Hiihtokeskukset, Kohteet, Yleinen

Alppien korkeimmat vuoret maittain

Euroopan korkein vuoristo Alpit on upea ympäristö monien ulkoilmalajien harrastamiseen. 

Esittelyssä Alppien korkeimmat huiput maittain. Omanlaisen elämyksen saa huiputtamalla kunkin alppimaan korkeimman vuoren.

Euroopan keskeisenä maantieteellisenä jakajana toimivat Alpit levittäytyvät 1200 kilometrin laajuisena kahdeksan maan alueelle. Tutustu tarkemmin kunkin alppimaan korkeimpaan kohtaan ja korkeiden huippujen ympäriltä löytyviin mahdollisuuksiin.

Ranskan korkein vuori Mont Blanc 4810 metriä

Ranskan ja koko Alppien korkein vuori Mont Blanc kohoaa massiivisena 4810 metrin korkeuteen. Nimensä mukaisesti valkea vuori on ison osan vuodesta yläosastaan lumen ja jään peitossa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Mont Blancin sijainti Ranskan ja Italian rajalla tekee siitä ainutlaatuisen ja erittäin suositun kohteen vuoriharrastajien parissa. Laskettelu, lumilautailu, alppi- ja kalliokiipeilu, vaellus, maastopyöräily, sekä polkujuoksu ovat suosittuja lajeja Mont Blancin läheisyydessä vuoden ajasta riippuen.

Mahtava Mont Blanc on Alppien korkein vuori.

Ranskan puolelta Mont Blancin monet mahdollisuudet ovat helposti löydettävissä alppiharrastajien mekkana pidetystä Chamonixista käsin. Myös monet muut Mont Blancin vuorimassiivin huipuista ovat korkeita nelitonnisia vuoria, joten maisemat täällä ovat Alppien jylhimmästä päästä. Chamonix on kohteena yksi Alppien legendaarisimmista ja monipuolisimmista, jonka vuoksi tekemistä ja kokemista Mont Blancin ihailun ja valloittamisen lisäksi löytyy takuulla jokaiselle.

Näe ja koe: Erinomainen keino tutustua kesäaikaan Alppien korkeimpaan vuoreen on vuorimassiivin ympäri kiertävä pitkä vaellus Tour du Mont Blanc.

Italian korkein vuori Monte Bianco 4810 metriä

Myös Italian korkein vuoren huippu on Mont Blanc ja tunnetaan tällä puolen rajaa nimellä Monte Bianco. Usein täysin ranskalaisena pidetty vuori levittäytyy todellisuudessa Ranskan puolella Savoien ja Haute-Savoien ja Italiassa Aostanlaakson alueille.

Aostan puolelta Monte Bianco avautuu parhaiten Courmayeurista käsin ja Italian puolella rajaa Monte Biancon mahtavista maisemista nautitaan huipun aurinkoisella eteläpuolella. Tunnelma on varsin erilainen Chamonixiin verrattuna.

Ison ja monipuolisen kaupungin sijaan Courmayeur on pieni ja rauhallinen kylä, jossa vuorien valloitukset ja muut urheilulliset uroteot tulevat vasta toisella sijalla yleisen elämästä nauttimisen jälkeen. Aurinkoiset olosuhteet ja italialainen mentaliteetti sekä keittiö tarjoilevat täällä vierailijalle parastaan. Aostan laaksossa on myös useita muita toimivia tukikohtia,  La Thuile on hyvä esimerkki vähän kauempana huipusta.

Italian puolella Alppien korkein huippu tunnetaan nimellä Monte Bianco. Kuva: lusia83 / Shutterstock.com

Näe ja koe: Nautinnollinen maisemailoittelu avautuu hissinousulla Courmayeurista Punta Hellbronnerin huipulle ja jatkamalla sieltä aina Ranskan puolelle Aiguille du Midille.

Sveitsin korkein vuori Dufourspitze 4634 metriä

Komeat nelitonniset alppihuiput jatkuvat myös Sveitsin puolella. Iso yllätys usein on, että Sveitsin tunnetuin ja koko Alppien kuvatuimpana pidetty vuori, ikoninen Matterhorn ei ole maan korkein vuori, vaan tämä titteli menee ”tuntemattomalle” Dufourspitzelle.

Valtaosa Sveitsin korkeimmista huipuista sijaitsee maan eteläosassa Italian rajan tuntumassa, niin myös 4634 metrinen Dufourspitze. Nimenä huippu ei ole monellekaan tuttu, vaan se tunnetaan yleensä paremmin italiankielisssä muodossaan Monterosa, punainen vuori.

