Uncategorized

Ennen vanhaan

Julkaistu: 29.11.2013

Sain itseni kiinni teosta, johon en olisi koskaan voinut kuvitella syyllistyväni: käytin aivan tosissani ilmausta ennen vanhaan. Kieliasioiden parissa työskentelevänä kiinnitän jatkuvasti huomiota erilaisiin ilmauksiin, joita luen tai kuulen arkielämässä, ja samalla mietin niiden käyttöä ja tyypillisiä käyttöyhteyksiä. Ilmausta ennen vanhaan minun ei kuitenkaan tarvinnut pohtia vaan saatoin antaa sille heti tylyn tuomion: se on auttamatta vanhojen ihmisten ilmaus. Ihminen, jolle jokin asia on tapahtunut ennen vanhaan, ei mitenkään voi olla enää nuori. Mutta mitä ennen vanhaan minulle oli, ja milloin se tapahtui?

Omalta osaltani ennen vanhaan alkoi aikana, jolloin presidentiksi valittiin toistuvasti Kekkonen – joko vaaleilla tai ilman –, junissa oli tupakkavaunuja, puhelinta halunneet hankkivat HPY:n puhelinosakkeen ja televisiota saattoi täytyä mennä katsomaan naapuriin, jos halusi mustan ja valkoisen eri sävyjen sijasta nähdä useampia värejä. Toisten ennen vanhaan on toki vanhempaa kuin toisten. Nykyisten ikääntyneiden ennen vanhaan saattaa tarkoittaa esimerkiksi 1950-lukua, kun taas nykynuoret saattavat tulevaisuudessa tarkoittaa sillä jopa 2000-luvun alkua. Ennen vanhaan ei kuitenkaan ole sidottu aikaan, vaan se on pikemminkin mielentila ja asenne. Se kertoo, että on olemassa mennyt aika, joka on riittävän kaukana muisteltavaksi, yleensä myönteisessä hengessä. Ilmeisesti olen nyt siirtynyt ennen vanhaan -ihmisten joukkoon, halusinpa sitä tai en.

Epäilemättä ne, jotka ovat jaksaneet lukea tätä tekstiä näinkin pitkälle, ovat aivan aiheellisesti saattaneet alkaa epäillä, että nyt bloggariparka on seonnut. Tarkoitushan olisi käsitellä jotain, joka edes jotenkin sivuaisi laskettelua. Mutta sivuaapa tämäkin!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kävin pari päivää sitten ostamassa tyttärelleni täksi kaudeksi uuden laskettelutakin. Paikallisessa urheiluliikkeissä oli hyvät alennukset ja taskussani oli lisäksi erillinen alennuskuponki, joten ajattelin ostaa mahdollisimman hyvän takin, hinnasta välittämättä. Sellainen onneksi löytyikin: tarkoituksenmukainen, lämmin ja muodikas. Luin tuoteselosteen ja selitin jo muutenkin uudesta takistaan innostuneelle tyttärelleni, että takissa on monia kerroksia, joista osa on tuulta pysäyttäviä, osa lämmittäviä jne., ja että niiden ansiosta kevyt ja ohutkin takki voi olla hyvin lämmin. Silloin se tapahtui. Tokaisin: ”Ei tällaisia ennen vanhaan ollut.” Siinäpä se. Ennen vanhaan.

Tällaisista ei ennen vanhaan osattu uneksiakaan.

Oman lapsuuteni aikaan kerrospukeutuminen tarkoitti lähinnä sitä, että puettiin – äidin käskystä ja muistakin järkisyistä – mahdollisimman monta kerrosta vaatteita päällekkäin ja toivottiin, ettei rinteessä tulisi kovin kylmä. Nykyisin tuntuu jopa huvittavalta, kuinka heikosti niinkin paksu vaatekerta saattoi lämmittää ja etenkin pitää tuulta. Tuolloin oli myös turha edes haaveilla mistään sellaisista vaatekappaleista, jotka olisivat jotenkin estäneet lunta joutumasta eri vaatteiden väliin tai jopa iholle, jos sellaiseen oli mahdollisuus. Kaatuessa lunta tunkeutui sisään niin housunlahkeista kuin takin helmasta. Siellä se sitten eli omaa elämäänsä jossain t-paidan, collegepuseron, villapaidan ja toppatakin välissä, kunnes suli vedeksi. Oman ruumiinlämmön mukaan vesi tuntui lopulta joko kylmältä tai haalealta, mutta aina se teki ihon yhtä nihkeäksi.

Koska lapsuudessani, jota elin ennen vanhaan, ei ollut mitään digikameroita tai muita käteviä sähköisiä tallennustapoja, en saanut vaivattomasti liitetyksi tähän ainuttakaan kuvaa omista entisistä lasketteluvaatteistani. Sen sijaan voin iloisena ajatella, että kuva tyttäreni uudesta takista jää pysyvästi talteen jonnekin internetin syövereihin. Sieltä hän voi joskus kaukaisessa tulevaisuudessa etsiä sen, näyttää esimerkiksi omille lapsilleen ja sanoa: ”Katsokaa. Tuollaisia hassuja takkeja käytettiin silloin, kun minä olin pieni. Siis ennen vanhaan.”

–Niko

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com

Lumipesu Blogilistalla: http://www.blogilista.fi/blogi/lumipesu-asiallisen-asiattomia-tarinoita-kauniaisten-ja-kaunerta/114201