Uncategorized

I have a dream

Julkaistu: 10.12.2013

Omatoimimatkailua käsittelevässä kirjoitussarjassani kerroin, että seuraava omatoimimatkani on edessä ensi maaliskuussa. Koska hoidin kaikki tilaukset jo viime kevään ja kesän aikana, matkasuunnitelmien tekoon on tullut pitkähkö tauko. Tietysti toisinaan olen miettinyt, millaisia matkoja voisi tulevina vuosina toteuttaa. Samalla olen usein pohtinut, pitäisikö Alppien sijasta kokeilla joskus muitakin kohteita.

Nyt, kun kausi on vasta hyvin aluillaan ja Etelä-Suomen keskukset vasta availevat ensimmäisiä rinteitään, nojatuolimatkailuun on vielä hyvin aikaa. Hyvää apua matkakuumeeseen ja eri vaihtoehtojen selvittämiseen on tarjonnut Lumipallon Hiihtokeskukset-osio, jossa muutaman klikkauksen päässä aukenee kunnioitusta herättävä määrä mielenkiintoisia kohteita ympäri maailman. Taannoin vietinkin mukavan parituntisen selailemalla eri keskusten esittelyitä. Sisäinen matkanjärjestäjäni tietysti heräsi heti samalla pohtimaan, miten eri kohteisin olisi kätevintä matkustaa, miten majoituksen ja auton varaamiset onnistuisivat jne. Mielenkiintoisia kohteita tuli vastaan suuret määrät, mutta päätin poimia niistä tässä mainittavaksi vain muutamia. Valitsin osin tarkoituksellisesti isoja kohteita, koska mielestäni niistä on hyvä aloittaa varsinkin silloin, kun matkustaa johonkin sellaiseen maahan, jossa ei vielä aikaisemmin ole suksiaan ulkoiluttanut.

Loistavia kohteita loistavalla pallolla

Jospa joskus…

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Seuraavassa on pieni lista kohteista, joihin haluaisin joskus päästä. Listaa ei ole laadittu ”paremmuusjärjestyksessä” eikä muidenkaan järkisyiden pohjalta vaan ainoastaan tunneperäisinä poimintoina.

Andorra: Grandvalira

Pienissä maissa on aina jotain kiehtovaa, ja Andorra on todellinen kääpiövaltio. Grandvaliran hiihtokeskus ei sen sijaan joudu kokonsa puolesta häpeämään. Mielenkiintoisina asioina esiin nousivat melko helppo saavutettavuus, halpa hintataso ja monipuolinen rinnetarjonta.

Espanja: Sierra Nevada

Vaikka Espanja tuokin helposti ensimmäisenä mieleen siestan, sikajuhlat ja Serranon perheen, maa tarjoaa monenlaisia laskettelumahdollisuuksia, eikä Sierra Nevada ole niistä suinkaan vähiten mielenkiintoinen. Matkan järjestäminen Sierra Nevadaan vaikuttaa myös ainakin pikaisesti ajateltuna siedettävän helpolta, koska varsin lähellä sijaitsee lentokenttiä, jotka on Suomestakin helppo saavuttaa. Hyvinä puolina esiin nousivat myös Sierra Nevadan aurinkoisuus, monipuolinen rinnetarjonta, hyvä hissijärjestelmä ja eksoottisen eteläinen sijainti.

Ranska: Val d’Isere

Val’d Iseressä ei juuri eksotiikkaa ole, paitsi kaltaiselleni perämetsien miehelle, joka ei koskaan ole Ranskassa lasketellut. Syynä Ranskan välttämiseen ovat tähän asti varmaankin olleet sekä sattuma että se, että olen mieluusti aina matkustanut sellaisiin kohteisiin, joissa pärjää saksalla ja englannilla, ja naapurimaa Itävalta on siinä mielessä ollut helppo vaihtoehto. Joskus vielä kuitenkin menen Val d’Isereen. Se on varmaa. Kohteesta lienee lausuttu kaikki mahdolliset ylisanat, ja koska hyvin monet ovat sitä mieltä, että kyseessä on maailman paras hiihtokeskus, haluan itsekin päästä toteamaan, onko väitteissä perää.

Yhdysvallat: Big Sky

Muistan, että lapsuudessani ainakin Aurinkomatkojen valikoimiin kuului yhdysvaltalaisia kohteita: Vail ja Jackson Hole. Sittemmin 90-luvun lama taisi pyyhkiä kohteet pois tarjonnasta. Lumipallon listalta löytämäni Big Sky oli minulle aivan uusi tuttavuus, ja mielenkiintoni sitä kohtaan heräsi heti. Eksoottinen sijainti Yellowstonen kansallispuistossa, kiinnostava rinnetarjonta ja ruuhkattomuus eivät tätä mielenkiintoa ainakaan vähentäneet. Pitkä matka ja hieman vaikea saavutettavuus tosin tekevät Big Skystä kohteen, jonne matkustaminen ei ole aivan pienen vaivan takana.

Kanada: Whistler

Pohjois-Amerikassa riittää mielenkiintoisia kohteita, mutta yksi kiinnostavimmista on eittämättä Kanadassa sijaitseva Whistler. Olympianäyttämönäkin tutuksi tullut Whistler ei kokonsa puolesta joudu häpeämään: rinnevalikoima on erittäin suuri, ja korkeuserokin on koko mantereen suurin. Muita hyviä puolia ovat runsaslumisuus, helppo saavutettavuus lentokentältä ja eksoottinen sijainti.

Norja: Narvik

Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, ja naapurimaamme Norja tarjoaa turskien lisäksi monia mielenkiintoisia laskettelumahdollisuuksia. Aikojen saatossa monissa liemissä keitetty Narvik on niistä yksi. Rinnevalikoima on Narvikissa melko vaatimaton, mutta offarimaastoista ei voi sanoa samaa. Jos joskus kovasti hurahdan rinteiden ulkopuoliseen elämään, Narvik on varmasti ulkomaan kohteista ensimmäisten joukossa. Hyviä puolia ovat myös suuri korkeusero ja Norjan ainutlaatuiset maisemat.

Eikä siinä vielä kaikki

Mielenkiintoisten kohteiden listaa voisi tietysti jatkaa kyllästymiseen asti. Tässäkin listassani sivuutin kokonaan esimerkiksi Japanin ja Uuden-Seelannin. Lisäksi mielenkiintoisia kohteita on vaikka kuinka paljon tutuissakin maissa, kuten Itävallassa, Sveitsissä ja Italiassa, sekä esimerkiksi hieman vieraammissa Puolassa, Sloveniassa ja Venäjällä.

Täytynee palata toistekin asiaan…

– Niko

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com

Lumipesu Blogilistalla: http://www.blogilista.fi/blogi/lumipesu-asiallisen-asiattomia-tarinoita-kauniaisten-ja-kaunerta/114201