Hyppää sisältöön

Euroopassa loistava lumitilanne – näissä kohteissa pöllyää jo

Alkutalvi on alkanut Euroopassa lumitilanteen osalta paremmin kuin edellisvuosina. Lumipyry lupaa hyvää hiihtokautta.

Alkutalvi hemmottelee Länsi-Alppeja

Uutta lunta on sadellut Euroopan hiihtokeskuksiin runsaasti kuluneella viikolla. Ruotsin kohteisiin kertyi 10-25cm uutta lunta, Norjaan hieman vähemmän. Alpeilla näyttää erinomaiselta: vuorijonon pohjoisreunan alueille ja erityisesti luoteisosaan viikon aikana sateli jopa 50-100cm.

Parhaiten uutta lunta on kertynyt alppien keski- ja länsipuolille, esimerkiksi Sveitsin Andermattiin ja Ranskan Les Arcsiin. Italiaan ja Itävaltaankin kuuluu hyvää.

Tulevalla viikolla eniten tulee satamaan aivan Alppien länsikulmaan Ranskaan, esimerkiksi La Clusaz ja Les Deux Alpes -hiihtokohteisiin.

Länsi-Sveitsissä pöllysi jo viime viikonloppuna. Kuva Verbieristä, laskija Anthony Gent (kuva: Elämysmatkat / Pette Halme)
Länsi-Sveitsissä pöllysi jo viime viikonloppuna. Kuva Verbieristä, laskija Anthony Gent (kuva: Elämysmatkat / Pette Halme)

Kylmintä Skandinaviassa ja Itävallassa

Eniten miinusasteita on tällä hetkellä Ruotsin ja Norjan kohteissa. Myös Itäisillä Alpeilla ja koillis-Italiassa mitattiin viikolla erityisen kylmiä lukemia – esimerkiksi MayrhofenissaSöldenissä sekä Livignossa  lämpötila laski -20°C lukemiin. Tällä hetkellä miinukset Alpeilla ovat kuitenkin vähintään puolittuneet, ja ensi viikolla elohopea asettunee 0°C – (-10)°C haarukkaan.

Lumitilanne lupaa hyvää loppukautta

Viime aikojen lumisademäärät lupaavat hyvää koko kaudelle. Rinnepohjat ovat jo nyt paremmat kuin viime sesonkina samaan aikaan.

Osassa kohteista on jouduttu hetkellisesti sulkemaan teitä kovan pyryn vuoksi (jos olet liikkeellä autolla, tarkista solien aukiolot).

Jouluna ja vuodenvaihteessa pääsee siis hyvin laskemaan jo lähes joka paikassa, vaikkakin rinteiden ulkopuolla saattavat kivet vielä raapia suksien pohjia.

Ja jos et heti pääse hiihtomatkan päälle, älä huoli: nyt rakennetaan hyviä pohjia koko loppukautta varten!

Alpeilla on nyt erityisen hyvä lumitilanne
Alpeilla on nyt erityisen hyvä lumitilanne

Skandinavian lumisimmat kohteet 14.12.:

> Bjorli, Norja (75cm)
> Hemsedal, Norja (70cm)

Alppien lumisimmat 14.12.:

> Les Arcs, Ranska (300cm)
> Andermatt, Sveitsi (300cm)

> Seuraa lumitilannetta ja web-kameroita TÄÄLTÄ

Teksti: Iljin
Kuvat:  Flickr/8106459atN07, Simo Vunneli