Matkustus, Sukellus, Yleinen

Snorklaamassa Kreetalla

Julkaistu: 06.1.2020

Kesällä 2019 vietimme viikon kesälomastamme Kreikan Kreetalla. Rantalomaa oli pohdittu jo jonkin aikaa ja nyt se vihdoin toteutettiin, konseptina Tjäreborgin valmismatka Plataniaksen kylään Kreetan pohjoisrannikolla. Hotellien ja hiekkarantojen Platanias sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Hanian lentoasemalta länteen. 

Plataniaksen kylän pääkatu ja hotellialue illalla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Matka ajoittui heinäkuun alkupuolelle, jolloin säät olivat Suomen mittakaavalla erittäin kesäiset, sillä lämpötila pysyi yölläkin 30 asteen tuntumassa. Päivisin aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja tuuli oli kevyttä, joten olosuhteet erilaisille vesiaktiviteeteille paitsi uima-altaalla niin myös meressä olivat loistavat.

Platanias Beach

Ensimmäisenä matkapäivänä aloitimme snorklauksen tutustumalla hotellin (Porto Platanias Beach Resort & Spa) rannan vedenalaiseen tarjontaan. Vesi oli niin lämmintä, että uimahousuissa pärjäsi mainiosti pidemmänkin tovin vedessä, virallista lämpötilalukemaa emme kuitenkaan mistään saaneet. Varustuksena meillä oli vain maski ja snorkkeli, joiden avulla pääsi hyvin tutustumaan rantaan. Muutamia kaloja nähtiin ja muuten tarjolla oli lähinnä siistihköä hiekkapohjaa. Jonkin verran muualta irronneita ja aaltojen mukana ajautuneita vesikasvien jäänteitä rantaan oli kertynyt. Loman viimeisinä päivinä olimme jälleen omassa rannassa ja silloin maininki nosti jonkin verran materiaalia pohjasta veteen heikentäen näkyvyyttä. Valitettavasti merten megatrendi eli muoviroska oli läsnä täälläkin. 

Plataniaksen rantaa, taustalla Theodoroun saari.

Theodorou Island

Toisena päivänä lähdimme paikallisen matkanjärjestäjän veneretkelle, jolla kierrettiin Plataniaksen ja Agia Marinan edustalla sijaitseva Theodoroun saari. Matka saarelle kesti nopealla kumiveneellä viitisen minuuttia, sen jälkeen saari kierrettiin rauhallisesti oppaan kertoessa sen geologiasta ja saarella asuvista Kri Kri- vuohista. Itärannalla pysähdyttiin noin varttitunniksi uimaan ja snorklaamaan. Veneestä olisi saanut lainaan kaikki varusteet, mutta otimme vain räpylät täydentämään omia maskejamme. Vene ankkuroitiin valmiiseen poijuun noin 15 m päähän saaren rannasta. Syvyys tällä kohdalla oli noin kymmenen metriä ja rinne kohosi nopeasti pintaan jyrkäksi seinämäksi. Kaloja oli huomattavasti hiekkarantaa enemmän ja näkyvyyskin oli parempi. Opas houkutteli kaloja paikalle tarjoamalla niille ruokaa purkista (monien mielestä jossain määrin epäeettistä toimintaa), jolloin asiakkaat pääsivät hetkeksi kalaparven vierelle seuraamaan niitä aivan lähietäisyydeltä. Saaren ranta on mukava paikka snorklaamiseen, mutta viidentoista minuutin pysähdys on silti ihan riittävä, sillä kaikki oleellinen on siinä ajassa kyllä nähty. Kokonaisuutena veneretki oli mukava kokemus, asiakkaita oli veneessä mukana kahdeksan, joista kuusi lähti uimaan ja snorklaamaan. Oppaille retki oli rutiinia, sillä vastaavia tunnin matkoja toteutetaan päivässä useita. Hinta retkelle oli 15 euroa aikuiselta ja 10 euroa lapselta. Varasimme matkan edellisenä päivänä rannassa olevalta tiskiltä, jolloin maksoimme varausmaksuna viisi euroa. 

