Laskettelu, Vaatteet, Varusteet, Yleinen

Koekäytössä Columbia Shreddin’ ja Jump Off

Julkaistu: 02.3.2016

Bloggaajayhteistyön kautta sain tilaisuuden ryhtyä Columbian Titanium -sarjan sinivalkoisen Shreddin’ -takin ja sinisten Jump Off -housujen koekäyttäjäksi. Housuille on laskupäiviä tullut tähän mennessä noin 35 ja takille hiukan vähemmän. Käyttö on vaihdellut lähirinteen hiihtokoulun opetustehtävistä hiihtolomalasketteluun Alpeilla.

Ensivaikutelma takista oli jotain ”purjeen” ja ”mekon” väliltä, sillä sen verran erilainen leikkaus siinä on aikaisempiin takkeihini verrattuna. Takki on kokoa L, malliltaan aika pitkä ja leveäkin. Mitoitus askarrutti jonkin verran, sillä ruumiinrakenteeni vuoksi (189 cm/ 85 kg) minun on usein ollut hankala löytää takkia, jossa olisi tarpeeksi pitkät hihat, mutta ilman valtavaa etumusta. Hihojen pituuden osalta huoli osoittautui jonkin verran aiheelliseksi, pitkävartiset laskukäsineet ovat kuitenkin kompensoineet ongelman eivätkä ranteet ole palelleet. Takin leikkaus on väljä, joten isommallekin vatsalle olisi tilaa, mutta takki ei kuitenkaan tunnu säkiltä. Vaikka kyllähän siinä jotain slopestyle –henkistä rentoutta ja välyttää kuitenkin on – syynä lienee se, että asu on käsittääkseni suunniteltu alunperin Yhdysvaltain frestyle-maajoukkueelle.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Viimeiset noin kaksikymmentä vuotta olen käyttänyt vain henkseleillä varustettuja, pitkiä ylös selkään ulottuvia housuja. Jump Off -housut ovat kuitenkin vyötärömalliset ja olinkin aluksi vähän epäileväinen niiden toimivuuden suhteen. Lähinnä huolta herätti alaselän pysyminen suojassa. L-kokoisten housujen vyötärö on minulle väljä, mutta lantion säädettävillä tarroilla ongelman pystyy hyvin korjaamaan. Henkseleitä ei siis ole, mutta vyölenkit kyllä. Lahkeet ovat minulle ehkä aavistuksen liian lyhyet, mutta toisaalta ei ole pelkoa siitä, että ne jäisivät kantapäiden alle kävellessä. Lumilukot lahkeissa ovat napakat ja tiiviit.

Lahkeen lumilukko


Hyvin nopeasti käytössä huomasin, että ennakkoluuloni takin leikkauksen (purje/ mekko) tai housujen pituuden suhteen olivat turhia. Pitkä takki suojaa mainiosti selkää kumartuessa tai ylös kurkottaessa, vaikka housut ovatkin vain vyötärömittaiset. Housut ja takki pelaavat hyvin yhteen, sillä vyötäröllä sijaitseva lumilukko tiivistää asun toimivaksi kokonaisuudeksi. Lumilukko kiinnitetään edestä neppareilla ja se tiivistyy housuihin kuminauhalla.

Taskuja on runsaasti sekä takissa että housuissa. Erikoisuutena, tai ainakin itselleni uutena ominaisuutena, takin takahelmassa on iso lähes koko selän levyinen tasku, jolle en aluksi keksinyt käyttöä. Ajan mittaan päädyin säilyttämään siinä muutamia varavaatteita kuten silkkisormikkaita, fleece-kauluria ja toista putkihuivia. Bonuksena mainitut vaatekappaleet toimivat pehmusteena istuessa. Puhelimelle on takin vetoketjun sisäpuolella oma tasku kuulokkeiden läpivienteineen ja toisella puolella samassa kohdassa hyvä paikka esim. rahoille tai korteille. Puhelimen käyttö vaatii tosin takin etuvetoketjun avaamisen, mutta toisaalta puhelin pysyy takin sisällä lämpimänä mikä varmasti pidentää akun kestoa. Ulkopuolelta on pääsy erilliseen vesitiiviillä vetoketjulla suljettavaan taskuun; hyvä paikka rinnekartalle ja huulirasvalle. Takin vetoketjulliset lämmittelytaskut ovat valtavat ja vasemmassa hihassa on tasku hissilipulle. Kaulus on korkea ja suojaa leuan varsin hyvin, mutta vaatii toimiakseen kuitenkin vetoketjun sulkemisen kokonaan. Housuissa on taskuja paljon, kaikkiaan kuusi, josta kaksi reisitaskuja ja niiden lisäksi etu- ja takataskut.

Takin sisätaskut

Puhelintasku

Takatasku

Asun sisäpinnassa käytetty materiaali muistuttaa hypotermiapotilaiden hoidossa käytettävää avaruuslakanaa paitsi ulkonäön niin myös lämmittävyytensä puolesta. Sen lisäksi kuoren ja sisäpinnan välissä on kevyt toppaus. Kokonaisuus tottelee Columbialla nimeä Omni-Heat ja sen tarkoitus on ollut vähentää tarvetta paksujen väliasujen käytölle. Ratkaisun ansiosta sekä takki että housut ovat erittäin lämpimät ja Etelä-Suomen talven nollakeleissä jopa liiankin kuumat. On vaatinut mielikuvitusta löytää riittävän kevyet vaatteet alle, sillä kevytkin liikunta nollakelillä saa hien virtaamaan. Lopulta olen päätynyt käyttämään alimman kerroksen päällä Craftin keskikerrokseksi tarkoitettua väliasua, joka sekin on usein liikaa. Voi olla, että pelkkä alusasukin riittäisi. Lämpimyydestä huolimatta materiaalit kuitenkin hengittävät hyvin. Vaikka hiihtäjä liikkuessaan hikoilisi, niin pysähtyessä kosteus vaikuttaisi haihtuvan varsin hyvin pois myös kankaan läpi.

