Kesähiihto, Kesälajit, Kohteet, Muut aktiviteetit

Alpit kesällä – Monipuolista tekemistä kaikille!

Omaa rauhaa ja upeita maisemia! Monien mielestä Alpit ovat kaikkein kauneimmillaan kesäaikaan. Kesäisin Alpeilla vaihtoehtoja löytyy sekä leppoisaan nautiskeluun että vauhdikkaaseen menoon.

Alpit herättävät ympäri maailmaa mielikuvia laskettelusta, lumen peittämistä vuoristokylistä, eurooppalaisesta luksuksesta ja maanosan korkeimmista vuorista. Italia, Itävalta, Sveitsi ja Ranska tunnetaan maapallon parhaista hiihtokeskuksista, joista monet nauttivat suorastaan legendaarista mainetta. Mutta mitä ihmettä alueella tapahtuu, kun lumet viimeistään toukokuun aikana muuttuvat laskukelvottomaksi sohjoksi?

Hyödynnä matalat hinnat ja ruuhkattomuus

Hiihtokeskusten siirtyessä kesäunille, saapuvat matalat hinnat ja täysi ruuhkattomuus vuoristoon. Turisteihin ja hissijonoihin törmääkin kaikkialla selkeästi harvemmin kuin talvisin, minkä vuoksi Alppien luonnosta  pääsee kesäisin nauttimaan lähes poikkeuksetta omassa rauhassa ja omilla ehdoillaan.

Myös hinnat putoavat matalan sesongin aikana hiihtokeskuksissa ja hotelleissa puoleen tai jopa kolmannekseen talvikauden tasosta. Samalla rahamäärällä ehtii siis kesäisin näkemään ja kokemaan Alpeilla reilusti enemmän kuin talvisin. Kunhan on valmis tutustumaan paikkoihin muuten kuin sukset jalassa!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
Hissilippujen ja hotelleiden hinnat putoavat Alpeilla kesäisin murto-osaan talven hintatasosta. Esimerkiksi Ranskan Serre Chevalierissa hiihtohissit kuitenkin palvelevat harrastajia vuodenajasta riippumatta.

Hiihtokeskukset palvelevat turistia kesäaikaan parhaansa mukaan. Lähes kaikkialla vuoristoon pääsee edullisella tuoli- tai gondolihissinousulla jalkojaan rasittamatta. Tämä on hyvä, sillä moni säästää jalkavoimiaan nousemisen sijaan ennemmin vuoristossa suosituille patikointiretkille.

Nauti Alppien auringosta ja väriloistosta

Alppien upeisiin maisemiin kuuluvat muun muassa Toblerone-vuorena tunnettu Matterhorn ja Alppine korkeimman huipun Mont Blancin rosoinen siluetti. Kesäisin jylhien vuorten leimaamaa maisemaa täydentävät niiden alapuolella henkiin heräävä luonto vihreine niittyineen. Alppijunat halkovat monissa paikoin kuvankaunista maisemaa, lehmät laiduntavat sinisen taivaan alla ja väriloiston täydellistävät loistoonsa puhkeavat punaiset, keltaiset, siniset ja valkoiset kukat.

Alppien kauniit lomakohteet tarjoavat nautiskelijoille kesäisin omaa rauhaa ja upeita maisemia.

Hiihtokeskuksille tyypillisissä reilusti yli puolentoista kilometrin korkeuksissa ilma on kesäisen lämmintä. Aurinkoa saa halutessaan vähintään yhtä runsaasti kuin Välimerellä, mutta ilman aurinkorantojen paahtavia lämpötiloja. Suuri korkeus ja vuoristoilma varmistavat myös, että vuorilla lomailevaa turistia kiusaamassa ovat hyttysten sijaan korkeintaan perhoset. Lämpimintä Alpeilla on kohdemaasta riippumatta heinä – elokuussa.

Kenties parhaat kohteet auringonpalvojille löytyvät Valais’n kantonista Sveitsin ja Ranskan rajalta. Ei liene yllätys, että Portes du Soleil (auringon portti) –nimellä talvisinkin tunnettu hiihtoalue tarjoaa kesälläkin huimat määrät valoa auringonpalvojille. Alueen kylistä kesällä kiinnostaa on ainakin Ranskan puolella sijaitseva monipuolinen Les Gets, jonka hyvät palvelut varmistavat onnistuneen loman Alppien auringossa.

