Hyppää sisältöön

Alppien lentokentät – viisi kaupunkivaihtoehtoa

Suomesta Alpeille matkustetaan yleensä lentokoneella. Tutustu tarkemmin Alppien tärkeimpien lentokenttäkaupunkien mahdollisuuksiin matkailijalle.

Useat Alppien lentokentät lähiympäristön kaupunkeineen tarjoavat itsessään mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Esittelyssä viisi keskeistä lentokenttäkaupunkia.

Alppien lentokentät: Saksa – München

Alppien lentokentistä Saksan München on matkustajamäärillä mitattuna aivan omassa luokassaan. Reilut 46 miljoonaa vuosittaista matkustajaa tekevät siitä samalla myös yhden Euroopan vilkkaimmista lentoasemista.

Baijerin pääkaupunki München on erittäin suosittu matkailukohde. Kulttuuri, urheilu, taide, tiede, teknologia ja talous sekoittuvat kiinnostavalla tavalla Münchenissä, jonka vuoksi matkailijat löytävät takuulla omannäköistä ohjelmaa vierailun ajaksi. Syys-lokakuun Oktoberfest on osoitus kaupungin hurjasta vetovoimasta – tapahtuma kerää vuosittain yli kuusi miljoonaan osallistujaa vajaan kolmen viikon aikana. Nelinkertainen määrä itse kaupungin väkilukuun suhtautettuna.

Münchenin sijainti vain 50 kilometrin päässä Alppien pohjoisreunasta selittää kaupungin lentokentän suosiota Alpeille suuntaavien matkustajien keskuudessa. Saksan omien alppikohteiden Garmisch-Partenkirchenin ja Mittenwaldin lisäksi myös monet Itävallan ja erityisesti Tirolin keskuksista ovat helposti saavutettavissa Münchenistä käsin. Helppoa saavutettavuutta nopeuttaa lentoaseman tehokkaasti toimivat autovuokraamot.

Monipuolinen miljoonakaupunki München sijaitsee näköetäisyydellä Alpeista.

Vinkki: Münchenin eteläpuolella sijaitsevat monet Saksan komeimmista järvimaisemista, kuten lounaaseen Münchenistä tuleva Obersee ja kaakkoon sijoittuva Chiemsee. Todellinen historiallinen kesähelmi Königgsee löytyy kuitenkin Berchtesgadenista aivan Itävallan rajalta.

Finnairin ja Lufhansan suorat lennot Helsinki – München päivittäin, lentoaika 2 t 30 min.

Alppien lentokentät: Sveitsi – Zürich

Sveitsin Zürichin lentokentän kautta kulkee vuosittain reilut 31 miljoonaa matkustajaa, jolla se nappaa selkeän kakkossijan Alppien lentokentistä. Suurta matkustajamäärää selittää osaltaan myös Zürichin keskeinen merkitys koko Sveitsille – maan suurin kaupunki on samalla myös koko Sveitsin talouden veturi.

Pohjois-Sveitsissä sijaitseva Zürich tunnetaan erityisesti pankkisektorinsa vuoksi. Vaurautta ei voi olla huomaamatta Zürichin lentoasemalle saavuttaessa, sillä seinät täyttyvät luksusbrändien mainoksista ja houkuttavat myymälät tarjoavat helppoa mahdollisuutta unelmaelämän hankintoihin. Kaupunkina Zürichiä pidetään usein kolkkona ja kylmänä ja tätä mielikuvaa selittää isolta osaltaan juurikin sen bisneskeskeisyys sekä kalleus. Tästä huolimatta itse zürichiläiset pääsevät nauttimaan maailman suurkaupunkien asukkaista parhaana pidetystä elämänlaadusta.