Erinomainen tukikohta Sveitsin korkeimman vuoren Dufourspitzen kokemiseen on Alppien parhaimmistoon matkakohteena kuuluva Zermatt. Vaarana tosin tällöin on, että lähihuippuna tilaa maisemissa ja mielissä ottaa liikaa haltuun Toblerone-vuorenakin tunnettu Matterhorn. Dufourspitzen ja muiden Monterosan vuorimassiivin huippujen mahdollisuuksista pääsee hyvin nauttimaan myös Italian puolelta käsin. Tutustumisen arvoisina majapaikkoina tällöin erityisesti Monterosa Skinä tunnetun alueen kylät ja keskukset.

Zermattista lähtevä noin 9km Gornergratbahn johdattaa mahtaviin vuorimaisemiin.

Näe ja koe: Ota Zermattista Gornergratbahn-hammasratajuna ja nouse sillä ylös vuorelle – junan pääteasemalta avautuvat Alppien parhaimmistoon kuuluvat maisemat.

Itävallan korkein vuori Grossglockner 3798 metriä

Itään päin siirryttäessä yli nelitonniset huiput jäävät jo taakse. Itävallan korkein huippu Grossglockner jää nelitonnisen statuksesta selvästi, korkeutta sillä on nimittäin ”vain” 3798 metriä.

Grossglockner on osa Länsi- ja Keski-Itävallassa sijaitsevaa Hohe Tauern -vuorijonoa, jossa myös valtaosa Itävallan korkeimmista huipuista sijaitsee. Hohe Tauern nimellä tunnetaan myös alueella sijaitseva, Alppien suurin, kansallispuisto. Korkeat huiput, upeat jäätiköt, pauhaavat vesiputoukset sekä mahtavat maisemat tekevät Grossglocknerin seudusta erittäin suositun vierailukohteen erityisesti sulan maan aikaan.

Grossglocknerin sijainti kansallispuistossa tekee  siitä osittain haasteellisesti tavoitettavan. Maanteitse lähelle vuorta on helppo päästä Tirolin puolelta esimerkiksi Kals am Grossglocknerista käsin. Suositeltavampi vaihtoehto on pujahtaa Känternin puolella ja valita tukikohdaksi Heiligenblut – kyseessä on yksi Alppien kauneimmilla maisemilla olevista kylistä ja takuulla aito kohde vuorien ja vuorikiipeilyn ja sen historian ystäville. Läheltä löytyy myös monia muita huippuja valloitettavaksi.

Suosittu ja suositeltava Grossglocknerin alppitie kulkee mahtavissa maisemissa. 

Näe ja koe: Mainio tapa nauttia Itävallan korkeimmasta vuoresta on suunnata Grossglocknerin alppitielle. Itävallan kaunein autoreitti vie Heiligenblutista pohjoiseen Kaprunin ja Zell am Seen nurkille saakka.

Saksan korkein vuori Zugspitze 2963 metriä

Poispäin Alppien sydämestä siirryttäessä ja Saksan puolelle saavuttaessa vuoret madaltuvat, eikä maasta löydy yhtään yli kolmeentuhanteen metriin yltävää huippua. Saksan korkein vuori, 2963 metrinen Zugspitze kuitenkin kurottautuu massiivisena näkynä kohti korkeuksia.

Zugspitze sijaitsee Itä-Alpeilla aivan Itävallan rajalla, Saksan suurimman hiihtokeskuksen Garmisch-Partenkirchenin kupeessa. Zugspitzellä sijaitsee myös suosittu jäätikköhiihtokeskus, jonka vuoksi alue on suosittu vierailukohde ympäri vuoden.

Looginen tukikohta Zugspitzen vierailulle on Garmisch-Partenkirchen, josta ylös jäätikölle on pääsy hammasratajunalla. Jäätikölle saavuttaessa matkaa ylös huipulle on mahdollista jatkaa gondolihissillä. Huipulle pääsee suoraan gondolihisseillä myös Saksan sekä Itävallan puolelta.

Saksan korkein vuori Zugspitze on helposti saavutettavissa. 

Näe ja koe: Garmisch-Partenkirchen on erittäin helposti saavutettavissa Münchenin lentoasemalta lähtevällä 90 minuutin junayhteydellä ja siten Zugspitze soveltuu erinomaisesti vaikkapa pidennetyn viikonlopun matkakohteeksi.

Slovenian korkein vuori Triglav 2864 metriä

Slovenian puolella Itä-Alpit jatkuvat Julisina Alppeina. Slovenian korkein huippu Triglav yltää lähes Zugspitsen mittoihin kohotessaan 2864 metriin. Myös täällä maan korkeinta huippua ympäröi kansallispuisto, loogisesti nimetty Triglavin kansallispuistoksi.