 

 

 

Elafonissi Beach

Varasimme vuokra-auton kahdeksi päiväksi jo ennen matkaa Suomesta, sillä tarkoitus oli lähteä tutustumaan saareen hiukan laajemmin. Haettuamme auton vuokraamosta suuntasimme kohti Elafonissin rantaa, jota sanotaan usein Kreikan hienoimmaksi hiekkarannaksi. Elafonissi sijaitsee Kissamoksen kunnassa aivan Kreetan lounaiskärjessä ja on tunnettu varsinkin vaaleanpunaisesta hiekasta. Ajomatka Elafonissiin on Plataniaksesta vain noin 60 kilometriä, mutta ajoaika noin puolitoista tuntia. Hidas matka selittyy tien kapeudella ja paikoitellen se on myös aika huonossa kunnossa jopa suomalaisenkin mittapuun mukaan. Talvella 2019 Kreetan länsiosaa piinanneiden rankkasateiden aiheuttamien maanvyöryjen jälkiä oli edelleen nähtävillä eri puolilla tieverkkoa ja niiden korjaustyöt tai aiheuttamat esteet hidastivat matkantekoa entisestään.

Elafonissin ranta on suojelualuetta ja sen hoidosta vastaa kunta. Ilmaista paikoitustilaa on paljon, rannalla on lisäksi maksullinen WC sekä muutama rantakahvila. Aurinkotuoleja voi vuokrata samoin kuin esimerkiksi purjelautoja. Snorklaamisen kannalta ranta osoittautui mainioksi; se syvenee hitaasti ja lähellä rantaa oleva luodon kupeeseen pystyy kahlaamaan. Luodolla viihtyy kalaparvia ja vesi on kirkasta, joten siellä viettää helposti pidemmänkin tovin. Avomeren puolella oli jonkin verran virtausta, mikä kannattaa huomioida, jos lähtee snorklaamaan esim. pienten lasten kanssa. Me kävimme vedessä vain rannan eteläosassa, pohjoispuoli vaikutti kauempaa katsottuna kuitenkin myös varsin miellyttävältä uintipaikalta. 

Plataniaksen aallonmurtaja

Viimeinen kohteemme oli aivan hotellimme lähellä Plataniaksen sataman länsipuolella, jossa on yleinen hiekkaranta. Olimme aikaisemmin lukeneet positiivisia arvioita rannasta snorklauskohteena. Suuntasimme rannalle ja lähdimme uimaan kohti aallonmurtajaa, jolloin meitä odottikin miellyttävä yllätys: kohde oli ennakkotietojen mukaisesti paras kohde tähän mennessä. Kaloja oli paljon ja nyt myös merisiilejä ja jonkinlaista pehmeää korallia havaittiin. Merisiilejä oli sen verran paljon, että aika tarkkana sai olla, ettei astunut niiden päälle. Harmillisesti juuri tälle parhaaksi osoittautuneelle lähikohteelle emme ottaneet Gopro-kameraa mukaan ja kuvat veden alta jäivät saamatta…

Vaikka Kreeta ei sukelluskohteena olekaan Punaisen meren tai Aasian vesien veroinen, kannattaa lomalla varata aikaa myös vedenalaiseen ympäristöön tutustumiseen. Laitesukellukseen ei tämän matkan kokemusten perusteella kannata rahojaan ja aikaansa sijoittaa, sillä snorklaamalla pääsee hyvin tutkimaan lähirantoja, ja kalat uskaltavat tulla lähemmäksi äänetöntä sukeltajaa. Vilkas liikenne (veneet ja vesiskootterit) kannattaa kuitenkin huomioida kun valitsee paikkaa ja muistaa, että uimarin havaitseminen vedestä on vaikeaa. 

Vuokra-autolla pääsee helposti myös Knossoksen palatsille, jonne kannattaa jonojen ja päivän kuumimpien tuntien välttämiseksi lähteä heti aamusta. 

 

Kreetan länsiosan rannikkoa.