Hiihtokeskukset, Kohteet, Yleinen

Suomen parhaat rinteet 2019 – Esittelyssä 10 kpl unohtumattomia laskuja

Listasimme kymmenen takuulla kokemisen arvoista rinnettä Suomesta. Tutustu vinkkeihin tarkemmin!

Alla oleva listaus on jatkumoa aiemmalle artikkelille muutaman vuoden takaa, jossa listasimme Suomen parhaita rinteitä. Nyt esittelyvuorossa rinnelaskuun 10 helmeä pohjoisesta etelään – joko olet kokenut nämä kaikki?

1. Olos: ”Musta kasi”

Olos tarjoaa hienoja laskuja omanlaisella tunnelmalla sekä mahtavilla Pallas-maisemilla höystettynä ja ruuhkattomuustakuulla. Rinnelaskijalle parastaan Olos tarjoilee erityisesti mustaksi luokitellun 8-rinteen muodossa. 700-metriä pituutta ja leveyttä riittävästi isompikaariseenkin tykittelyyn. Rinteen alkuosa sijaitsee puurajan yläpuolella ja loppuosa laskusta taittuu mukavasti harvan puuston suojassa. Mukavan vauhdikas lasku alkaa suoraan hissin yläasemalta ja päättyy samalle hissille, joten toistoja on helppo saada päivän mittaan takuulla tarpeeksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

2. Levi: 6.2

Levin paikallisten tietäjien mukaan hiihtokeskuksen mukavimmat laskut löytyvät Koillisrinteiden suunnalta. Täällä 1300-metrin pituinen punainen 6.2-rinne on kuin tehty kovavauhtiseen luukuttamiseen laskuvälineistä riippumatta. Loivemmalla alkuosuudella on hyvä kerryttää vauhtia sekä ottaa tuntumaa itse rinteeseen. Mukavasti viettävät osuudet testaavat laskijan vauhdinsietokykyä, maitohappojen reisissä aloittaman jylläyksen maustamana. Toistoja sopivasti ja tauko on ansaittu. Mukavaa variaatiota tarjoavat muut Koillisrinteiden 5 ja 6-numeroalkuiset vaihtoehdot.

3. Luosto: Kilparinne

Luoston erinomaisista rinteistä pääsee yleensä nauttimaan ilman ruuhkia. Ikimuistoiseen rinnelaskuun Luostolla kuin tehty on luonnonluminen Kilparinne, musta rinnealueen vasemmanpuoleisin rinne. 900 metriä pituutta ja 190 metriä korkeuseroa haastavat täällä kokeneidenkin laskijoiden reidet. Lisäpisteitä rinne saa saavutettavuudestaan, sillä täälläkin tykittämään pääsee suoraan hissin yläasemalta alas saakka. Hyvällä lumella lakumahdollisuuksia lisäävät myös viereiset offari-mahdollisuudet.

4. Ounasvaara: FIS-rinne

Laskuharrastajien kannattaa suunnata Ounasvaaralle kokemaan Suomen mittakaavassa Rovaniemen lähimäen poikkeuksellisen iso 140 metrin korkeusero. Kokonaisuudessaan tämän pääsee parhaiten kokemaan keskuksen FIS-rinteessä. Pituutta mukavan viettävällä punaiselle pätkällä on reilut 500 metriä. Vaihtelua kaipaaville toimiva kombo on varioida samalta hissiltä saavutettavia Kuntorinteitä FIS-rinteen tuikkaamisen lomaan sopivina siivuina.

5. Svanstein Ski: ”Röd sju”

Poikkeus vahvistaa säännön, joten Suomen parhaimpien rinteiden joukkoon mahtuu mainiosti myös yksi Ruotsin puolelta! Torniojoki-laakson omana kotimäkenä ja aiemmin Pullinkina tunnettu Svanstein vain parin kilometrin päässä rajan ”väärällä puolella” oli tunnetumpi laskijoiden keskuudessa 1990-luvulla kuin nykyisin. Keskusta ei kannata haudata unholaan maamme laskukartoilta, sillä paikallinen monipuolinen ja haastava maasto sekä runsaslumisuus ovat jotain ainutlaatuista. Svansteinin rinteet on suunniteltu huolella erilaisiksi ja mukailemaan kiinnostavasti maaston muotoja – esiin nostamisen arvoisena esimerkiksi hauska ja vauhdikas punainen 7-rinne.

