Hyppää sisältöön

Nautiskelijoiden ykköskohteet Alpeilla

Alpit tarjoavat huikaisevan määrän hienoja hiihtokeskuksia. Lumipallo listasi vinkit nautiskelijoiden ykköskohteista, joissa voi saada täydellisen laskuloman kaikkine herkkuineen.

Nautiskelija hakee lomalta sujuvuutta, sopivan tasoisia rinteitä ja hyvää ruokaa. Mukava seura ja vauhdikas hiihdon jälkeinen elämä kruunaavat reissun, joten toivottavasti esitellyistä keskuksista löydät itsellesi tai kaveriporukallesi sopivan kohteen. Keskukset eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä ja vain suurimmista alppimaista on omat ehdokkaansa. Esimerkiksi Slovenia ja Liechtenstein jäävät huomiotta ja Saksasta on vain yksi keskus.

Saalbach, Itävalta

Saalbachista löytyy jokaiselle jotain, mutta ennen kaikkea se on nautiskelijoiden täsmäkohde. Laskeminen on monipuolista, rinneravintoloita on skisirkuksessa joka lähtöön ja after ski on Hinterhagalmeineen järisyttävää. Matalan sijaintinsa vuoksi loppukaudesta painopiste siirtyy helposti pujottelusta bilettämiseen.
Saalbach on monen muun itävaltalaiskeskuksen tavoin laajentunut ja laskettavaa löytyy hurjasti. Hintataso on onneksi vielä kohtuullinen.

St. Anton, Itävalta

Legenda on ikääntyessään vain kasvanut ja monipuolistunut menettämättä alppikylän huumaavaa idylliä. Uusien hissien myötä esimerkiksi Lechin tavoittaa edestakaisin vaivattomasti, ja alue on nykyään niin suuri, että koluamista riittää vaikka koko talveksi.
Hintataso on pysynyt järkevissä mitoissa ja asioiden helppo hoituminen maukkaine ruokapaikkoineen takaa suosion jatkuvuuden. Arlbergin ylpeys St. Anton porskuttaa vahvasti kaikentasoisten laskijoiden suosikkina.

Sauze d’Oulx, Italia

Via Lattean hiihtoalueen viihtyisä kylä on aliarvostettu kohde, jossa erinomainen laskeminen yhdistyy taivaallisiin ruokapaikkoihin – ja vielä kohtuuhintaan. Yhteys Sestriereen ja alueen muihin kyliin runsaan auringonpaisteen kera vetää puoleensa italialaisia, jotka todellakin osaavat nautiskella.
Viikonloppuisin on ruuhkia ala-asemilla, kun torinolaiset saapuvat viikonlopun viettoon, joten se kannattaa huomioida.

Courmayeur, Italia

Aostan laakson helmi Courmayeur Monte Biancon suojeluksessa on ihastuttava ja monipuolisen kompakti. Kiireen saa heti unohtaa ja silmät suorastaan ahmivat upeita maisemia ja suussa sulavia herkkuja.
Hiihdon jälkeinen elämä on tyylikkään vauhdikasta ja täydentää kokonaisuutta, joka on muista poikkeava, miellyttävällä tavalla. Espressoa kelpaa nautiskella Euroopan korkeimman huipun sylissä.

Cervinia, Italia

Lähes neljään kilometriin kipuavat hissit, valtaisat rinnealueet, yhteys Sveitsin Zermattiin, erinomainen ruoka, STS Alppimatkojen hotelli ja moni muu seikka tekevät Cerviniasta paikan, jonne palataan vuodesta toiseen.
Talvella kylä on viihtyisä ja kesä tekee nousuaan, joten mikset jo varaisi matkaa? Italian puolella kaikki on edullisempaa kuin vuoren toisella puolella Sveitsissä.

Val Thorens, Ranska

Maailman parhaimmaksi hiihtokeskukseksi (Ski Awards) usein äänestetty Val Thorens on Euroopan korkeimmalla sijaitseva kylä, josta löytää kaiken tarvittavan.
Val Thorensissa rinteet kiemurtelevat hotellien ympärillä, joten ski in ja out toteutuu loistavasti. Ruokapaikkoja löytyy Michelin-tasolle, mutta hintataso on korkeahko. Plussana saa kuitenkin Kolmen laakson jättialueen käyttöönsä.

Val d’Isere, Ranska

Monen alppihiihtäjän unelmakeskus Val d’Isere on Alppien eliittiä ja valitettavasti se näkyy myös hinnoissa. Vaikea tavoitettavuus kuitenkin palkitaan, jokaiselle löytyy omat nautiskelupaikat.
Ruokapaikkoihin kannattaa tehdä varaus etukäteen ja ranskalaisten hiihtolomaviikkoja helmikuussa kannattaa vältellä väenpaljouden takia. Kylä on viihtyisä ja sesonki on pitkä.

Garmisch-Partenkirchen, Saksa

Saksa on alppihiihtomaa ja Garmisch edustaa vuoria jylhimmästä päästä. Münchenin läheisyys, viihtyisyys ja mukava hintataso sekä baijerilaiset perinteet nousevat vahvasti esille.
Rinnealueita on useampia ja ne eivät yllä muiden keskusten tasolle, mutta nautiskelija kyllä ihailee maisemia ja nappaa omat laskunsa. Varsinkin jäätikkö on elämys.

Zermatt, Sveitsi

Autoton Zermatt on alppihiihdossa tavallaan Mekka, siellä pitää päästä käymään. Upea kylä, pitkät perinteet ja Matterhornin majesteetillinen hahmo tekevät laskemisesta taivaallista. Syksyllä 2018 avautuva maailmanennnätyskorkeuteen nostava 3S-hissi parantaa hissiverkostoa entisestään.
Sveitsin hintataso on korkea, mutta vastinetta tulee koko rahalle. Loppukeväästä hintataso laskee ja silloin on Zermatt vielä varma valinta. Yhteyttä Italian Cerviniaan kannattaa hyödyntää.

Morzine, Sveitsi

Portes du Soleil, eli ”Aurinkoportti ” on laaja hiihtoalue ja erityisesti Morzine keskuksena on nautinnollisen ihana. Ranskassa ja Sveitsissä kiemurteleva hissiverkosto on huikea ja hengästyttävä, vaikka korkeimmillaan mennään ” vain” 2,5 kilometriin.
Sydäntalvella alue on parhaimmillaan. Tasokkaita ravintoloita ja järkevähintaista majoitusta on tarjolla höystettynä erinomaisella ruoalla.

Lisätärppejä

Edellä mainittujen lisäksi kannattaa testata seuraavia nautiskelupaikkoja: Verbier (Sveitsi), Grand Valira (Andorra), Saas-Fee ( Sveitsi), Les Deux Alpes ja Alpe d’Huez ( Ranska), Madonna di Campiglio (Italia), Paradiski (Ranska), Engelberg (Sveitsi) ja Canazei ( Italia).

Teksti: Jyrki Lehto
Kuvat: Shutterstock