Ajankohtaista, Lappi, Lumiturvallisuus, Vapaalasku

Hiihtolomalaiset huomio: Lapissa huomattava lumivyöryvaara

Lapissa lumipeite on ennätyskorkea, kun samaan aikaan eteläisessä Suomessa haaveillaan hiihto- ja laskukeleistä. Hiihtolomien lähestyessä Lumipallo haluaa kuitenkin muistuttaa lomalaisia rinteiden ulkopuolelle menemisen vaaroista poikkeuksellisen runsaan lumipeitteen takia.

Ilmatieteen laitoksen lumivyöryjä ennustavassa kartassa huomattava lumivyöryvaara on Kilpisjärvellä, Saariselällä, OunastunturillaPallastunturillaYlläkselläLevillä, Luostolla, Pyhätunturilla ja Rukalla.

Lumivyöryvaaraa ennustetaan asteikolla 1-5, jossa suurin luku tarkoittaa erittäin suurta lumivyöryvaaraa. Juuri ennen hiihtolomia luku on 3, joka tarkoittaa, että luonnolliset lumivyöryt ovat mahdollisia ja ihmisen aiheuttamat todennäköisiä. Luku saattaa paikoitellen jopa nousta, sillä matalapaineiden on ennustettu tuovan paikoitellen runsaitakin lumisateita.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hiihtolomille kannattaa suunnata iloisesti, mutta järkevästi.

Kurut ja seinämät vaaranpaikkoja

Vapaalaskun suosion kasvun myötä laskijat hakevat yhä enemmän elämyksiä rinnealueiden ulkopuolelta. Lapin tunturialueilla tällaisia laskupaikkoja löytyy tuntureiden takamaastoista, jonne yleensä pitää hankkiutua omin voimin. Rinnealueiden ulkopuolisia alueita ei ole kunnostettu ja sinne mennään omalla vastuulla, mutta tässä juuri piilee suurin riski. Harvalla laskijalla on riittävä tietämys, asialliset varusteet ja taito selviytyä odottamattomista tilanteista.

Erityisen vaarallisia paikkoja ovat alaspäin kapenevat kurut, jonne lumi pakkautuu, kun alhaalla ei ole lumelle ”ulostuloa”. Lapin tuntureilla tällaisia kuruja tai jyrkkiä laskuseinämiä on paljon ja offareille hinkuavien lomalaisten olisi hyvä hankkia oppaaksi paikallistuntemusta omaava opas. Harvalla hiihdonopettajalla on asiaan vaadittava koulutus ja välineistö.

Mittausasemista eniten lunta on Kittilän Pokassa, lumensyvyys on reilusti yli metrin, 120 cm. Tavanomainen lumen syvyys on tähän vuoden aikaan selkeästi alle metrin.

Juuri ennen hiihtolomien alkamista  lämpötilat kävivät Pohjois-Suomessa monin paikoin plussan puolella ja lämpötilavaihtelut yhdistettynä uuden lumen satamiseen lisäsivät vyöryjen riskejä rinteiden ulkopuolella.

Rukan kumpareikossa taiturit osaavat hommansa, mutta harrastajalla kannattaa olla järki mukana, missä tahansa laskeekin.

Järki mukana

Hiihtokeskuksessa liikuttaessa kannattaa aina olla tietyllä tapaa aistit herkällä onnettomuustilanteiden välttämiseksi. Joskus ihmismäärän paljous rinteessä aiheuttaa vaarallisia tilanteita ja silloin pitää muistaa väistämissäännöt ja vauhtikontrolli, joita hiihtokeskuksissa toimivat ski patrolit seuraavat tarkasti.

On hieno asia, että keskuksissa toimivat ski patrolit edistävät rinneturvallisuutta ja yleensä toimivat näkyvästi ikään kuin ”rinnepoliiseina” antaen tarvittaessa vaikka ensiapua.

Rinnealueiden ulkopuolella liikuttaessa on syytä tiedostaa muut liikkujat, sillä moni vyöry laukaistaan liikkeelle ihmisen toimesta. Järjen käyttö on aina sallittua, mutta laskuhommissa se on pakollista.

Muista ladata mobiilisovellus 112 puhelimeesi.

Nautinnollisia, mutta turvallisia laskuja!

Teksti ja kuvat: Jyrki Lehto


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Hiihtolomalaiset huomio: Lapissa huomattava lumivyöryvaara
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 2 ääntä)
Loading...