Kesälajit, Muut aktiviteetit, Yleinen

Laskijan kesäaktiviteetit – Frisbeegolf

Frisbeegolf on edullinen ja koukuttava kesäpäivän harrastus. Sitä voi harrastaa tunnelmallisen rennosti hyvässä seurassa ja haluttaessa myös erittäin kilpailullisesti.

Frisbeegolfia eli liitokiekkogolfia (eng. disc golf) on harrastettu useissa eri muodoissa aina 1900-luvun alusta saakka. Nykyisessä muodossaan se on yleistynyt maailmalla erityisesti 2000-luvulla.

Frisbeegolf on frisbeellä pelattavaa golfia

Frisbeegolfin perusajatus on yksinkertainen ja pitkälti sama kuin perinteisessä golfissa – tarkoituksena on kiertää frisbeegolf-rata mahdollisimminan vähillä heitoilla. Kierroksen voittaja on pienimmän heittomäärän saanut.

Frisbeegolf-radat ovat yleensä 9- tai 18-väyläisiä. Radan väylät edetään numerojärjestyksessä ja väylien välit siirrytään kävellen.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kukin väylä alkaa aloituspaikalta eli tiiltä ja päättyy maalikoriin. Kiekko heitetään aloituspaikalta kohti maalikoria. Uusi heitto aloitetaan puolestaan kohdasta, johon oma kiekko on edellisen heiton jälkeen päätynyt. Yksittäinen väylä on pelattu loppuun, kun kiekko saadaan heitettyä maalikoriin.

Radat ovat usein puistomaisia tai metsäisiä. Radoilta löytyy myös useita luonnon omia esteitä, kuten puita, pensaita, lammikoita ja erilaisia maastonmuotoja, jotka tekevät jokaisesta reitistä erilaisen ja persoonallisen. Maaston lisäksi haastavuutta lajiin tuo myös vallitsevat tuuliolosuhteet, jotka on pyrittävä arvioimaan oikein heitoissa.

Pelin perusteet oppii sinänsä nopeasti. Lajin rentous, sopiva kilpailullisuus ja oman suorituksen jatkuva parantaminen koukuttavat helposti lajin kokeilijan.

Frisbeegolfin harrastaminen on edullista

Frisbeegolf on lajina kehittynyt rinnakkain harrastusvälineiden kanssa. Alkuvaiheessa pelaamiseen käytettiin samoja kiekkoja kuin tavalliseen frisbeen heittelyyn ja kopitteluun. Nykyiset pelivälineet ovat huomattavasti erikoistuneempia, tarkempia ja paremmin hallittavia kuin perinteiset ”rantafrisbeet”.

Frisbeegolfissa käytettävät kiekot jakautuvat karkeasta kolmeen luokkaan niiden käyttötarkoituksen mukaan. Draivereilla heitetään tyypillisesti avausheitot ja pitkät etäisyydet. Lähestymiskiekot ovat käytössä keskipitkillä matkoilla. Puttereita taas käytetään lyhyillä matkoilla, usein viimeisiin tarkkoihin heittoihin aivan korin vieressä.

Frisbeegolfissa vauhtiin pääsee jo todella pienellä alkupanostuksella. Pääsääntöisesti radoille pääsee pelaamaan ilmaiseksi. Kolmen erilaisen kiekon yhteishinta jää aloittelijalle tyypillisesti muutamaan kymppiin. Alkuun tosin pääsee yhdelläkin kiekolla. Suositeltavin hankinta tällöin on lähestymismiskiekko. Lähestymiskiekot ovat helpommin käsiteltävissä ja sopivat draivereita paremmin perustekniikan oppimiseen.

Frisbeegolf Suomessa

Edellytykset lajin harrastamiseen ovat maassamme erinomaiset, Suomessa on nimittäin tällä hetkellä yli 370 frisbeegolf-rataa. Frisbeegolf-ratoja on nykyään Suomessa enemmän kuin golf-kenttiä. Suomalaiset frisbeegolfin harrastuspaikat ovat yleisesti ottaen maailman kärkeä, mutta ratojen koko ja varustelu vaihtelee varsin suuresti.

Alla on listattuna Suomen hiihtokeskukset, joissa pääsee harrastamaan frisbeegolfia.

Etelä-Suomi

Ellivuori
12-väyläinen frisbeegolfrata sijaitsee hotellin pihapiirissä puistomaisella nurmikkoalueella. Rata sopii aloittelijoille ja harrastajille.

Kivikko
18-väyläinen frisbeegolfrata. Osittain puistomaisella alueella sijaitseva rata soveltuu kaikentasoisille harrastajille.

