lapsiperheet, Laskettelu, Lumilaudat, Lumilautailu, Talvi, Varusteet

Lumilauta ja muut varusteet

Julkaistu: 05.4.2019

Lumilautailussa, niin kuin kaikissa urheilulajeissa varusteet ovat tärkeässä roolissa. Tarvitaan itselle sopiva lauta, siteet ja kengät sekä lisäksi suojavarusteita. Meidän perheessä kaikilla laskijoilla on suojavarusteina kypärä, lasit, suojahousut, selkäpanssari sekä rannetuelliset käsineet.
Olemme lautailleet nyt neljä talvea. Tässä matkan varrella on varusteita päivitetty meiltä kaikilta. Lasten varusteita pitää toki päivittää lapsen kasvun mukaan, mutta varusteita on myös päivitetty kehityksen mukaan.

On todella tärkeää, että esimerkiksi lauta on laskijalle sopiva. Ei liian lyhyt, eikä liian pitkä. Laskijan painolla on myös iso merkitys laudan mitoitusta mietittäessä. Meillä oli haasteena vanhimman lapsen laudan ostaminen, kun tyttö kasvoi pituutta ja kenkä suureni, mutta painoa ei tullut lisää kuin hiukan. Lasten laudat kävivät liian pieniksi/löysiksi, mutta aikuisten laudat olivat liian jäykkiä. Oikea ratkaisu meille löytyi Nitron nuorten lautamallista. Laskemiseen saatiin selvä seuraava askel, kun varusteet päivitettiin laskijalle sopivaksi.

Laudat

Aloitin laskemisen K2 käytettynä ostetulla 152cm laudalla. Aika nopeasti päivitin sen Burtonin Clash 155cm lautaan sekä Burtonin freestyle siteisiin ja samalla huomasin, että laudoissa on eroa ja pitää löytää juuri itselle sopiva lauta.
Tällä hetkellä lasken tähän kauteen hankitulla Nitron Team 157 laudalla. Siteinä Nitron Team side. Laudassa on sintrattu pohja ja se on kyllä ehdottomasti hehkuttamisen arvoinen. Helpottaa voitelua ja lauta luistaa pidemmilläkin reissuilla todella hyvin.
Nitron Team lauta on profiililtaan camber ja toimii tällaisella yleislaskijalla erittäin hyvin. Lauta on erittäin hyvä parkissa. Silti se toimii normaalissa rinnelaskussa ja offareita laskiessa kuitenkin todella hyvin. Täydellinen valinta yleislaskuun!
Olen pituudeltani 182cm ja painoa sellaisen 86kg. 157cm lauta tuntui olevan itselleni juuri sopiva.
Stanssi (siteiden etäisyys toisistaan keskipisteestä mitattuna) 58cm ja keskitys taakse 2cm.
Olen regular laskija eli lasken vasen jalka edellä.  Siteiden säädöt ovat etuside +15 ja takaside -9. Erilaisia säätöjä on tullut kokeiltua, mutta olen todennut tämän itselläni kaikkein toimivimmaksi. Jokainen löytää itselleen sopivat säädöt kokeilemalla ja siksi erilaisia säätöjä kannattaakin kokeilla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vanhin lapsista laskee Nitron spirit 137cm laudalla ja keskimmäinen Nitron ripper 132cm laudalla sekä nuorin Nitron ripper 121cm laudalla. Kaikilla on Nitron charger siteet.
Lasten laudat ovat kaikki flat rockereita. Helppoja lautoja lasten laskettaviksi. Toimivat silti aloitteleville temppuilijoille todella hyvin. Vanhin lapsista on regular (vasen jalka edellä) laskija ja kaksi nuorimmaista on goofy (oikea jalka edellä) laskijoita. Lapsilla on kaikilla säädöt etuside +15 ja takaside -12. Stanssi 41 – 48 välillä. Keskitys taakse 1,5cm. Tämä siteiden asento tukee switchinä laskemista ja sitä olemmekin kaikkien
kanssa aktiivisesti harjoitelleet lähes alusta alkaen.

Muut varusteet

Laudan lisäksi tarvitaan aika paljon muita varusteita. Itselläni on lumilautailukenkänä pari kautta lasketut Burtonin moto. Aika pehmeä perus kenkä. Uutta kenkää on tullut katseltua ja ensikaudella täytyy alkaa niitä metsästämään. Vähän jäykempi kenkä voisi olla.
Lapsilla on kaikilla kengät joissa on boa-pikakiristys. Se on lasten kengissä ihan ehdoton ominaisuus. Lapset saavat itse kengät auki ja kiristettyä. Ja kiristyksestä tulee tasainen.

Suojavarusteista kypärä on tietenkin ehdoton. Olen sanonut, että ilman kypärää ei rinteeseen ole menemistä.  Jokaiselle on etsitty mieleinen kypärä ja kukaan ei pistä vastaan kypärän käytössä.
Lasit ovat monella kelillä myös tärkeä varuste. Ostin Oakleyn Canopy lasit prizm jade linssillä ja huomasin että taas löytyi yksi varuste, mikä pitää olla kunnollinen, niin siitä on hyötyä. Täytyy vain hommata toinen linssi pilvisille keleille. Hi pink linssi taitaa toimia pilvisellä kelillä aika paljon paremmin.
Ensi kaudelle pitää lapsillekin hommata lasit missä pystyy linssin vaihtamaan.

Kaatumisia tulee rinteessä vielä aloittamisen jälkeenkin. Siksi meistä jokainen käyttää selkäpanssaria sekä rannesuojallisia käsineitä tai rannesuojia + hanskat. Lisäksi vielä jokaiselle on ostettu suojahousut. Kaatumisia tulee, mutta pyrimme ehkäisemään niistä tulevat vammat ja mustelmat mahdollisimman hyvin. Silti se ei aina onnistu, niin kuin tiedossa on…

 

Varusteiden hankinta

Välillä tuntuu, että Etelä-Suomessa asuvalla on haastavaa löytää liikkeistä apua ja kunnon varusteita. Valitettavasti Stadiumin myyjät kenen kanssa olen asioinut eivät tiedä lumilautailusta käytännössä yhtään mitään.
XXL;ssä on meidän alueella kaksi myyjä ketkä ovat perillä asioista. Muiden ammattitaito ei riitä hintalapussa olevia tietoja pidemmälle. Intersportissa ei ole, ainakaan Varsinais-Suomessa, minkään laista valikoimaa lumilaudoissa.
Näiden hankintojen osalta ollaan siis aika pitkälle nettikauppojen varassa. Valitettavasti.
Nettikauppojen osalta pitää nostaa esille Nitron maahantuojan nitrosnowboards.fi toiminta. Erittäin hyvää palvelua puhelimitse sekä sähköpostitse. Varaukseton suositus kaikille, ketkä tarvitsevat lautailu kamoja ja vielä neuvoja / vinkkejä niiden kanssa. Ihan parasta palvelua ja hyvä valikoima kilpailukykyisillä hinnoilla.