Hiihtokeskukset, Kohteet, Lumimatkat, Yleinen

Ensikertalaisena Alpeille

Hiihtomatkalle lähtemistä ei kannata turhaan vältellä laskutaitoihin vedoten. Aloittelijakin pärjää Alpeilla. Parhaan elämyksen reissusta saa, kun valitsee kohteen oikein.

Monen aloittelijan mielessä kummitteleva ajatus siitä, että Alpeilta löytyy vain jyrkkiä ja vaativia rinteitä ei pidä paikkaansa. Alpeille voi – ja kannattaa – lähteä myös vähäisemmällä laskukokemuksella.

Alpit sopivat myös aloittelijoille

Mikko Suomi hiihtomatkoja järjestävältä You Travelilta neuvoo unohtamaan harhakäsityksen siitä, että korkeilla ja isoilla vuorilla laskeminen olisi aina vaativaa ja vaarallista.

– Tosiasiahan on se, että kyllä vuorilla opetellaan laskemaan ihan niin kuin Suomen pikkukeskuksissakin. Lähes kaikissa Alppien kohteissa on myös helppoja rinteitä. Kohdevalikoima on niin suuri, että jokaiselle löytyy jotakin.

Mainos
Mainos

Kannattaa lisäksi pitää mielessä, että myös alppikohteissa voi hyödyntää hiihdonopettajien ja vuoristo-oppaiden palveluita. Jos on epävarma omista laskutaidoista tai edellisestä laskukerrasta on ehtinyt vierähtää useampi vuosi, voi ensimmäiseksi laskupäiväksi varata hiihtotunnin ja saada näin varmuutta laskuun.

Monilla matkanjärjestäjillä on hiihtokeskuksissa myös omia kohdeoppaita, jotka järjestävät ryhmille yhteistä laskettelua. Kun rinteeseen lähtee oppaan kanssa, tulee hiihtoaluekin turvallisesti tutuksi.

Aito alppitunnelma luo hyvät puitteet lomalle

Suomi kehottaa valitsemaan ensimmäisen laskureissun kohteeksi hiihtokeskuksen, josta löytyy hyvän hiihdon lisäksi mahdollisimman aitoa alppitunnelmaa ja -miljöötä.

– Alpeille ensimmäistä kertaa lähtevä haluaa reissusta varmasti muutakin kuin pelkkää laskettelua.  Kannattaa valita mahdollisimman tyypillinen alppikohde, jotta reissusta saa varmasti kokonaisvaltaisen elämyksen.

Ensimmäiseksi kohteeksi Suomi suosittelee erityisesti Itävaltaa.

– Itävallasta löytyy aitoa alppikylän tunnelmaa parhaimmillaan, kauniita taloja ja pittoreskia maisemaa.

Tunnettuja, myös aloittelijalle sopivia kohteita Itävallassa ovat Suomen mukaan esimerkiksi Söll, Kitzbühel ja Zell am See. Hän suosittelee pitämään mielessä kuitenkin myös pienemmät, suomalaisille tuntemattomammat kohteet.

– Yksi todella kiva hiihtokeskus Kitzbühelin vieressä on  St. Johann in Tirol. Se on erittäin lumivarma kohde ja verrattuna Itävallan isompiin keskuksiin on se myös rauhallisempi.

Ruuhkattomuus helpottaa laskemista

Suomen mukaan moni Alppien ensikertalainen viihtyisikin paremmin pienemmissä ja rauhallisemmissa kohteissa.

– Aloittelijana en lähtisi ruuhkaisena tunnettuun paikkaan. Vaikka keskuksesta löytyisi myös helppoja rinteitä, tekee suuri ihmismassa laskemisesta vaikeaa. Myös rinteet muuttuvat massojen käsittelyssä helposti haastavaksi kumpareikoksi. Pienemmissä keskuksissa laskijoita voi olla  puolet vähemmän.

– Rauhallisempaa ja hiljaisempaa hiihtokeskusta etsivälle voisin suositella esimerkiksi osittain Italian, osittain Itävallan alueella sijaitsevaa Naudersia. Keskuksessa on harvoin ruuhkaa ja rinteet ovat aloittelijan kannalta mukavan leveitä. Kaiken kaikkiaan se on oikein mukava, aito alppikohde.

Alppikohteille hyvänä, aloittelijalle sopivana vaihtoehtona Suomi nostaa esiin myös Andorran.

– Andorrassa rinneprofiili on loivempi kuin monissa Alppien kohteissa. Hissijärjestelmä on erittäin toimiva ja rinteet pidetään hyvässä kunnossa.

Ruuhkien välttämiseksi kannattaa ottaa huomioon myös matkustusajankohta. Lumitilannetta ajatellen helmikuu on tietysti laskureissulle turvallinen valinta, mutta kuten Suomi muistuttaa, on se myös kaikkeista ruuhkaisinta aikaa hiihtokeskuksissa.

– Hyvä matkustusaika on esimerkiksi maalis-huhtikuun vaihde. Tällöin lumitilanne on vielä hyvä, mutta pahimmat ruuhkat ovat jo hellittäneet.

Ensikertalaiselle sopivassa kohteessa liikkuminen on helppoa

Suomi kehottaa ensikertalaista miettimään myös hiihtokeskuksen laajuutta. Monen aloittelijan tarpeisiin alle sata rinnekilometriä riittää aivan hyvin.

-Raakkaisin aloittelijan listalta pois kaikista isoimmat ja tunnetuimmat keskukset. Esimerkiksi St Anton, Chamonix ja Kolme laaksoa ovat niin laajoja alueita, että aloittelija ei varmasti saa niiden koko kapasiteettiä käyttöönsä, vaan tulee maksaneeksi rinnekilometreistä turhaan ylimääräistä. Lisäksi liikkuminen isoissa ja massiivisissa keskuksissa voi olla hankalaa.

Ensimmäiseksi kohteeksi sopiikin parhaiten hiihtokeskus, jonka rinnekartta on helposti hahmotettava ja hissiverkostot kattavat. Tämä tekee rinteessä liikkumisesta sujuvaa. Myös hyvät kulkuyhteydet majoituspaikalta rinteeseen helpottavat.

Teksti: Saara Argillander
Kuvat: Simo Vunneli


Avainsanat:
, ,
Arvostele artikkeli:
Ensikertalaisena Alpeille
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,48/5 - 23 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • Itävallan lumoissa sanoo:

  Hei,

  muutimme vuosi sitten pysyvästi Itävaltaan, aivan Italian rajalle.

  Melko nopeasti huomasimme kuinka mahdattomasti täällä on nähtävää laskettelun ja vaeltamisen lisäksi. Valitettavan usein kohteiden sivustot ovat vain saksaksi ja ehkä italiaksi, mutta englanninkielinen osio on joko vain pari riviä tai sitä ei ole lainkaan.

  Niinpä olemme perustaneet sivuston jossa esittelemme kerran viikossa uuden kohteen; käymme paikan päällä, otamme kuvia, kerromme pääsymaksut, saako ottaa lemmikin mukana ja muita olennaisia asioita.

  Nettisivun osoite on: https://wondersofalps.com/fi/etusivu/ ja sen löytää myös facen kautta https://www.facebook.com/thewondersofthealps/?fref=ts

  Vastaa

 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.