Slovenian korkein vuori Triglav sijaitsee maan luoteisosassa lähellä Itävallan ja Italia rajoja, reilun 80 kilometrin päässä maan pääkaupungista Ljubljanasta ja on siten sangen helposti saavutettavissa. Triglav kauniine kansallispuistoineen on monipuolisuudessaan mainio päiväretkikohde vaikkapa Ljubljanan kaupunkiloman lomassa koettavaksi.

Pääkaupunkia suositeltavampi majapaikka löytyy kuitenkin juuri Triglavin kansallispuiston ulkopuolelta, nimittäin maan vanhimpiin ja suurimpiin hiihtokeskuksiin kuuluvasta Kransjka Gorasta. Sloveniaan suuntautuvalla reissulla on hyvä käydä samalla mahdollisuuksien mukaan tarkastamassa myös puitteet maan muissa hiihtokeskukissa, kuten Kaninissa tai Mariborissa.

Korkeita vuori ja kristallinkirkkaita järviä – Triglavin kansallispuisto yllättää kauneudellaan.

Näe ja koe: Bongaa matkallasi myös Triglavin kansallispuistossa sijaitseva Bohinj. Alppien kauneimpiin kuuluva järvi on upea ilmestys.

Liechtensteinin korkein vuori Grauspitz 2599 metriä

Euroopan kääpiövaltioihin lukeutuva Liechtensteinin ruhtinaskunta on yksi usein unohduksiin jäävistä alppikohteista. Suomesta saapuvalle vierailijalla tarjolla on aitoa vuoritunnelmaa, maan korkein huippu on nimittäin 2599 metrin korkuinen Grauspitz.

Pienen Liechtensteinin keskeinen sijainti Itävallan sekä Sveitsin välissä jättää usein tämän lilliputtimaan nimekkäämpien ja suurempien naapureidensa varjoon. Maantiedosta sekä vuorista kiinnostuneelle matkailijalle maa on kuitenkin mielenkiintoinen vierailukohde. Grauspitz itsessään sijaitsee aivan Liechtensteinin ja Sveitsin rajalla ja on siten periaatteessa helposti saavutettavissa. Todellisuudessa Grauspitzille ei johda yhtään varsinaista merkattua vaelluspolkua ja kiipeäminen vuorelle on vaikeaa, joten huipulle ei ole ruuhkaa.

Vajaan 40 000 asukkaan Liechtenstein itsessään on sangen nopeasti läpikaluttu. Mittakaavaa maan pienuuteen tuo fakta, että yhteistä rajaa Sveitsin kanssa sillä on reilut 40 kilometriä ja Itävallan kanssa vajaa 40 kilometriä. Moni valitseekin majapaikan mieluummin naapurimaiden puolelta, sillä verovapaudestaan huolimatta ruhtinaskunnan majoitushinnat eivät ole Alppien edullisimmasta päästä.

Liechtensteinissa kaikki on lähellä. Vaduzin linna on maan pääkaupungin tunnetuin maamerkki.

Näe ja koe: Liechtenstein on helppo sisällyttää matkan osaksi esimerkiksi kesäisellä Alppi-roadtripillä. Yhden valmiin vaihtoehdon tarjoaa Grand Tour Of Switzerland -kiertoreitti.

Monacon korkein huippu Mont Agel / Chemin des Révoires 161 metriä

Alppimaiden listaukseen mahtuu myös toinen minivaltio ja ruhtinaskunta, nimittäin Välimeren rannalla sijaitseva Monaco. Maailman toiseksi pienin valtio on pinta-alaltaan pientä Liechtensteinia vielä 80 kertaa pienempi.

Mitä vuoreton Monaco sitten tekee alppimaiden listauksessa? Todellisuudessa Alpit jatkuvat Ranskan ja Italian rajaseudulla Välimerelle asti. Varsinaisena vuorimaana Monacoa ei kuitenkaan voida pitää, sillä Chemin des Révoires nimellä tunnettu Monacon korkein kohta nousee vain 161 metrin korkeuteen. Mont Agelin rinteessä sijaitseva Monacon korkein kohta jatkuu oikeana vuorena 1148 metrin korkeuteen rajan toisella puolella Ranskassa.

Monaco sijaitsee Välimeren rannalla Alppien juurella. Kuva: Cezary Wojtkowski / Shutterstock.com

Näe ja koe: F1 Monaco Grand Prix:n katuradat, Monte Carlon Casino, Ranskan ja Italian Rivierat… lähistö on täynnä näkemisen ja kokemisen arvoisia asioita!

Teksti. Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com


Avainsanat:
, , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Alppien korkeimmat vuoret maittain
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5,00/5 - 3 ääntä)
Loading...