Elämää ulkona, Harrastaminen, Harrastukset, Lapsiperhe matkustaa, lapsiperheet, Laskettelu, Lumilaudat, Lumilautailu, Lumilautailu, hiihtokeskukset, talvi, Suomen luonto, helppo nauttia, Suomen luonto, Talvi, Varusteet

Hiihtokeskus kokemuksia

Julkaistu: 29.11.2019

Olemme kausien 2017-2018 ja 2018-2019 aikana käyneet yhteensä yhdeksässä suomalaisessa hiihtokeskuksessa lautailemassa. Laskin mukaan ne keskukset missä olemme olleet rinteessä vähintään yhden kokonaisen päivän. Tässä arviot meidän kokemuksen perusteella näistä keskuksista

Suomi on täynnä hienoja ja monipuolisia hiihtokeskuksia. Pohjoisen keskukset ovat todella monipuolisia ja yleensä niistä löytyy myös paljon rinteitä. Kuitenkin meille Etelä-Suomessa asuville myös etelän keskuksilla on todella suuri merkitys. Mielestäni myös etelästä löytyy monipuolisia ja hyviä keskuksia laskea.
Olemme käyneet kahden viime kauden aikana; Iso-Syötteellä, Pikku-Syötteellä, Rukalla, Levillä, Sappeella, Ellivuoressa, Himoksella, Hirvensalossa sekä Meri-Teijossa. Tässä meidän kokemukset tiivistetysti näistä keskuksista.

Iso-Syöte
Iso-Syöte on osoittautunut meidän perheelle erittäin hyväksi keskukseksi. Rinteissä on paljon erilaista laskettavaa. Meidän perheessä on todella eritasoisia laskijoita ja koko perhe viihtyy täällä todella hyvin. Tarjolla on; kaksi erittäin hyvää parkkia, metsäreittejä / offareita, helppoja rinteitä sekä vauhdikkaita rinteitä vauhtia etsiville. Luonnonlunta on yleensä aina todella paljon. Ja mikä tärkeintä; rinteet ovat aina todella hyvässä kunnossa. Meidän perheen suosikkikeskus!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kiitettävää; Parkit, Rinteiden kunto, laskemisen monipuolisuus, luonnonlumen määrä, helppo tulla Etelä-Suomesta / sijainti
Kehitettävää; Tuolihissi voisi olla hyvä lisä

Pikku-Syöte
Iso-Syötteen kupeessa sijaitseva Pikku-Syöte on toimiva perhekohde. Rinteet sopivat pienemmillekin lapsille erittäin hyvin. Kävimme laskemassa kaikki rinteet läpi. Länsirinteet tuntuivat toimivan meidän perheelle ihan hyvin. Etelä-Suomen hiihtolomaviikolla oli mukavan väljää, joten laskemaan pääsi todella paljon.

Kiitettävää; luonnonlunta on yleensä paljon, sopii erittäin hyvin lapsille ja aloittelijoille
Kehitettävää; Yleisesti aika askeettisen oloinen

 

Ruka
Meidän perhe on päässyt kokeilemaan Rukan rinteitä neljän hyvin eritasoisen laskijan voimin. Voimme hyvin todeta, että kaikille löytyy laskettavaa Rukalla. Parkit on toimivia ja monipuolisia, rinteissä on mistä valita ja metsäreittejäkin löytyy. Hisseissä löytyy valikoimaa aina ankkurihisseistä gondolihissiin. Lomasesonkina Rukalla on paljon laskijoita ja suosituimmissa rinteissä riittää laskijoita ajoittain ruuhkaksi asti.
Viihdyimme kuitenkin hyvin!

Kiitettävää; Monipuoliset rinteet, parkit, hissit
Kehitettävää; Välillä on hisseissä pitkä jono ja suosituimmissa rinteissä ruuhkaa

Levi
Olimme Levillä laskemassa, kun nuorimmainen lapsistamme ei vielä rinteissä erityisesti käynyt. Olin kahden vanhimman lapsen kanssa rinteessä ja kiersimmekin aika laajasti rinteitä. Ainoastaan eturinteet ja gondolihissin viereiset rinteet jäivät laskematta. Levillä on rinteitä paljon ja laskettavaa riittää. Eniten laskimme etelärinteitä. Vaikka parin päivän laskemisen jälkeen ne alkoivat tuntua liian helpoilta ja vähän ”tylsiltä”. Onneksi oli muita rinteitä mihin pääsimme jatkamaan. Keskus on iso ja siirtyminen paikasta toiseen vaatii auton, jos haluaa helpolla päästä. Positiiviset ajatukset Levistä kuitenkin jäi. Sijainti on haastava ja pohjois-pohjanmaan keskuksiin, kun verrataan niin Leville ei viitsi omalla autolla alle viikon reissua tehdä.

