Hyppää sisältöön

Laskijan kerran elämässä –lista

Kun rinnepäiviä ja vuosia on kertynyt jo runsaasti, voi olla aika kokeilla jotain poikkeavampaa. Tässä lista asioista, joiden kokeilemista jokaisen laskijan kannattaa ainakin harkita!

Seuraavat kokemukset kannattaa jokaisen laskijan kokea ainakin kerran elämässä!

1. Ota ensimmäinen hissi puuteripäivänä

Aina silloin tällöin lunta tulee taivaalta huimia määriä pienen ajan sisään. Kunnon dumpin jälkeen kannattaakin asettaa herätyskello soimaan hyvissä ajoin ja suunnata hissille heti ensimmäisenä.

Parasta tämä on isommissa kohteissa, mutta se voi olla pieni elämys jo omassa lähikeskuksessakin.

2. Kokeile helihiihtoa

Helihiihto on tavalliselle laskijalle harvinaista ja valitettavasti melko kallista huvia. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla ainakin kerran, sillä se avaa mahdollisuudet aivan toisenlaisiin laskuihin.

Hinnan lisäksi helihiihdon haittapuolena saattaa olla sen koukuttavuus. Melko edullisesti sitä pääsee kokeilemaan länsinaapurissa. Esimerkiksi Kittelfjällissä kolme nostoa maksaa noin 200 euroa.

3. Laske jokin maailman pisimmistä rinteistä

Suomessa pidempiä laskuja löytyy käytännössä vain Lapista, mutta nekin kalpenevat maailman pisimmille rinteille. Alpeilta löytyy mahdollisuus kokea maailman pisimmät laskut, joista pisimmät ovat jopa 20 kilometriä ylittäviä.

Se, kuinka houkuttelevia pohjolan rinteet ovat näiden jälkeen, saattaakin olla pitkälti reisien kunnosta kiinni.

4. Kesälaskut keskiyön auringossa

Paatuneimmat laskijat alkavat odottaa seuraavaa kautta heti edellisen päätyttyä. Joissain paikoissa laskeminen on kuitenkin mahdollista joko tavallista pidempään tai jopa ympäri vuoden.

Kokemus vailla vertaa onkin laskea Lapin yöttömässä yössä. Se on mahdollista esimerkiksi Ruotsin Riksgränsenissä, jossa voi vielä myöhään toukokuussa laskea keskiyön auringossa.

5. Valitse omat linjasi

Unohda hiihtohissit ja muut apuvälineet. Jos olet valmis näkemään hieman vaivaa saavuttamalla vuorten huiput lihasvoimin, on maailma mahdollisuuksia täynnä. Hyviä kohteita haikkaamiseen löytyy esimerkiksi Norjan Lyngenistä, joka tosin on viime aikoina saavuttanut yhä suurempaa suosiota laskijoiden piirissä.

Oman rauhan lisäksi myös luonto tarjoaa usein parastaan. Varjopuolena on huomioitavaa, että onnettomuustilanteessa apu ei välttämättä ole lähellä ja tarkkaavaisuus on ensisijaisen tärkeää. Lumiturvallisuuskurssin käyminen tai oppaan hankkiminen on enemmän kuin suositeltavaa.

6. Tee laskureissu eksoottiseen kohteeseen

Mongolia, Iran, Marokko, Lesotho? Laskea voi yllättävän monessa maassa. Monessa paikassa kausi on lyhyt ja kokemus rajautuukin lähinnä eksoottisuuteen. Silti löytyy myös kohteita, jossa laskut ovat laadultaan vähintäänkin yhtä hyviä kuin tutuissakin keskuksissa.

Mikäli seikkailumieltä löytyy, voi esimerkiksi toteuttaa laskureissun Iraniin, jossa Alppeja vastaavaa laskumaastoa löytyy jo kivenheiton päässä pääkaupunki Teheranista. Ja mikä parasta, monessa eksoottisessa kohteessa ei muita laskijoita useinkaan isossa mittakaavassa näy, joten ei muuta kuin matkaan ja valitsemaan omat linjasi!

7. Laskettelija, kokeile lumilautailua

Jos lasket suksilla, kokeile lumilautailua ainakin kerran. Lainaa varusteet kaverilta tai vuokraa. Ota kurssi ja koe miltä tuntuu olla taas kerran aloittelija. Tämän lisäksi lautaillessa näet laskut aivan eri perspektiivistä. Jos ei muuta, niin yrityksen jälkeen muistat taas olevasi hyvä ainakin josain.

8. Opeta joku muu laskemaan

Sharing is caring – myös harrastuksissa. Laskeminen on hieno tapa nauttia ulkoilmasta ja sen pariin sopii houkutella myös ystävätkin. Parhaimmillaan ohjaat hänet maailmaan, jossa hän viihtyy koko loppu ikänsä. Monen laskijan innostus onkin saanut ensikipinän juuri jonkun kaverin innoittamana.

Kerran elämässä – joko olet laskenut nämä?

Millainen olisi oma ehdotuksesi listaan? Lisää se kommenttikenttään!

Lähde: Outside Online
Kuva: Zach Dischner via Compfightcc