Laskettelu, SkiExpo, Yleinen

Viimeinen Skiexpo – tervetuloa Go Expo Winter!

Julkaistu: 13.11.2016

Pyhäinpäiväviikonlopun Skiexpo oli jälleen merkki siitä, että uusi talvilajien sesonki on ovella. Tällä kertaa Etelä-Suomessakin saatiin nauttia aikaisesta talvesta, joten mielikuvitusta ei suuremmin tarvittu talvilajien fiilistelyyn. Juttumme otsikko on ehkä hiukan dramaattinen, palataan siihen lopuksi.

Murtomaahiihtoa pääsi kokeilemaan aidolla lumella. 

Messuilla oli jälleen tarjolla hiihto- ja laskettelukohteita sekä varusteita lähinnä alppihiihtoon, lumilautailuun ja murtomaahiihtoon. Viime vuonna kirjoitimme, että tarjonta vaikutti kovin niukalta aikaisempaan verrattuna. Valittaen on todettava, että tänä vuonna tarjonta etenkin laskettelukeskusten osalta oli vieläkin niukempaa ja samanlaisia raportteja on julkaistu ainakin Kaakaolla– ja Rinteessä-blogeissa. Emme löytäneet yhtään Kolin eteläpuolista keskusta messuilta, sillä kaikki Etelä- ja Keski-Suomen keskukset vaikuttivat jääneen pois. Myös varustepuolella oli väljempää kuin ennen, mutta onneksi on jotain pysyvää; Lumiset ry:n Kamapörssioli mukana edelleen ja vilske näytti hetkittäin olevan aika kova.  Ohjelmalavalla oli monenlaista tapahtumaa ja tietoiskua. Esimerkiksi Pekka Hyysalo oli kertomassa Fight Back -konseptistaan ja sali oli aivan täynnä yleisöä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

 
Positiivisena havaintona kerrottakoon, että monotestikeskuksessa oli nyt kokeiltavana myös Scarpan NTN-telemark-monoja. 

 

 

Olosuhteiden ansiosta pääsimme siis tarkastelemaan Lapin ja pohjoisemman Suomen keskuksia ja niiden tarjontaa. Levillä on parkki siirretty etelärinteille ja nimetty South Parkiksi. Aikaisemman parkin paikalle on rakennettu harjoitusalue ratalaskijoille. Ratavuoroja voi varata ja kun varauksia ei ole, niin rata on auki halukkaille. Lisäksi hyviä uutisia vapaalaskun ystäville: koillisrinteille on perustettu vapaalaskualue, jossa kahta rinnettä (6.3 ja 6.4) ei hoideta lainkaan vaan ne saavat olla luonnontilassa läpi talven.

Levin uudistukset kootusti.

Kolilla raportoitiin hyvistä hotellin käyttöasteista kuluneen vuoden ja syksyn osalta. Täyttä on ollut ja paljon nimenomaan suomalaisia vieraita. Juuri Skiexpon alla Onnibussi julkisti uuden bussireitin; se on hakenut lupaa ajaa myös Tahkolle Himoksen, Levin, Rukan ja Ylläksen lisäksi. Tiedotteen mukaan ajopäivät ovat perjantai, lauantai ja sunnuntai paitsi 6.2.-30.4.2017 joka päivä! Tarkemmat aikataulut julkaistaan kun lupa on saatu, mutta todennäköisesti tämä avaa ihan uusia mahdollisuuksia viikonloppureissuille, jos autoilu ei työviikon jälkeen innosta.

Messutarjouksia.

Saariselällä on panostettu aikaisempaa enemmän alppihiihtoon ja rinteitä on kesän aikana muokattu luontoa kunnioittaen eli välttäen massiivisia maansirtotöitä, mutta kuitenkin mahdolllistaen rinteiden profiilin hienosäädön. Tavoitteena on ollut hiukan loiventaa luontaisesti jyrkkiä rinteiden alaosia. Suomen eteläisimmäksi tunturiksi brändätty Iso-Syöte oli mukana hiihtokeskusten kylässä ja teki jälleen kerran vaikutuksen meihin erityisesti henkilökunnan ystävällisyyden ja palvelualttiuden ansiosta. Sijainniltaan Iso-Syöte on etelästä katsoen vähän väliinputoaja – hyvin usein joko ei ajeta niin kauas tai sitten ajetaan ohi, mutta ehkäpä nyt tällä kaudella olisi jo korkea tutustua tunturiin lähemmin?

Valokuvanäyttelun kupeessa saattoi istahtaa hetkeksi lepäämään. 

Ulkomaisista kohteista esillä oli vahvasti Japani, jonka puuterilunta kehuttiin estoitta. Ainakin meille tuli yllätyksenä eteläisempien kohteiden vielä Etelä-Suomeakin lyhyempi sesonki, tammikuusta maaliskuulle. STS Alppimatkat oli tuttuun tapaan esillä ja ainakin omien kokemustemme perusteella voimme suositella All Inclusive -valmismatkoja, jos haluaa helpon ja toimivan ratkaisun.

Nuorimmille messuvieraille tarjoutui tilaisuuksia lumilaudan kokeilemiseen. 

Vaikka emme olekaan vapaalaskun harrastajia, niin teimme saman havainnon kuin Ante omassa blogissaan, vapaalaskun suosion kasvu näkyy messuilla hyvin ja keskukset ovat alkaneet panostaa myös vapaalaskijoiden olosuhteiden kehittämiseen. Pohjois-Suomen keskuksissa todella panostetaan vapaalaskijoihin tällä hetkellä, sillä tapahtumia ja vapaalaskupaikkoja mainostetaan aktiivisesti. Pyhällä on Freekend, Iso-Syötteellä Freeride Open ja Levillä uusi vapaalaskuun osoitettu alue muutamia esimerkkejä mainitaksemme.

Levin uudistettu rinnekartta. 

Mutta miten niin viimeinen Skiexpo? Useampi näytteilleasettaja kertoi uusista tuulista ensi vuoden messuja ajatellen. Vuonna 2017 ei enää ole Skiexpo-messuja, vaan uudet Go Expo Winter -messut, jotka ovat keväisten Go Expo -messujen talviversio. Lumipallon mukaan messuille tavoitellaan laajaa talvilajien tarjontaa ja tavoitteena on kattaa kaikki talviaktiviteetit yhdellä kertaa. Toivottavasti uudistus houkuttelee uusia näytteilleasettajia mukaan ja aikaisempia takaisin!

POW:n osastolla messuvieraat saivat kirjoittaa seinälle, miksi talvi täytyy pelastaa. Lauantaina seinä oli jo varsin täynnä.