Sveitsin Gstaad on todellinen ympärivuotinen matkakohde. Suuri hiihtokeskus muuttuu kesäisin yhdeksi Alppien kauneimmista paikoista.

Kesä-Alppien kauneimmat paikat

Monien mielestä Alpit ovat kaikkein kauneimmillaan juuri kesäaikaan, jolloin kontrastit lumisten huippujen ja vehreän luonnon välillä ovat kaikkein voimakkaimmillaan. Koko valtava vuoristo on täynnä kauneutta, eikä maata tai kohdetta maisemien perusteella valitessaan voi mennä pieleen. Erityisesti kauniita maisemia kaipaavat eivät yleensä pety, kun suuntaavat kesällä Sveitsiin.

Yksi ehdottomasti tutustumisen arvoinen alue on ainakin Bernin kantonissa Sveitsissä sijaitseva Gstaad, josta löytyy ehkä kesä-Alppien monipuolisinta silmänruokaa. Vanhanaikaiset alppijunat, pienet järvet ja värikäs luonto tekevät kesäkuussa kukkaan puhkeavasta Gstaadista paikan, joka on pakko kokea itse.

Toinen kesävierailun arvoinen sveitsiläiskohde on Gstaadiin vertautuva ja siitä alle sata kilometriä itään sijaitseva Lauterbrunnenin laakso sekä Jungfraun alue. Täällä tärkein kesäkeskus on Wengen.

Italian historiallinen Como on järvineen kaunis ja laajalti tunnettu lomakohde.

Mikäli on valmis astumaan Alpeilta ja niiden hiihtokeskuksista aivan hieman sivuun, voi vierailla myös Sveitsin Luganossa ja Italian historiallisessa Comossa. Alue tunnetaan maailmalla suuresta, vuorien keskellä sijaitsevasta Lago Como –järvestä ja höyrylaivoista.

Patikoi, vaella tai tee kävelyretkiä

Patikointi ja vaellusretket ovat edelleen selkeästi suosituin kesäharrastus Italian, Itävallan, Sveitsin ja Ranskan Alpeilla. Vuoristossa patikoinnin ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa ylämäkeen hiki otsassa kapuamista.

Tarjolla on myös puhtaasti vuoristoilmasta ja kauniista maisemista nautiskeluun tarkoitettuja kävelyreittejä kaikille kuntotasoille. Sauvakävely on viime vuosina kasvattanut Alpeilla suosiotaan ja laskettelukeskusten vuokraamoista löytyy harrastukseen jatkuvasti parempi valikoima välineitä.

Hiihtokeskukset ovat heränneet patikointiharrastuksen suosioon muillakin tavoin. Kesäisin useilta hissipisteiltä on saatavissa vaikeustason ja reitin korkeuden mukaan väritettyjä karttoja poluista. Yhtenäistä värimaailmaa näihin karttoihin ei tosin vielä ole saatu luotua, vaan jokainen opaslehtinen on lähtiessä tulkattava erikseen.

Patikointipäivillä tulee pitää mielessään, että ylhäällä on aina hieman viileämpää kuin kyläkorkeudella. Sääennusteista huolimatta kannattaa ylempään ilmaan siirtyessä siis pakata aina lämmintä vaatetta mukaan, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Ischgl on yksi Alppien kiinnostavimmista patikointikohteista. Oli haussa sitten rento vaellus kauniissa maisemissa, tai haastava usean päivän mittainen seikkailu haastavassa maastossa, löytyy keskuksen valtavasta verkostosta sopiva reitti.

Alppien parhaat kohteet rentoon patikointiin

Patikointia ja retkeilyä voi harrastaa oikeastaan missä tahansa. Kohdetärppeinä mainittakoon kauniista reiteistään tunnettu Innsbruck ja Stubai Itävallassa. Innsbruckiin matkustava hyötyy suurkaupungin majoitusmahdollisuuksista, lentokentästä, palveluista ja suoraan kaupungista maaseudulle ja vuoristoon suuntautuvista kävelyreiteistä.

Toinen loistava itävaltalaiskohde kesästä rentoon vuoristopatikointiin on Ischgl. Talvisinkin suosittu hiihtokeskus voi kesäkaudella ylpeillä huikealla, jopa tuhannen kilometrin mittaisella reittivalikoimallaan.

