväretken arvoisesti vierailtavissa helposti esimerkiki Mo i Ranasta käsin. Jäätikkö on helposti bongattavissa myös Kystirksveien-reitiltä. Jäätiköt ovat herkkiä ilmaston mittareita ja niiden läheisyydessä on henkilökohtaisesti helppo havainnoida jään sulamisen nopeus.

Sijainti: Svartisen Rana, noin 30 kilometriä pohjoiseen Mo i Ranasta.

9. Euroopan korkein pystysuora seinä Trollveggen

Mikäli reilun 600 metrin Preikestolen-seinämä ei vielä vakuuta jylhyydellään, niin ota suunta kohti Romsdalin laaksoa ja siellä sijaitsevaa Trolltindanen vuoristoa. Lähes kahdeksan kilometrin pituinen massiivinen vuoriseinämä pudottautuu korkeuksista kohti laakson pohjaa. Vaikuttavin näkymä odottaa Trollveggenin kohdalla – 1100 metriä pohjalta huipulle ansaitsee Trollveggenille Euroopan korkeimman kallioseinämän statuksen ja ehdottomasti paikan Norjan parhaat nähtävyydet -listalla.

Sijainti: Romsdalin laakso, noin 120 kilometriä Ålesundista itään.

10. Norjan kuvankauniit merenrannat

Reissu Norjaan ei ole täydellinen ilman pistäytymistä veden äärelle meren rantaan, sillä Norjassa liikuttaessa ei voi olla huomaamatta, että meri on kaikkialla lähellä. Kauniita hiekkaisia lahdenpoukamia ja laakeita kallioita löytyy lähes kaikkialta, joten kulkija voi itse antautua pienelle löytöretkelle ja etsiä oman unelmarantansa.

Sijainti: Löydä oma suosikkisi, Norjassa on yli 21 000 kilometriä rantaviivaa.

Puuttuuko Norjan parhaat nähtävyydet -listalta joku näkemisen tai tarkemman tutustumisen arvoinen kohde? Jätä vinkkisi kommentoimalla alle!

Tutustu tarkemmin Norjan hiihtokeskuksiin Lumipallossa
Tekemistä kesälomalle – monipuolisia aktiviteetteja ja hienoja kohteita Pohjoismaissa

Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Norjan parhaat nähtävyydet – TOP10-kesäkohteet
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 3 ääntä)
Loading...