6. Iso-Syöte: Sporttirinne numero 6

Suomen eteläisin tunturi Iso-Syöte on talvesta toiseen yksi Suomen runsaslumisimmista alueista ja tarjoaa hulppeita laskuja niin rinteillä kuin niiden ulkopuolella. Vauhdikkaaseen rinnelaskuun erinomaisesti soveltuvat keskuksen takapuolelta löytyvät Sporttirinteet. Esiin nostamisen arvoisen näistä erityisesti punainen 6-rinne – suoraan hissiltä alkava viettävä baana on kuin tehty nautinnolliseen kruisailuun suksilla ja soveltuu erinomaisesti myös tellujen sekä lumilaudan kunnolliseen käskyttämiseen. Loivempi alku, kaarros oikeaan ja lisääntyvän jyrkkyyden myötä hanat kaakkoon, saa suorittaa!

7. Vuokatti: Olympiakatti

Kainuun sinisten vaarojen keskus Vuokatti tarjoaa tekemistä jokaiselle. Vauhdin hurmaa hakevien kannattaa ottaa suunnaksi erityisesti rinnekartan keski-osan ”punainen vyöhyke” ja sieltä hauskasti nimetyt Katti-päätteiset rinteet. Pienellä testauksella on helppo löytää oma suosikki – usein lopputulemana on tuolihissiltä helposti operoitava 174 korkeusero- sekä 850 pituusmetrin Olympiakatti. Vuokatin vierailun pakollinen pyhiinvaelluskohde löytyy niinikään rinnekartan keskeltä, vaaran päälle merkatun legendaarisen Ripa’s Kuppilan muodossa.

8. Tahko: Vauhtirinne

Tahkovuori löytyy Pohjois-Savosta. 24 rinteen tarjonnasta löytyy vaihtoehtoja jokaiselle, mieleenpainuvimpia vauhtikäännöksiä kaipaavien on helppo haarukoida tarjontaa kisahissien ja päähissien väliin jäävältä rinnesektorilta. Pääosin mustana viettävä Vauhtirinne on nimensä veroinen – riittävästi korkeuseroa, pituutta, mukavia muotoja ja niiden mukana toivottua vauhtia.

9. Himos: Bonus-rinne

Suomen suurimpiin hiihtokeskuksiin lukeutuva Himos sijaitsee Keski-Suomessa. Suomen mittakaavassa Himokselta löytyy poikkeavan suuri määrä mustaksi luokiteltuja laskuja, valtaosan rinteistä ollessa punasävyisiä. Keskuksen monista vauhtipätkistä suosikiksi nousee Länsirinteiden vasemmasta reunasta löytyvä Bonus-rinne, joka hyödyntää lähes täysimääräisenä Himoksen reilun 150-metrin korkeuseron ja pituuttakin tälle laskulle tulee lähes 700 metriä.

10. Messilä: Kettu + Hirvi

Etelä-Suomen suurin ja suosituin Messilä on tunnettu laskupuitteistaan. Vauhdinnälkäisten suksijoiden ja lautailijoiden suosikki Messilässä on yhdisteltä kahta rinnettä. Alkuosuus kerätään vauhtia nykyisin Kettu I -nimellä rinnekartassa esiintyvällä vauhtipätkässä, jonka jälkeen suunnataan välineet jatkumona kohti Hirvi II -loppuosuudelle. Erinomainen kombinaatioa esimerkiksi alppireissun laskukunnon kohottamiselle riittävästi toistettuna!

Ylläoleva on Lumipallon toimituksen listaus mieleenpainuneista ja siten kokemisen arvoisista rinteistä eikä absoluuttinen totuus Suomen parhaista laskuista. Kommentoi alle omat suosikkirinteesi!

Teksti: Lumipallon toimitus
Kuvat: Simo Vunneli, Lapland Hotels, Iso-Syöte


Avainsanat:
, , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Suomen parhaat rinteet 2019 – Esittelyssä 10 kpl unohtumattomia laskuja
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3,83/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

 • Pena6 sanoo:

  Missä Tornivuori? Pyhä? Toimittaja on näköjään nauttinut vain afterski huuruista

  Vastaa

 • Teha sanoo:

  Kollaa alussa mainittu ”aiempi artikkeli”. Siellä on Pyhä mainittu. Ja onhan lopussa myös ”pykälä”, joka antaa ”taiteellisen” vapauden aiheen käsittelyyn.. 😉

  Vastaa

 • JuttuVaikuttaaMainokselta sanoo:

  On Levin kutosta missä pääsee testaamaa kestääkö vauhtia, mutta Sallan nopeuslaskurinne uupuu… Sallan nopeuslaskurinne helposti paras mäki Suomessa jossa pääsee testaamaan vauhtia. Puikkasuksilla, toppa-asussa 120 km/h, makiaa.
  Levin kutonen on kyllä huippu, ei siinä mitään.

  Vastaa

 • Näytä kaikki kommentit (3)

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.