Pelaa golfia vuorten juurella

Alppien hiihtokeskusten alemmista osista löytyy tyypillisesti tasaista maastoa, joka on talvisin valjastettu aloittelijoiden laskettelurinteiksi tai lastenmaaksi. Kesäisin nämä tasaiset, vuorien reunustamat ja avoimet alueet muuttuvat monessa paikassa osaksi suuria golf-kenttiä.

Laskettelukeskusten alemmat osat muuttuvat lumien sulaessa mahtaviksi golf-kentiksi, joissa pelien ohessa pääsee nauttimaan myös raikkaasta vuoristoilmasta. Hyviä paikkoja swingin hiomiseen löytyy esimerkiksi Ranskan Les Arcsista.

Yhdeksän ja kahdeksantoista reiän kenttiä ilmestyy lumien sulaessa etenkin ranskalaisten laskettelukeskusten juurelle. Tunnetuimpien harrastuspaikkojen joukossa on sellaisia nimiä kuin Val d’Isere, Les Arcs, Les Gets sekä Kolmen laakson Meribel. Sveitsin puolella swingiään pääsee taas hiomaan esimerkiksi Crans Montanassa ja Itävallassa Kitzbühelissa.

Tutustu alppikyliin ja viinitiloihin

Alpeilla voi kesäisin yksittäisten harrastusten sijaan toki keskittyä nauttimaan pelkästään ihanista vuoristokylistä ja niiden lumoavasta tunnelmasta. Ihmisen kädenjälki on vuoriston perinteikkäissä kylissä monin paikoin kaunista siinä missä kukkiva luontokin. Hyvänä esimerkkinä tästä vaikkapa Italian historiallinen Champoluc.

Ravintolat rinteillä ja kylässä tarjoavat myös kesäisin mahtavia makuelämyksiä, eikä vuoristoilmassa nautitusta ateriasta ole helppoa pistää paremmaksi. Lisättynä etuna ruuhkien kesäisin hälventyessä ravintolat tarjoavat asiakkailleen vielä henkilökohtaisempaa palvelua.

Herkuttelijat muistavat myös että Italia, Itävalta, Sveitsi ja Ranska ovat kaikki maailmankuuluja viinimaita, joiden tiloihin pääsee halutessaan tutustumaan myös itse. Parhaista viineistä voidaan kiistellä loputtomiin, mutta etenkin Pohjois-Italian kauniit viinitilat nauttivat maailmalla hyvää mainetta.

Muutakin kuin rauhallista nautiskelua

Alpeilla voi toki kesäisin tehdä paljon muutakin kuin sauvakävellä, lipittää viiniä ja nuuhkia vuoristokukkia. Tunnetuimpien laskettelukeskusten jäätiköt ovat monien eurooppalaisten huippu-urheilijoiden ja extreme-harrastajien kesäisiä harjoituspaikkoja, joihin on muillakin avoin pääsy edullisin kesähinnoin.

Toisaalla varjoliitäjät, alamäkipyöräilijät ja vuorikiipeilijät nousevat yläilmoihin. Kajakit ja kanootit syöksyvät sulavan lumen vauhdittamissa koskissa ja alppivuoristoradat tarjoavat vauhdin tuntua tuoreella tavalla. Alla alppivuoristorata Sveitsin Lenzerheidessa.

Maastopyöräile Euroopan suurimmilla vuorilla

Lähimmäs laskettelurinteiden vauhteja pääsee kesäisin ajamalla alamäkipyörillä Alppien jyrkissä rinteissä. Laskettelukeskusten hiihtohissit palvelevat kesäkaudella pyöräilijöitä ja lähes kaikkialla pyörän saakin ottaa mukaan hissiin.

Lähes kaikkialta Alpeilta löytyy reittejä maastopyöräilyyn. Erityisen hyvät bike parkit vauhdikkaampaan alamäkiajoon on muun muassa Sveitsin puoleisessa Portes du Soleilissa ja Zermattissa, Ranskan Les 2 Alpesissa ja Alpe d’Huezissa, sekä Itävallan Schladming-Planaissa.

Sveitsin Zermatt on Alppien parhaita kohteita vauhdikkaampaan pyöräilyyn vuoristossa.

Muista myös Slovenia!