Kiitettävää; Paljon rinteitä, laskettavaa kaikille, hissit, monipuolinen
Kehitettävää; Loma-aikoina jonoja ja ruuhkaa suosituimmissa rinteissä todella paljon.

 


Sappee
Sappee, Pirkanmaan tunturi. Monipuolisuudessaan monella tavalla verrattavissa lapin keskuksiin. Keskus, mistä meidän lautailu todella alkoi. Sappeella pärjää aloittelijat sekä kokeneemmallekin laskijalle löytyy laskettavaa. Monipuolisuuden kruunaa kaksi toimivaa parkkia sekä lasten crossirata. Lastenmaassa on aloittelijoille sopivat rinteet sekä crossirata. Monipuolinen ja perheystävällinen kohde. Keskuksen palvelut ovat todella hyvät.

Kiitettävää; Rinteiden monipuolisuus, kaikki viihtyvät
Kehitettävää; Ruuhka-aikaan hissikapasiteetti kovilla

Ellivuori
Rinteiden määrä on melko vähäinen, mutta kaikissa rinteissä on leveyttä mukavasti, joten laskeminen onnistuu erittäin hyvin. Hotellin puolella olevien rinteiden profiilit ovat loivemmat ja niissä on aloittelijoidenkin aika helppo laskea. Eturinteet ovat jyrkempiä ja vauhdikkaampia. Kärppärinteen musta osa on monen aktiivilaskijan suosiossa. Vaikka erillistä parkkia ei olekaan, niin hyppyreitä ja reilejä sentään löytyy.
Ympärillä olevat rakennukset ovat tuulahdus menneeltä vuosituhannelta. Tärkeintä kuitenkin on, että Ellivuoressa on hyvät rinteet laskemiseen.

Kiitettävää; Rinteiden profiilit ja leveys
Kehitettävää; Vuokraamo ja kahvio aika vanhan oloiset

 

Himos
Jos etsii jyrkkiä rinteitä ja vauhtia, niin Himoksella riittää valinnanvaraa ja soveltuu siihen erinomaisesti. Jos etsii kohdetta monipuoliseen laskemiseen ja perheille, niin keksin Keski-Suomesta / Pirkanmaalta paremmin toimivia kohteita. Länsirinteiltä pohjoisrinteille ja takaisin siirtyminen mielestäni vähän hankalaa.
Himos on kuitenkin suhteellisen iso keskus ja tarjoaa hyvät ja laajat palvelut. Rinteiden osalta varmasti kaikille löytyy jotain.

Kiitettävää; Hissikapasiteetti riittää yleensä ihan hyvin, paljon palveluja ympärillä
Kehitettävää; Nautiskeleville laskijoille vähän tarjottavaa, siirtymäreittien toimivuus

Hirvensalo
Meidän lähikeskus. Pieni, mutta kokoisekseen toimiva keskus. Tärkeä paikka meille lähellä, mihin voi mennä, vaikka illaksi laskemaan ja hiomaan taitoja. Löytyy yleensä pari hyppyriä ja pressiä.

Kiitettävää; Sijaitsee meitä lähellä, olosuhteisiin nähden rinteet yleensä hyvät
Kehitettävää; Hyppyreitä ja pressejä voisi olla enemmän

Meri-Teijo
Toinen aika lähellä meitä oleva etelän keskus. Saatu rakennettua suhteellisen monipuolinen rinnevalikoima. Parkissa riittää aina porukkaa ja erilaisia hyppyreitä tehty rinteisiin kiitettävästi. Loma-aikoina hisseissä vähän ruuhkaa.

Kiitettävää; Rinteitä kaiken tasoisille laskijoille, hyppyrit toimivia
Kehitettävää; Ruuhka-aikaan hisseissä ruuhkaa

 

 

Ensiviikolla pääsemme käynnistämään tulevan laskukauden. On sitä taas odotettukin! Kohti uusia kokemuksia.