Matkustus, Yleinen

Pakkaamisen sietämätön ihanuus

Julkaistu: 23.2.2020

Matkalle lähteminen on mukavaa, mutta pakkaaminen aiheuttaa ainakin meille usein päänsärkyä. Siksi olemme vuosien varrella aktiivisesti pyrkineet kehittämään pakkaus- ja kuljetustapojamme keventääksemme pakkaamiseen liittyviä hankaluuksia. Varsinkin alppihiihtoharrastuksessa kuljetettavaa tavaraa on usein aika paljon ja auton kapasiteetti on rajallinen, kun mukana on neljä ihmistä ja nykyään myös koira. Isomman auton hankkiminen on tietysti aina ns. helppo mutta väliaikainen ratkaisu, koska tyypillisesti ylimääräinen tila pyrkii täyttymään tarpeellisella tavaralla.

Sininen Ikean kassi on monen lapsiperheen logistiikan perusyksikkö. Se on tiettyihin tarpeisiin mainio keksintö (toimii tarvittaessa mm. liikuteltavana kuraeteisenä), mutta viikon hiihtoloman tai muun vastaavan matkan tarpeisiin sen suorituskyky loppuu ja auton pakkaaminen pelkillä Ikean kasseilla on kokemustemme mukaan hankalaa. 

Mietimme ja kokeilimme erilaisia ratkaisuja tavaroiden kuljettamiseen ja lopulta totesimme, että kotimaan matkoilla parhaaksi ratkaisuksi meille osoittautui jokaiselle oma henkilökohtainen varustekassi, johon mahtuu noin viikon vaatteet. Kotona oli jo valmiiksi kaikenlaisia varustekasseja ja -säkkejä, joilla pakkaamista harjoiteltiin. Lopulta hankimme *Scandinavian Outdoor Storesta kaikille perheenjäsenille saksalaisen Ortliebin 49-litraiset vedenpitävät Rack-Pack *varustekassit. 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Valitsemamme kassi suljetaan kiertämällä sen suuaukko rullalle ja kiinnittämällä soljet, jonka jälkeen pakkaus on myös vesitiivis. Nämä Ortliebin kassit ovat juuri sen kokoisia, että yhden hengen viikon vaateet mahtuvat mukaan, kuori- tai toppa-asu mukaan lukien. On kuitenkin todettava, että yleensä meillä ei ole matkassa mitään ns. hienompia edustusvaatteita, vaan lähinnä urheilulomalla tarvittavat vaatekerrat. Koko perheen kypärät ja monot kuljetetaan kahdessa eri valmistajan vastaavan tyyppisessä, mutta isommassa kassissa.

Auton pakkaaminen tällä standardivarustuksella on helppoa ja ennakoitavaa, tiedämme aika tarkasti mitä mukaan mahtuu ja miten kassit autoon kannattaa sijoittaa. Olemme myös huomanneet, että liinavaatteet vievät yllättävän paljon tilaa autossa. Sen vuoksi olemme ryhtyneet suosimaan majoituksia, joissa liinavaatteet kuuluvat hintaan.

Tämä sama pakkausmenetelmä soveltuu myös kesäharrastuksiin, sillä Rack-Pack on pehmeänä mukava käsitellä ja helppo sijoittaa vaikkapa veneessä. Bonuksena on vedenpitävyys ja kelluvuus, kun kassi on suljettu oikein. Noin viiden vuoden käytön jälkeen oikeastaan ainoa haittapuoli on solkien kestävyys, sillä ne eivät oikein siedä kovaa pakkasta ja tähän mennessä neljästä kassista vain yhdessä kaikki soljet ovat kokonaan ehjiä.

Samantyyppisiä varustekasseja on muillakin valmistajilla paljon tarjolla. Kokovalikoima ulottuu pienistä muutaman litran pusseista valtaviin yli 100 litran säkkeihin ja laukkuihin. Ortliebin lisäksi ainakin *Helly Hansenin, *Tatonkan ja *Noth Facen valikoimasta löytyy vastaavanlaisia tuotteita.

Ulkomaan matkoilla emme vielä ole Ortliebejä käyttäneet, koska riski kassin rikkoutumisesta lentoasemien matkatavarankäsittelyssä on aika iso (lähinnä viillot ja terävät pistot pelottavat). Toisaalta kassi on sen verran kompakti, että sen saisi vähän vajaaksi jätettynä ottaa mukaan käsimatkatavaraksi.

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, ne on merkitty *-merkinnällä.