Kesäaikaan Zürich itsessään on oiva kaupunkilomakohde – tarjolla on niin konsertteja, loistavia picknick-keitaita, ulkoilma-elokuva kuin monenlaista mahdollisuutta vesi-iloitteluun. Sveitsin sijainti vuorien keskellä tarjoaa myös lyhyellä lomalla mahdollisuuksia irtiottoon kaupungista. Zürichistä pääsee helposti ohjatuille päiväretkille legendaarisiin lähikohteisiin, kuten Engelbergiin ja Jungfraun seudulle, mutta myös moniin tuntemattomampiin helmiin. Todellisuudessa myös Laax, Saas-Fee ja Davos sekä oikeastaan kaikki muut maan keskeiset kohteet ovat helposti saavutettavissa maksimissaan reilussa kolmessa tunnissa.

Kesäaikaan Zürich on kuvauksellinen kaupunkilomakohde. Kuva: MarinaD_37 / Shutterstock.com

Vinkki: Zürichin lentokentän kautta Alpeille saapuvat lomailijat pääsevät nauttimaan usein vaivattomasta matkanteosta ilman huolta vuokra-autosta. Zürichistä on nimittäin erinomaiset junayhteydet ympäri Sveitsiä ja sekä myös muihin naapurimaihin.

Finnairin suorat lennot Helsinki – Zürich päivittäin, lentoaika 2 t 50 min.

Alppien lentokentät: Italia – Milano

Vajaan 1,4 miljoonaan asukkaan Milano on Italian toiseksi suurin kaupunki ja koko maan taloudellinen keskus. Pohjois-Italian Lombardiassa sijaitsevassa Milanossa on useita lentokenttiä, joista suomalaistenkin suosima Malpensa vilkkain noin 24 miljoonalla vuosittaisella matkustajalla.

Milano on tunnettu muodista, oopperasta sekä urheilusta. Sykähdyttävän sykkivä Milano on mainio kaupunkilomakohde myös hyvän ruuan ja juoman ystäville sekä historiafaneille. Hyvin toimeentulevien milanolaisten vauraus on aistittavissa myös katukuvassa, eikä täällä voi olla törmäämättä tyylikkäisiin italialaisiin nauttimassa maansa kaunpunkikulttuurin parhaista puolista. Münichin ja Zürichin toimivuuteen ja järjestelmällisyyteen tottuneille matkustajille Milano ja lentokenttänsä Malpensa voi olla hieman kaaottinen, mutta mieleenpainuva kokemus.

Malpensan lentokenttä sijaitsee luoteessa noin 50 kilometrin päässä Milanon keskusta ja aktiivisesta alppilomasta unelmoivan on helppo suunnata täältä vuorten rauhaan, jos itse Milano ei houkuta puoleensa. Muutama kymmenen kilometriä pohjoiseen sijoittuu Maggiorejärvi ja hieman kauempana koillisessa alkaa Comojärvi, joka on vähintäänkin yhtä suosittu lomakohde. Näiden väliin sijoittuu puolestaan Sveitsin eteläisin kärki, joten lähellä on erinomaiset mahdollisuudet monipuoliseen alppilomaan. Kohtuullisen ajamatkan päästä löytyvät myös Alagna ja Monterosan mahdollisuudet sekä Cernivia.

Historiallinen Duomo di Milano -tuomiokirkko on kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Vinkki: Monet milanolaiset suuntaavat viikonloppuisin pois kaupungista läheisille vuorille, järville ja maaseudulle. Hyödynnä tätä tietoa, pääset nauttimaan omasta rauhasta Milanon lähiseudun lomakohteissa yleensä parhaiten alkuviikon arkipäivinä.

Finnairin suorat lennot Helsinki – Milano päivittäin, lentoaika 3 t.

Alppien lentokentät: Sveitsi – Geneve

Ranskankielisille Alpeille suunnattaessa lentomatka suuntautuu Suomesta usein Geneveen. Geneven hyvä sijainti Luoteis-Sveitsissä aivan Ranskan rajalla selittää lentokentän suosiota matkaajien keskuudessa ja vuosittain sen kautta kulkeekin lähes 18 miljoonaa kulkijaa.

