Bryssel, Matkustus, Nähtävyydet, Yleinen

Eurooppa yhdessä päivässä

Julkaistu: 01.9.2014

Heinäkuisella Brysselin -matkalla vietimme päivän tutustumalla Atomium-monumenttiin ja Mini-Europe -teemapuistoon Brysselin pohjoispuolella.

Atomium-monumentti on 102 metriä korkea suurennos raudan kiderakenteesta, joka rakennettiin Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten. Monumentin sisällä on pysyvä näyttely maailmannäyttelystä sekä erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Meitä kiinnostivat lähinnä Atomiumin ylimmästä pallosta avautuvat panoraamanäkymät kaupungille, siksi olikin pienoinen pettymys havaita, että saapuessamme paikalle rakennelman huippu oli kutakuinkin pilven sisällä!

Atomium.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kierroksen aluksi hissi kiidätti meidät nopeasti ylimpään palloon. Pilvipeite oli onneksi jo hieman rakoillut, mutta näkyvyys ei siltikään ollut parhaimmasta päästä. Aurinkoisella säällä maisemat olisivat olleet epäilemättä hienot. Ylimmästä pallosta laskeuduttiin jälleen hissillä alas ja sen jälkeen saattoi lähteä tutustumaan näyttelyihin. Pallosta toiseen liikkuminen ylöspäin mennessä vaati kolmet liukuportaat ja 80 porrasta, alaspäin oli yhdet liukuportaat ja 167 rappusta. Lastenrattaita ei Atomiumiin siis ymmärrettävästi voi tuoda. Poikien mielestä mieleenpainuvin oli yhdessä palloista esitetty valo- ja äänishow. Myös osa liukuportaista oli hauskasti valaistuja.

Atomium oli kokemuksena ”ihan kiva”, sitä voisi luonnehtia yhdeksi näköalatorniksi muiden joukossa, vaikkakin sen toteutus ja arkkitehtuuri ovatkin mielenkiintoisia ja totutusta poikkeavia. Ehkäpä mielenkiintoisinta Atomiumissa olivat 50-luvun julisteet ja muu materiaali kuten monenlaiset matkamuistot, joissa torni esiintyy.

Atomiumin vieressä onkin sitten huomattavasti jännittävämpi paikka, Mini-Europe. Ennakkotutustuminen kohteeseen oli meiltä jäänyt melko vähälle, mutta opimme pian, että kyseessä on EU:n rahoittama ja ylläpitämä EU-tietämyksen levittämiseksi tehty ”Euroopan pienoismalli”. Kohderyhmä on suunnittelijalla todennäköisesti ollut lapsissa ja nuorissa, mutta kyllä aikuinenkin puistossa viihtyy ja oppii uutta.

Mini-Europe Atomiumin huipulta nähtynä.

Puisto on toteutettu rakentamalla Euroopan unionin jäsenvaltioiden tunnetuista nähtävyyksistä pienoismalleja ja kokoamalla niiden yhteyteen tietoja kyseisestä maasta. Kunkin kohteen luona on taulu tärkeimmistä faktoista ja ääninauhalta voi soittaa kansallislaulun tai kohteeseen liittyviä ääniä kuten härkätaistelun kannustushuutoja (!). Pienoismallit on tehty hyvin ja hyvällä sommittelulla taitava valokuvaaja voisi hyvinkin huijata olleensa oikeasti paikan päällä.

Brysselin Grand Place (Grote Markt).

Mini-Europessa kyllä huomaa nopeasti, mitkä maat ovat unionin ytimessä ja mitkä reunoilla. Suomesta mukaan on päässyt Olavinlinna, Ruotsista Tukholman kaupungintalo ja Tanskasta kuuluisa tai ainakin ahkerasti valokuvattu maisema Nyhavnin rantakadulla. Sen sijaan esimerkiksi Iso-Britannia, Ranska, Belgia ja Hollanti esitellään laajasti ja monelta kantilta. Joka tapauksessa kohteiden valinnassa on oltu monipuolisia, kohteiden aikaskaala ulottuu kaukaa historiasta moderniin lentoliikenteeseen ja Pohjanmeren öljynporaukseen. Hauskana yksityiskohtana mieleen jäi merentutkija Jacques-Yves Cousteaun Calypso-laiva, jonka vieressä delfiinit ja laitesukeltajat uivat ympyrää ja tekevät komeita loikkia vedestä :-). Euroopan tunnetuimmat ja kuvatuimmat nähtävyydet on koottu näppärästi yhtenä päivänä bongattavaksi: Lontoon Big Ben, Pariisin Eiffelin torni (vierailumme aikaan tosin vain puolikas) ja Pompidou-keskus, Pisan kalteva torni, Berliinin Brandenburger Tor, Rooman Colosseum, ensimmäisen maailmansodan taistelupaikkoja unohtamatta.

Koko puisto on pientä Eurooppa-aiheista tietoiskutilaa lukuun ottamatta ulkona, joten säävaraus tai hyvät varusteet on tärkeä pitää mielessä, kun vierailua suunnittelee. Reitti kierretään kävellen ja vaikka ensivaikutelman perusteella se vaikuttaakin lyhyeltä, niin kyllä aikaa saa helposti kulumaan useamman tunnin. Noin puolessa välissä kierrosta on reitiltä mahdollista poiketa ravintolaan välipalalle. Valitettavasti ravintolan tarjonta on lapsia ajatellen vähän liiankin tuttua ja tyypillistä; nugetteja ranskalaisilla jne. Aikuisempaan makuun on tarjolla salaatteja ja myös panini-tyyppisiä leipiä löytyy.

Jos mahdollista, niin ruokailu kannattaa ajoittaa aikaan ennen puistoa tai sen jälkeen, sillä aivan sisäänkäynnin kupeessa on kokonainen kylä ravintoloita. Valinnanvaraa näytti olevan laajasti Euroopan maiden ruokakulttuurista meksikolaiseen, belgialaiset vohvelit myös tietenkin hyvin edustettuna.

Mini-Europen viereistä ravintola-aluetta.

Atomium ja Mini-Europe sijaitsevat aivan vierekkäin Heyselin aseman vieressä junaradan kahdella puolen. Junarata ylitetään turvallisesti ylikulkusiltaa pitkin. Kohteisiin voi hankkia yhteislipun tai molempiin omansa, aikuisten yhteislippu maksoi kesällä 2014 23,50 € ja lasten 17,50 €. Molempia kohteita voi suositella vierailukohteiksi, jos Bryssel on matkaohjelmassa. Lasten kanssa laittaisimme kuitenkin Mini-Europen etusijalle, jos valintoja tarvitsee tai halutaan tehdä.