hinnat, keskukset, Yleinen

Etelä-Suomessa myynnin lasku 77%

Julkaistu: 13.1.2014

Uutisista ja mm. SHKY:n sivuilta selviää, että laskettelukeskusten lipunmyynti on laskenut tänä vuonna Etelä-Suomen keskuksissa jopa 77%. Lukemat Keski-Suomessa olivat 27%. Luonnollisesti Pohjois-Suomessa on hyödytty etelän huonosta talvesta ja siellä myynti on kasvanut 13%.

Radiossa haastateltiin aiheeseen liittyen jonkin etelän laskettelukeskuksen vetäjää, joka totesi, että vaikka loputalvesta tulisi kuinka hyvä, se ei enää tilannetta pelasta. Keskuksilta jää joka tapauksessa vähintään kolmannes liikevaihdosta tulematta ja on hyvinkin todennäköistä, että esim. Venäläiset turistit ovat jo muuttaneet matkasuunnitelmiaan siten, että suuntaavat pohjoiseen, tai Keski-Eurooppaan (eipä taida lumitilanne olla häävi sielläkään). Ei käy kateeksi kyllä yrittäjiä, jotka joutuvat painimaan näiden asioiden kanssa enemmän tai vähemmän joka talvi.

 Eihän sääolosuhteille minkä mahda, mutta niinhän se on, että jokaisella alalla täytyy sopeutua vallitseviin olosuhteisiin. Näin jälkikäteen on taas helppo todeta, että olisiko edes jonkin verran ollut pelastettavissa jonkinlaisilla alennuskampanjoilla. Sillä tavoin alkukaudella lumetettuihin rinteisiin olisi saatu edes vähän enemmän porukkaa. Kritisoin jo aiemmassa kirjoituksessani sitä, että suurin osa keskuksista piti kiinni hinnoistaan, vaikka rinteitä oli avoinna 1-2 kpl. Ainakin minunlaiseni satunnainen laskettelija jättää silloin rinteeseen menon väliin ja valitsee vaikkapa leffan sen sijaan.
Toivon mukaan sääennuste, jonka kuulin viime viikon lopulla, ei pidä paikkansa. Sen mukaan talvi kestää viikon, ja sen jälkeen alkaa taas lämmetä. Nyt on kuitenkin keskuksissa jatkuva lumetus päällä ja toivon mukaan rinteitä saadaan auki nopeaan tahtiin siten, että keskuksissa olisi muutakin auki, kuin ”lastenrinne ja pieni perherinne”. Ei muuten vieläkään kiinnosta mennä laskemaan 3 minuuttia ja jonottamaan hissiä 25 minuuttia normaalihinnoilla…
Tänään sitten luin netistä että ainakin parissa Pohjois-Suomen laskettelukeskuksista yritetään ottaa täysi hyöty irti etelän ongelmista. Talouselämän artikkelin mukaan Rukalla on majoituksen hinnat nousseet verrattuna viime vuoden tammikuuhun vaatimattomat 73% Levillä vastaava hintojen nousu on 21%. En ehkä ihan parhaana mahdollisena kikkana tuota pitäisi…
Sattui tuossa silmään artikkeli 2013 tammikuulta, jossa Kolilla myynnin kehutaan kasvaneen sitä edelliseen vuoteen hyvin lähelle saman verran, eli n. 75%. Artikkelissa sanotaan, että vuonna 2012 keskus saatiin auki vasta 5.1. Ehkä talvi 2014-2015 on parempi, kuka tietää.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *