Mielakka laskettelu
Laskettelu, Mielakka, Yleinen

Todellinen lähirinne Mielakka

Julkaistu: 17.3.2015

Eräänä maaliskuisena lauantaina päätimme harrastaa kotimaanmatkailua ja suuntasimme kohti Mielakkaa, jonka Suomen Hiihtokeskusyhdistys valitsi vuoden lähirinteeksi vuonna 2013. Mielakka onkin todellinen lähirinne, sillä se sijaitsee vain kahden kilometrin päässä Kouvolan keskustasta keskellä asuinaluetta. Onnekkaimmat harrastajat voivatkin koulu- tai työpäivän jälkeen napata sukset kainaloon ja kävellä rinteeseen. Eikä Mielakkaan mahdoton matka pääkaupunkiseudultakaan ole, meille matka-aikaa kertyi vähän yli kaksi tuntia. Kouvolaa lähestyessä maa muuttui valkoisemmaksi kuin mitä se pääkaupunkiseudulla oli, mutta lämpötila oli kuitenkin plussan puolella ja aurinko visusti piilossa. Perille päästyämme havaitsimme vielä Mielakan 74 metrin korkeudessa sijaitsevan huipun olevan pilven sisällä. Ei siis mikään paras keli valokuvaamisen kannalta.

 Eturinteet ja rinnekahvila. Pilvi on hetkeksi häipynyt Mielakan huipulta.

Mielakka

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Keskuksen lipunmyynti sijaitsee vuokraamon yhteydessä. Mielakassa on SnowCard -hissilippujärjestelmä, joka ei ole kovin laajasti käytössä Suomessa. Meilläkään ei SnowCardeja ennestään ollut, vaan jouduimme sellaiset ostamaan (5 €/kpl), että hissiliput sai ladattua. Ilahtuneina panimme merkille, että Mielakassa oli myynnissä erilaisia perhelippuja ja opiskelijat saivat laskea lastenlipun hinnalla. Hienoa, että lapsiperheiden ja opiskelijoiden harrastuskustannuksia yritetään hieman madaltaa. Vuokraamosta löytyi välineitä niin lasketteluun, lumilautailuun kuin telemarkiinkin.

Vuokraamo. 

Mielakka vuokraamo

Eturinteiden puolella sijaitsevat keskuksen jyrkimmät rinteet kilparinne ja vauhtirinne, loivempi turistirinne sekä lyhyt lastenrinne naruhissillä. Näissä rinteissä ei lauantaipäivänä ollut ruuhkaa, vaan lähirinteille tuttuun tapaan nuoriso löytyi rinteen pohjoispuolelta parkista. Ja sinne meidänkin pojat jämähtivät lähes koko vierailumme ajaksi. Parkin puolella joutui välillä jopa jonottamaan hissiin, mutta tunnelma oli mukava ja poppi soi, joten hetken kyllä malttoi jonossakin olla. Merkille pantavaa oli, että Mielakassa ei etuiltu jonossa. Pisteet siis Mielakan hyväkäytöksiselle laskukansalle. Parkin vieressä on loiva ja pitkähkö rinne, joka sopii hyvin lapsille, lasku-uraa aloitteleville tai nautiskelijoille.

Eturinteiden hissit.

Mielakka

Parkin alaosaa.

Mielakka

Vaikka Mielakka on pieni laskettelukeskus, oli siellä kuitenkin positiivinen tekemisen meininki. Vierailupäivänämme hisseillä oli henkilökuntaa auttamassa, SPR:n rinnepäivystäjiä oli paikalla ja paikallinen vammaisjärjestö vietti Mielakassa Lumilauantai -tapahtumaa. Tapahtumaan liittyen Malike-keskus oli paikalla esittelemässä soveltavan alppihiihdon välineitä ja opastamassa niiden käytössä.

Maliken soveltavan alppihiihdon välineitä esittelyssä ja kokeiltavana.

Mielakka Malike

Mielakasta löytyy myös muista rinteistä hieman erillään oleva lastenmaa, jossa mattohissi kuljettaa laskettelijoiden lisäksi myös pulkkailijat rinnettä ylös. Omia eväitä voi syödä esimerkiksi alueen ulkotulipaikalla. Lastenmaahan voi ostaa normaalia hissilippua edullisemman aluelipun.

Lastenmaa

Mielakka lastenmaa

Eturinteiden puolella sijaitsee Mielakan rinneravintola, jossa kävimme päivän päätteeksi nauttimassa perinteiset kaakaot ja munkit. Kaakaoindeksillä mitattuna rinneravintolan hintataso oli edullinen, sillä Mielakassa joimme tämän kauden toistaiseksi edullisimmat kaakaot. Munkkeja ja donitseja oli myös niin kattava valikoima, että jokainen löytänee suosikkinsa.

Rinneravintola

Mielakka

 Jos makeannälkä yllättää, apu on lähellä.

Mielakka on paikallisille laskijoille epäilemättä todellinen aarre ja keskuksesta maailman huipulle ponnistaneet Roope Tonteri (lumilautailu) sekä Mikko Huupponen (telemark) todistavat, että pienemmässäkin rinteessä harjoittelu on tehokasta. Mielakkaa voi kuitenkin suositella mukavana vaihteluna myös kauempaa saapuville. Me pysähdyimme paluumatkalla uimaan ja saunomaan Porvoon uimahalliin, jolloin pienestä kotimaanmatkastamme kehkeytyi varsinainen reippailupäivä eikä ajomatka tuntunut kenestäkään liian pitkältä.

Lyhyt videokooste vierailustamme on YouTubessa:

Mielakka

R & J

Mielakka tarjosi Rinnepesueelle kahden tunnin hissiliput.