Talma
Kesäkaudelle 2016 Talmaan avataan 18-väyläinen rata. Rata sijaitsee rinnealueella ja soveltuu kaikille.

Keski-Suomi

Himos
Länsirinteillä helpohko rinteisiin tehty 9 väylän + 1 harjoituskorin rata.

Koli
Loma-Kolin puolella sijaitseva 9-väyläinen frisbeegolfrata.

Laajis 
Kilpatason 18-väyläinen rata mahtavissa puitteissa. Väylät 1-6 soveltuvat myös aloittelijoille.

Riihivuori
Sopivan haastava 18-väyläinen rata. Radalla paljon korkeuseroja.

Sappee
Rinteiden toisella puolelle sijaitseva 21-väyläinen kilparata. Aloittelijoille myös helpompi ja lyhyempi 7-väyläinen versio.

Pohjois-Suomi

Kallin Hiihtokeskus
Hiihtokeskuksen ympäristössä sijaitseva haastava 9-väyläinen rata.

Iso-Syöte
Haastavuudeltaan jopa kilpapelaajille soveltuva 18-väyläinen rata.

Levi
Gondolihissin ala-aseman välittömässä läheisyydessä sijaitseva 9-väyläinen rata on aloittelijaystävällinen koko perheen rata.

Paljakka
Hiihtokeskuksen maastossa sijaitseva 9-väyläinen frisbeegolfrata. Radan kokonaispituus on 2 km.

Pikku-Syöte
Pikku-Syötteen päältä lähtevä 9-väyläinen rata

Ruka
18-väyläinen kilpatason rata. Radan korkeuserot tekevät pelielämyksestä raskaan, mutta nautinnollisen.

Pyhä
Perherinteiltä löytyvä 18-väyläinen rata. Monipuolinen rata hienoissa maisemissa sopii kaikentasoisille pelaajille.

Taivalvaara
Hiihtokeskuksen maastossa on kaksi frisbeegolf-rataa, jotka yhdessä muodostavat 27-väylän kokonaisuuden.

Ukkohalla
Maksullinen pro-tason 18-väyläinen rata. Korkeuseroa lähes sata metriä, viimeiset kuusi väylää pelataan alamäkeen.

Vuokatti – Katinkulta
Rantabulevardin ulkoilumaastossa sijaitseva 9-väyläinen maksullinen rata. Tarjoaa iloa ja haastetta taitotasosta riippumatta.

Vuokatti – Urheiluopisto
Urheiluopiston alueelle sijaitseva harrastajatason 9-väyläinen rata rinnemaastossa.

Ylläs – Ylläsjärvi
Ylläsjärven puolella sijaitseva 18-väyläinen rata alkaa Hotelli Ylläs Saagan päädystä. Korkeuseroa noin 140 metriä, maasto vaihtelevaa tunturimaastoa.

Ylläs – Äkäslompolo
Äkäslompolossa sijaitseva 18-väyläinen frisbeegolfrata.

Saariselkä
Saariselän Kaunispään rinnealueella sijaitseva 18-väyläinen rata. Haastavan radan väylät ovat pitkiä, helpomman vaihtoehdon ratakierrokselle tarjoaa 5-väyläinen perhereitti.

> Suomen kaikki frisbeegolf-radat

Frisbeegolf ulkomailla

Frisbeegolfin todellinen mekka on lajin synnyinmaa Yhdysvallat, jossa valtaosa maailman radoista sijaitsee. Parhaat paikat ovat itärannikolla ja Keskilännessä, mutta myös muutamat paikalliset laskettelukeskukset tarjoavat toimivia ratoja. Harrastukseen loistavia puitteita kesäisin tarjoavia paikkoja löytyy muun muassa Vermontin Stowen, Utahin Snowbirdin, Deer Valleyn ja Solituden hiihtokeskusten läheisyydestä.

Vaikka Yhdysvallat on yhä edelläkävijä lajin harrastamisessa ja kehityksessä, seuraavat Euroopassa Pohjoismaat tiukasti sen perässä. Pohjoismaissa on tällä hetkellä enemmän frisbeegolf-ratoja kuin koko muussa Euroopassa yhteensä.

Euroopasta hyviä ratoja löytyy esimerkiksi Ruotsin Åresta ja Isosta-Britanniasta. Alpeilla harrastusmahdollisuudet ovat yllättäen vielä melko rajalliset, mutta esimerkiksi Ranskan Morzinessa käytössä on 9-väyläinen rata. Itävallan  Zell am Seestä löytyy myös kokeilemisen arvoinen rata.

Teksti: Valtteri Pastila
Kuvat: hlehto via Compfight cc ja Jens Wegar via Compfight cc

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Laskijan kesäaktiviteetit – Frisbeegolf
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,83/5 - 6 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.