Bryssel, Matkustus, Yleinen

Sadepäivä Brysselin Stardust parkissa

Julkaistu: 01.8.2014

Aloitimme koko perheen yhteisen kesäloman vieton perinteiseen tapaan sukellusleirillä (kerrotaan leiristä myöhemmissä blogikirjoituksissa lisää). Tänä vuonna sukellusleiriä vietettiin heinäkuun alussa sanoisinko ajoittain melko ilmastohaasteellisissa telttailuolosuhteissa, joten kaupunkiloma kahdeksan yön telttamajoituksen jälkeen tuli tarpeeseen. Parin päivän intensiivisen pyykinpesun ja varustekuivauksen sekä uudelleen pakkauksen jälkeen olimme aavistuksen vähemmän metsittyneen näköisinä lentokentällä.

Kesälomareissumme ensimmäinen etappi oli EU:n pääkaupunkina pidetty Bryssel, jonne lensimme Tukholman kautta. Koska majoituimme kaupungissa pari vuotta asuneiden sukulaisten luona, saimme hyviä vinkkejä niin liikkumiseen kuin nähtävyyksien katseluunkin.Brysselistä löytyy paljon tekemistä myös lapsiperheille ja liikkuminen julkisilla liikennevälineillä on lastenkin kanssa helppoa ja kohtalaisen edullista. Raitiovaunuista osa on kuitenkin vanhoja ja oviaukot kapeita, joten rattaiden kanssa liikkuminen voi tietyillä reiteillä olla haastavaa. Kymmenen kerran sarjalippuja voi ostaa helposti automaateista ja ne maksoivat 14 euroa. Alle 6-vuotiaat matkustavat julkisilla liikennevälineillä ilmaiseksi. Brysselissä matkoihin on syytä varata reilusti aikaa, varsinkin jos majoittuu kauemmas keskustasta. Metro on silti nopea vaihtoehto esim. autoon verrattuna, sillä ruuhka-aikaan autojonot etenevät matelemalla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Metro on autoon verrattuna nopea kulkuväline Brysselissä.

Vaikka Belgiassa on kolme virallista kieltä (hollanti, ranska ja saksa), Brysselissä yleisin asiointikieli tuntui olevan ranska. Meistä ei kumpikaan ole opiskellut ranskaa, mutta englannillakin pärjäsi hyvin. Ainoastaan leikkipuisto Stardustin henkilökunnasta kaikki eivät puhuneet englantia (ilmeisesti kyllä ymmärsivät englantia, mutta eivät olleet halukkaita sitä puhumaan). Onneksi elekieli on maailmanlaajuisesti hyvin ymmärretty kieli 🙂

Sadepäivän kohde Stardustpark

Ensimmäisen lomapäivämme Brysselissä alkoi sateessa, joten päätimme vierailla Brysselin suurimmassa sisäleikkipuistossa Stardust parkissa. Sisäänpääsymaksu puistoon oli 12 euroa/lapsi. Poikien parivuotias serkku pääsi halvemmalla, vaikka paikan nettisivujen englanninkielinen versio ei moista hintakategoriaa tunnistakaan. Vanhemmat pääsivät ilmaiseksi. Puistossa oli erilaisia kiipeilyalueita, trampoliineja, törmäilyautoja, hitaasti liikkuvia sähköautoja, lyhyt junarata sekä pieni veneallas. Alle 3-vuotiaille oli varattu ainoastaan yksi leikkialue, mutta seurueeseemme kuulunut 2-vuotias viihtyi hyvin myös isompien leikkialueilla serkkujen avustamana. Merkillepantavaa oli, että myös tuntemattomat vanhemmat lapset avustivat mielellään nuorempiaan. Ilmiö, johon ei ainakaan tässä laajuudessa Suomessa törmää.

Tasapainoilurata

Yleisilmeeltään Stardust park oli tehdashallimaisempi ja nuhjuisempi kuin esim. kotimainen Huimala, mutta poikia tämä ei tuntunut haittaavan. Sisäänpääsymaksulla pystyi osallistumaan kaikkiin puiston toimintoihin rajattomasti ja osa lapsista näytti hyödyntävän tätä ajelemalla jatkuvasti törmäilyautoilla. Vierailimme puistossa arkipäivänä eikä pitkiä jonoja eri toimintoihin muodostunut sateisesta säästä huolimatta. Positiivista oli, että puiston yläkerran ravintolasta sai mm. hyviä pizzoja. Viikonloppuisin ruokalista olisi ollut vielä kattavampi. Kotimaisista leikkipuistoista poiketen ravintolalla oli anniskeluoikeudet ja osa vanhemmista näytti istuvan ravintolassa olutlasin ääressä ja tarkkailevan lastensa touhuja ravintolan ikkunoista, joista avautui näkymä alas leikkipuistoon. Puistossa oli myös ilmainen wi-fi käytettävissä. Mielestämme puisto sopii parhaiten 4-12 vuoden ikäisille.

Kiipeilyalue temppelin raunioissa sekä törmäilyautorata.

Paluumatkalla tuli tehtyä myös hieman ylimääräistä sightseeingia, sillä päätimme kävellä lähimmälle metrolinjalle, joka olikin remontin takia pois käytöstä. Bryssel todisti olevansa viehättävä kaupunki sateesta huolimatta.