Talvisin isompien laskettelumaiden varjoon jäävä Slovenia ansaitsee kesäkohteista puhuttaessa erityismaininnan. Neljä suurta alppimaata kuuluisiksi tehneet vuoret jatkuvat Slovenian puolelle Julisina Alppeina, jossa kauniit järvet täydellistävät kesäisen vuoristomaiseman.

Slovenia ja etenkin kaunis Bled on loistava tärppi kesällä Alpeille matkustavalle. Matala hintataso, kauniit maisemat ja laajat harrastusmahdollisuudet tarjoavat vaihtoehdon Italian, Itävallan, Sveitsin ja Ranskan paremmin tunnetuille paikoille.

Ehkä kuuluisin Slovenialainen kesäkohde on Bled, joka tunnetaan kauniista Bled-järvestä ja kallionjyrkänteelle rakennetusta Bledin linnasta. Suuremmissa alppimaissa heikommin tunnettu ratsastusharrastus, on Slovenian Julisilla Alpeilla voimissaan ja jos hevoset ovat tuttuja, saa ratsastusretkistä oppaan kanssa eniten irti.

Mikä parasta, on Slovenian laskettelukeskusten talvisinkin kohtuullinen hintataso kesäkaudella suorastaan käsittämättömän matala. Maa soveltuukin hyvin myös budjettimatkaajille. Slovenian ehkä tunnetuin hiihtokeskus, Kranjska Gora, sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä Bledin kesäisestä alppikylästä.

Kuinka matkustaa kesäisille Alpeille

Alpeilla riittää kohdemaasta riippumatta kesäisin mielettömästi nähtävää ja koettavaa. Rentouttavia harrastuksia, kauniita maisemia ja omaa rauhaa löytyy kaikkialta vuoristosta ja ongelmaksi muodostuu tekemisen puutteen sijaan valinnan vaikeus.

Vaivaton pakettimatka…

Miten kokonaisuus kannattaisi sitten ottaa haltuun? Jos tähtäimessä on yksittäinen maa tai harrastus, voi viikon kuluttaa vaivatta yhdessäkin paikassa. Valikoima etenkin isommissa kylissä riittää helposti viikoksi ja pisimmät patikointiretket venyvät vaikka päivien mittaisiksi.

Alpeille matkustamiselle ja alueella liikkumiselle on monia vaihtoehtoja. Toiset keskittyvät lomallaan yhteen alueeseen tai harrastukseen, kun taas osa matkaajista haluaa nähdä kesälomallaan kerralla mahdollisimman paljon. Kuvassa linja-auto Innsbruckin lentoaseman edessä.

Jos haluaa panostaa antaumuksella yhteen lajiin tai alueeseen, kannattaa hyvissä ajoin tutustua eri matkanjärjestäjien tarjoamiin pakettimatkoihin. Alkuvauhtia kesäloman suunnitteluun löytyy Lumipallon valmismatkat-osiosta, jossa on listattuna monia vaivattomia pakettimatkoja.

…vai räätälöity omatoimimatka?

Jos tarkoituksena on nähdä ja kokea lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon, voi matkaan lähteä vuokra-autolla. Hyviä aloituspaikkoja kesäisten Alppien läpileikkaukselle ovat etelässä Milano ja pohjoisessa Zürich tai München. Milanon ja Münchenin väliin mahtuu paljon. Matkan molemmista päistä löytyvät suurkaupungit tarjoavat mahtavat mahdollisuudet shoppailuun.

Apua itsesi näköisen alppimatkan suunnitteluun löytyy kesälläkin Lumipallon omatoimimatkat-osiosta. Pelkästään määränpään, matkan keston ja toivotun hinnan määrittämällä löytyy hyviä vinkkejä ja lisäinspiraatiota pahimpaan alppikuumeeseen.

Teksti: Valtteri Pastila
Kuvat: Gstaad Saanenland Tourismus, robmcm via Compfight cc, Cristina Corti via compfight cc, Tourismusverband Paznaun – Ischgl, Les Arcs / ADS + AB Tourisme / Andy Parant, Maik-T. Sebenik via compfight cc, Cristian Allinger via compfight cc, zermatt.ch / Gerhard Kirschker


Avainsanat:
Arvostele artikkeli:
Alpit kesällä – Monipuolista tekemistä kaikille!
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,67/5 - 12 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

  • Matlync sanoo:

    Acquistare Finasteride Propecia viagra online prescription Amoxicillin Pilule Nist Prescrire Venta De Viagra Levitra Cialis

    Vastaa

  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.