Laskettelu, SkiExpo

Poimintoja Skiexpo 2015 tarjonnasta

Julkaistu: 01.11.2015

Talvilajikausi on nyt virallisesti aloitettu – Skiexpo 2015 on takana. Kävimme kuulostelemassa keskusten kuulumisia sekä katselemassa varustetarjontaa ja matkakohteita.

Skiexpon järjestelyt noudattivat jo tuttua kaavaa, samalla lipulla pääsi katsomaan myös Board Expoa, Digiexpoa sekä Lätkä & Säbä –expoa. Messuista jäi sellainen vaikutelma, että tarjontaa (näytteilleasettajia) oli aikaisempia vuosia niukemmin eikä ruuhkakaan ollut ehkä ihan samaa luokkaa kuin muutama vuosi sitten. Nämä ovat toki vain arvailuja, tarkempaa tietoa esittelijöiden tai kävijöiden määristä meillä ei ole. Skiexpo sijaitsi aivan Digiexpon vieressä ja siitä aiheutui melkoinen äänten kakofonia; keskusteleminen esimerkiksi hiihtokeskusten edustajien kanssa vaati todella tarkkaa keskittymistä ja kovaa äänenkäyttöä. Messujen järjestäjälle esitämmekin toiveen, että melun hallintaa parannettaisiin jollain tavalla ensi vuotta varten. Suomalaiset hiihtokeskukset oli jälleen koottu omaksi kyläkseen ja viime vuoden tapaan järjestely oli mielestämme toimiva. Oli mukavaa kävellä suurin osa kotimaan kohteista rauhassa ja kerralla läpi ennen kuin matka jatkui varusteiden pariin. Lapsille oli keskellä kylää tarjolla lumilautailua. 

 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lastenmaa veti runsaasti yleisöä puoleensa. Lasten sisäänpääsymaksu 5 euroa antoi oikeuden käyttää pomppulinnoja ja liukumäkiä koko päivän. Aikuiselle pääsy oli ilmainen ja tarjolla oli myös veloituksetta kahvia, ei lainkaan huono aikuisten taukopaikka.

Peuramaan ohjattujen tuntien tarjonta paranee edelleen. Uusia aktiviteetteja on nimenomaan aikuisille; tarjolla on sekä carving-kurssi (6 kertaa) että ratalaskun alkeet (10 kertaa). Molemmat ryhmät on ajoitettu tiistai- ja keskiviikkoilloille samaan aikaan lasten ryhmien kanssa, joten aikuisillekin on nyt tarjolla tekemistä lasten harrastuksen ajaksi. Lapsille jatkuu aiemmilta vuosilta tuttu Lumitiikerit-ratalaskukoulu (10 kertaa), jossa 5-14 –vuotiaille tarjoutuu mahdollisuus hankkia hyvät peruslaskutaidot.Myös 7-14- vuotiaille tarkoitettu Freeride-koulu kuuluu ohjelmaan tälläkin kaudella. Tarkempia tietoja tarjonnasta löytyy Peuramaan kotisivuilta.

Sappeella on hissilipputarjous voimassa marraskuun loppuun saakka. Liittymällä MySappee Etuklubiin saa kauden mittaan erilaisia tarjouksia ja etuja. Liittymisetuna saa tarjouskoodin, jolla päivälipun saa verkkokaupasta 10 eurolla.

Kolilla on panostettu lumetusjärjestelmään. Lumetukseen käytettävän veden jäähdytys mahdollistaa lumetuksen aloittamisen aiempaa korkeammassa lämpötilassa. Ukko-Kolilla on rinteiden valaistusta parannettu. Kolin rinteet on lanseerannut myös uuden ilmeen ja lasketteluaktiviteetit erottaa nyt muusta tarjonnasta Koli Ski –logosta. Myös uudet Koli Ski –kotisivut on avattu.

Tahkolla on tehty uusi aluevaltaus kun hiihtokeskus laajenee Välimäelle Länsirinteiden naapuriin. Ensimmäinen uusi rinne on 700 metriä pitkä Lännen Helppo, korkeuseroa 58 metriä. Suunnitelmissa on laajentaa vielä enemmänkin Välimäen puolelle, mutta se vaatii vielä lisää suunnittelua. Länsirinteillä on laskijoiden liikkumista helpotettu poistamalla halfpipe kokonaan, tällä tavalla uskotaan kulkemisen helpottuvan uudelle hissille ja Länsirinteiden reunimmaiselle hissille.

Ruka tarjosi messuvieraille hattaraa ja Enni Rukajärvi jakoi nimikirjoituksia.

Himoksella odotellaan jo innokkaana uuden kylpylän rakennustöiden aloittamista. Suunnitelmien mukaan kylpylä valmistuu vuonna 2018, joten vielä muutamilla messuilla päästään seuraamaan töiden etenemistä.

Suomulla on tehty ahkerasti maansiirtotöitä rinteiden profiilien parantamiseksi ja lumetuksen helpottamiseksi. Pohjia on tasoitettu ja myös laskijoiden liikkumisen ohjausta parannettu kisalaskijoiden ja harrastajien välisten törmäysten välttämiseksi.

New School -laskijoille oli oma parkki ja BoardExpon puolella pääsi hyppäämään tornista ilmapatjalle. 

Useilla hiihtokeskuksilla oli tarjolla varsin mainioita majoitus- ja hissilipputarjouksia varsinkin huippusesongin ulkopuolelle alkutalveen. Esimerkiksi Tahkolla majoitusta -50 %, jouluna 1 vrk kaupan päälle ja uusi vuosi -15 %. Messilä tarjoaa Talvipaketin 80 euroa/ henkilö sisältäen vuorokauden majoituksen, aamiaisen, lounaan ja päivän hissilipun.

Jos hiihtokeskuksilla oli jotain yhteistä sanottavaa, niin se oli huoli tulevan talven säistä. Lähes kaikki keskukset, joiden kanssa keskustelimme, esitti huolen siitä, että sää jatkuu normaalia lämpimämpänä vielä pitkään. Syystäkin messuilla oli näkyvästi esillä myös POW Finland, jonka tavoitteena on levittää tietoa ilmastonmuutoksesta ja rohkaista ihmisiä omilla toimillaan auttamaan talven pelastamisessa.

Varustepuolella hämmästytti leveiden suksien tarjonta, vapaalaskusuksilla taitaa tosiaan olla kysyntää tai ainakin tarjontaa tällä hetkellä. Monotestikeskuksessa riitti jälleen vilskettä kun samalla alueella oli mahdollisuus sovittaa useamman valmistajan monoja.