Asun lämpötilaa voi periaatteessa säädellä ventilaatioilla, joita on takin kainaloissa ja housujen sivusaumoissa. Takin tuuletusvetoketjut ovat lämmittävyyteen verrattuna alimittaiset, sillä niiden auki pitäminen ei juurikaan vähennä hikoilua kun ulkolämpötila on lähellä nollaa. Housujen sivusaumat saa auki lähes koko pituudelta ja tämä mahdollistaakin tehokkaan tuuletuksen. Housuissa ei ole samanlaista verkkoa tuuletusaukossa kuin takissa ja sen vuoksi vetoketjun avaaminen sallii lumen suoran pääsyn housujen alle. Housujen lahkeissa on neppareilla ja tarroilla suljettavat lumilukot, jotka yhdessä avattavien sivusaumojen kanssa mahdollistaisivat housujen pukemiseen jopa monot jalassa. Takin huppu on tarpeeksi iso yltääkseen myös kypärän päälle. Huppu on syytä kiristää huolellisesti, ettei tuuli tai laskuviima puhalla sitä pois päästä.

Kainalon ventilaatio

Housujen tuuletusaukko

Lahkeiden lumilukko avattuna

Kireämmässä pakkasessa ja kovassa kylmässä tuulessa asun materiaalit pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. Loppiaisen tienoilla etelärannikolla vallinnut kahdenkymmenen asteen kylmemmälle puolelle mennyt lämpötila ei ollut mikään ongelma kun välikerroksena alimman vaatekerroksen päällä käytin Warmpeacen fleeceasua. Hiihtolomalla Zermattin jäätiköllä navakka tuuli puhalsi lunta vaakasuoraan ja sai lämpötilan tuntumaan hyvinkin arktiselta; siitä huolimatta asuun paketoitu hiihtäjä ei palellut muutoin kuin varpaista ja sormista, vaikka alla oli vain edellä mainittu ohuempi väliasu. Materiaalin vedenpitävyys on ollut hyvä. Märkä räntä, sulava lumi ja silkka vesikin ovat pysyneet moitteetta asun ulkopuolella.

Housujen sininen väri on pirteä ja sietää hyvin käyttöä ilman, että lika näkyy kovin helposti. Takin valkoiset hihansuut ja helma ovat arkoja paikkoja, joissa lika näkyy ja jotka myös likaantuvat käytössä herkästi. Joka tapauksessa väriyhdistelmä on käyttökelpoisempi verrattuna aikaisempiin valkoisiin housuihini.

Takista ja housuista on käytössä löytynyt useita mukavia yksityiskohtia. Takin toisessa lämmittelytaskussa ja housujen etutaskussa on kiinnityslenkki, joka estää avainten putoamisen samalla kun taskusta kaivaa jotain muuta. Housujen sivusaumoissa on kiinteät lenkit, joihin takin lumilukon neppareilla suljettavat lenkit kiinnitetään estämään takin nouseminen ja selän paljastuminen kaatumisen yhteydessä tai kumarruttaessa. Takin helmassa on pieni muovilenkki, johon esimerkiksi käsineet on mahdollista ripustaa kun niitä ei tarvita. Lenkin sijoituspaikan ainoa huono puoli on se, että käsineet roikkuvat noin polvien tasalla ja ovat siis aika alttiina esimerkiksi takertumaan esineisiin ohi kävellessä.

Takintaskun avainlenkki

Käsineiden ripustuskoukku

Käytön jälkiä ei ole vielä kovin paljon asussa havaittavissa. Ainoastaan toisen kainalon tuuletusaukon vetoketjun vetimen naru on kadonnut ja toisen lahkeen lumilukon tarra on alkanut repsottaa ompeleen pettäessä. Lahkeiden vahvikkeet ovat kestäneet käytännössä naarmuitta monojen ja kanttienkin aiheuttaman rasituksen.

Talven mittaan olen kerta kerralta päässyt paremmin eroon ennakkoluuloistani ja asukokonaisuus on osoittautunut miellyttäväksi ja hyväksi käytössä. Kokemusteni perusteella asu on siis hyvin lämmin ja sanoisin, että parhaimmillaan se toimii kovilla pakkasilla tai kovassa tuulessa/ lumipyryssä kun tarvitaan suojaa viimalta ja lämmittävyyttä. Kiristämällä hupun hyvin kypärän ympärille ja sulkemalla vielä kypäränkin tuuletusaukot voi hiihtäjä kapseloida itsensä luonnonvoimien ulottumattomiin. Lämpötilan kohotessa varsinkin takki alkaa kuitenkin olla liian kuuma ja kevään aurinkoisille nollakeleille on varmaankin löydettävä kevyempi vaihtoehto. Joka tapauksessa olen ollut asukokonaisuuteen hyvin tyytyväinen. Lyhyesti sanottuna Columbia Titanium on vähän enemmän kuin kuoriasu. 

J

Kirjoittaja on saanut Columbia Shreddin’ -takin ja Jump Off -housut veloituksetta testikäyttöön.