Kaupunkina Geneve on Sveitsin toiseksi suurin reilulla 200 000 asukkaallaan. Kaupunkikuvassa keskeisinä elementteinä ovat suuri Genevejärvi ja kaupunkia ympäröivät jylhät vuoret. Itse Geneve ei useinkaan loista Euroopan suosituimpien kaupunkilomakohteiden listauksissa, vaikka otollinen sijainti tekee siitä erinomaisen tukikohdan Alppien tutkimusmatkalle. Porttina Alpeille itseään markkinoiva järvikaupunki on kokonsa puolesta oikea kaupunki monipuolisine palveluineen ja mielenkiintoisine mahdollisuuksineen.

Genevestä helposti tavoitettavissa ovat monet Alpppien legendaarisimmista laskettelukeskuksista, kuten La Clusaz, Val d’Isere ja Chamonix Ranskan puolella, Sveitsin omat Verbier ja Les Diablerets sekä Courmayer ja monet muut Aostan laakson kohteet Italiassa. Geneven kaupungissa historia ja nykyisyys sekoittuvat kiehtovalla tavalla ja siihen tutustumiseen kannattaa käyttää päivä, jos toinenkin. Eikä pidä unohtaa myöskään viereisen viehättävän Genevejärven monia mahdollisuuksia.

Genevejärvi ympäristöineen on erittäin kaunista seutua.

Vinkki: Noin 40 kilometriä etelään Genevestä sijaitsee useita kertoa Ranskan kauneimmaksi kaupungiksi nimetty Annecy. Todella hyvä löytö monien aktiviteettien harrastajille ja ulkoilun ystäville.

Finnairin suorat lennot Helsinki – Geneve päivittäin, lentoaika 3.

Alppien lentokentät: Itävalta – Innsbruck

Tirolin osavaltion pääkaupunki ja Itävallan viidenneksi suurin kaupunki Innsbruck jää usein suurempiensa varjoon Alppien lentokenttäkaupunkeja listattaessa. Innsbruckin keskeinen sijainti, inhimillinen kokoluokka sekä monipuolisuus matkailukohteena tekevät siitä kuitenkin erittäin toimivan vaihtoehdon Alppien lentokenttäkohteena.

Liikenteellisessä risteyskohdassa sijaitseva Innsbruck on usein pelkkä läpikulkupaikka Münchenistä autolla Alppien keskuksiin siirryttäessä. Tarkemmalla havainnoinnilla matkustajalle paljastuu, että kaupunki itsessään on yksi Alppien toimivimmista lomakohteista. Talviaikaan kaupungin keskustasta pääsee suoraan laskemaan ympäröiville jylhille vuorille ja kesäaikaan rentouttavaan kaupunkilomaan on helppo yhdistää virkistäviä aktiviteetteja alueen monipuolisesta tarjonnasta. Ja mahdollisuudet vain lisääntyvät Innsbruckin kaupunkin välittömässä läheisyydessä.

Innsbruckin haastava sijainti Inn-joen laaksossa jylhien vuorien katveessa vaikeuttaa lentokoneiden laskeutumista sekä nousuja erityisesti tuulisella säällä. Maan pinnalla selviää, että Innsbruck sijaitsee juuri oikealla paikalla Alppeihin tutustumisen näkökulmasta – länteen ja itään siirryttäessä pysytään Itävallassa, kun taas vähän matkan päässä pohjoiseen ollaan jo Saksan puolella ja etelään suunnattessa päädytään Italian puolelle. Eikä Sveitsiin tai Liechtensteininkaan ole täältä pitkä matka.

Innsbruck on erinomainen aktiivilomakohde ympäri vuoden.

Vinkki: Kesä- ja syyskaudella Innsbruckista löytyy erittäin hienoja vaellusreittejä, ylhäältä vuorilta avautuvat huikaisevat maisemat kaupungin suuntaan. Talvella pääset halutessasi nauttimaan helposti MM-tason hiihtoladuista Seefeldissä.

Finnair lentää suoraan Helsinki – Innsbruck 28.12.2019-28.3.2020, lentoaika 2 t 50 min.

Lähde: Wikipedia, List of the busiest airports in Europe
Teksti: Antti Hurskainen
Kuvat: Shutterstock.com