Uncategorized

Kotiin Ukkohallasta: lopputunnelmia ja porojen viime hetken visiitti*

Julkaistu: 01.2.2014

Hetken näytti jo siltä, että vierailumme Ukkohallassa kestäisi suunniteltua pidempään. Kovien pakkasten vuoksi automme oli kylmentynyt siinä määrin, että jouduimme lämmittämään sen moottoria useita tunteja, ennen kuin virta-avainta kääntämällä tapahtui haluttuja asioita ja kotimatka pääsi alkamaan. Ehdimme jo jopa varautua siihen, että olisimme viettäneet Ukkohallassa yhden ylimääräisen yön. Ukkohallan henkilökunta osoitti asiassa kiitettävää joustamista ja lupasi meille tarpeen mukaan vielä yhden veloituksettoman yöpymisen. Siihen ei kuitenkaan onneksi ollut tarvetta, mutta tarjouksesta jäi hyvä mieli.

Poroja viime hetkellä

Edellisessä kirjoituksessani kerroin, ettemme nähneet Ukkohallassa poroja muualla kuin keitossa. Asia kuitenkin korjaantui kotimatkalla. Jo muutaman kilometrin ajon jälkeen näimme poroja: niitä päivysti tien laidassa jopa kaksin kappalein. Tutustuminen alueen porotalouteen tuli siten myös täytetyksi. Loppumatkalla eläinhavainnot jäivät vähemmälle, mikä autoillessa on usein jopa suotavaa. Muutoin matka sujui leppoisasti ja hyvän ajokelin ansiosta huomattavasti nopeammin kuin tulomatka. Pysähdyimme matkan aikana taas kolme kertaa, mutta tällä kertaa vain lyhyesti. Matkan kokonaisajaksi tuli siten alle 8 tuntia.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Pientä, mutta siistiä ja toimivaa

Loppuvaikutelmaksemme jäi, että alueena Ukkohalla on kompakti kokonaisuus, jossa kaikki on lähellä. Vierailun aikana ei välttämättä tarvitse olla käytettävissä autoa, koska palvelut ovat kävelymatkan päässä, mikä varmasti on suureksi eduksi esimerkiksi lapsiperheille ja liikuntarajoitteisille. Yleisilmeeltään alue on myös laadukas, varmasti osittain myös monien rakennusten uutuuden vuoksi. Niin huoneistoissa kuin muissakaan tiloissa ei näkynyt mitään vanhaan tai repsottavaan viittaavaakaan. Ainoa varsinainen iso puute on se, ettei Ukkohallassa ole omaa ruokakauppaa vaan ruokaostoksien tekemiseksi on ajettava Hyrynsalmelle.

Rakennukset olivat hyväkuntoisia ja siistejä.

Kekseliäisyyttä ja uudisrakentamista

Mielestäni Ukkohalla sopii mainiosti lomakohteeksi myös Etelä-Suomesta tuleville. Matka ei ole lainkaan mahdottoman pitkä, vaan esimerkiksi  pitkän viikonlopun mittaiselle vierailulle Ukkohallaan ajomatka on ihan sopiva. Toki Ukkohallassa varmasti viihtyy pidemmänkin aikaa, varsinkin silloin, kun kaikki rinteet ovat avoinna tai tarkoituksena on osallistua erilaisiin oheistapahtumiin. Myös lapset ja nuoret on huomioitu mukavasti niin rinteissä kuin esimerkiksi Saunamaailmassa, joten myöskään perhelomalla kukaan perheenjäsen tuskin jää tekemistä vaille. Lisää tekemistä Ukkohallaan tuo myös pian valmistuva keilahalli, jonka palveluista emme valitettavasti vielä päässeet nauttimaan. Seuraavalla kerralla keilauskin on varmasti ohjelmassa.

Kekseliäitä ratkaisuja: kävelysilta ja talvisia jalkapallokenttiä

Yrittämisen puutteesta Ukkohallaa ei käy syyttäminen, mistä kertovat lukuisat kekseliäät oheistapahtumat ja myös majoituskapasiteetin runsas lisääminen. Talviaikaan päähuomio on toki laskettelussa, mutta jo maisemiensa ja ympäristönsä puolesta Ukkohalla on varmasti kiinnostava paikka myös kesällä. Esimerkiksi kaapelivesihiihtorataa tulin monta kertaa katselleeksi asuntomme ikkunasta. Hetkittäin jopa toivoin, että olisi kesä ja pääsisin kyseistä vesiurheiluhärveliä kokeilemaan. Myös vaellus hienoissa vaaramaisemissa olisi varmasti mielenkiintoista.

Kiitos niille, joille se kuuluu

Elämämme ensimmäinen Kainuun-reissu oli meille hieno kokemus, mistä on kiittäminen niin Ukkohallaa kuin Lumipalloa, jotka mahdollistivat meille tämän mukavan ylimääräisen talviloman! Haluamme myös kiittää kaikkia Ukkohallan työntekijöitä, joiden kanssa olimme tekemisissä. Rento ja välitön ilmapiirini välittyi hyvänä ja ystävällisenä palveluna, ja kaikki toimi toiveidemme mukaisesti. Varmasti vielä palaamme Ukkohallaan, joko kesällä tai talvella.

Ohessa vielä hieman tunnelmapaloja reissultamme:

– Niko

 

*Kirjoittaja perheineen sai majoituksen, hissiliput yms. veloituksetta osana Ukkohallan markkinointikampanjaa.

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com