Uncategorized

Koli kolahti

Julkaistu: 28.12.2013

Etelä-Suomen krooninen lumen puute ja lämpö ovat odotetusti johtaneet siihen, että jo avatut laskettelukeskukset ovat joutuneet sulkemaan hissinsä uusia pakkasia odotettaessa. Ainakin Talma, Vihti ja Peuramaa sinnittelivät urheasti jouluun asti mutta joutuivat pakon edessä nöyrtymään, kun jatkuva vesisade teki rinteistä jo lähes laskukelvottomat. Monet muut etelän keskukset taas eivät edes ehtineet avautua yleisölle. Lämpimän sään on ennustettu jatkuvan ainakin vuodenvaihteeseen, mutta sen jälkeen on jo toivoa sään viilenemisestä. Luonnonlunta ei ehkä parane taivaalta toivoa, mutta edes lumetuksen mahdollistuminen olisi enemmän kuin toivottavaa.

Laskukuumeeseen oli onneksi tarjolla helpotusta Pohjois-Karjalan suunnalta, jossa vietimme sukuloimassa muutamia jouluaaton jälkeisiä päiviä. Kohteenamme oli maineikas Koli, jonne oli Joensuun kupeesta noin tunnin ajomatka.

Lumen puutteesta ei Kolikaan ollut kokonaan päässyt säästymään, vaan rinteistä ja hisseistä vain osa oli auki. Kolin laskettelukeskus jakautuu kahteen alueeseen: Ukko-Koliin ja Loma-Koliin. Valitsimme kohteeksi Ukko-Kolin, joka tuolihisseineen ja haastavine rinteineen vaikutti kiinnostavammalta. Valintaamme vaikutti myös se, että Loma-Kolin varsinaisista rinteistä oli auki vasta yksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tylsältä tieltä upeisiin maisemiin

Ajomatka Joensuusta Kolille ei tarjoa suuria elämyksiä, ellei satu olemaan kiinnostunut pohjoiskarjalaisista metsiköistä. Vasta muutamia kilometrejä ennen perille saapumista maasto muuttuu odotuksia herättäväksi. Ukko-Koli itse on kuitenkin komea ilmestys. Pielisen rannalla kohoava, Kolin kansallispuiston alueeseen kuuluva jyrkkä vaara tarjoaa varmasti yhden Suomen komeimmista maisemista. Ei ihme, että alue oli muun muassa taiteilijoiden suosiossa jo yli sata vuotta sitten.

Näkymät Pieliselle olivat sumuisesta säästä huolimatta upeat.

Sadetta ei pääse karkuun

Sää ei laskupäiväämme suosinut: lämpötila oli hieman plussan puolella, ja taivaalta tihutti jotain, joka muistutti välillä lunta ja välillä räntää. Edellisten viikkojen sateisiin tottuneena emme kuitenkaan antaneet asian häiritä vaan päätimme nauttia niistä laskettelumahdollisuuksista, joita tarjolla oli. Tätä päätöstämme emme joutuneet katumaan.

Peruspalvelut kunnossa

Pysäköintialue sijaitsee mukavasti Ukko-Kolin tuolihissin ala-aseman kupeessa, joten suksia ei joudu kantamaan kuin parikymmentä metriä. Lipunmyynti- ja välinevuokrauspalvelut ovat myös saatavilla aivan hissin vieressä. Lisäksi rakennuksessa on viihtyisä ravintola. Kävimme ravintolassa vain kahvilla, joten en arvostele sitä tässä tarkemmin, mutta ainakin kahvin, kaakaon ja pienten makeiden ja suolaisten leivonnaisten hinnat olivat varsin kohtuulliset, mikä on laskettelukeskuksissa aina mukava yllätys.

Leppoisasti hissille

Palvelu lipunmyynnissä oli ystävällistä ja leppoisaa, mikä nosti heti odotuksia. Pienet asiat ovat usein ratkaisevia viihtyvyyden kannalta, ja Koli osasi tässä näyttää parastaan. Myös tuolihississä palvelu oli hyvää. Siitä piti huolen ystävällinen ja huomaavainen hissipoika.

Tuolihissi tarjosi mukavaa ja tasaista kyytiä. Nopeus ei tosin kuulunut hissivanhuksen vahvuuksiin, mutta mitäpä siitä, kun tarjolla oli hienoja näkymiä luonnontilassa olevaan kuusimetsään ja jylhiin kallionkielekkeisiin.

Hissimatka tarjosi näkymiä komeaan kuusikkoon ja hienoihin kallionkielekkeisiin.

Pielistä kohden

Yläasemalta avautuivat hieman sumuisesta säästä huolimatta upeat maisemat Pieliselle. On helppo kuvitella, että hyvällä säällä näköalaa jää mielellään katsomaan pitkäksikin aikaa. Myös rinteiden korkeusero on Ukko-Kolilla komea: 230 metriä. Rinteiden pituuden ja korkeuseron ansiosta Koli haastaakin kevyesti monet Lapin keskukset.

Laskupäivänämme Ukko-Kolin rinteistä oli avoinna vain kaksi: Pielinen ja Välirinne. Kuuluisa Ukko-Kolin musta valitettavasti vielä odotteli olosuhteiden kohentumista, mutta jyrkkyyttä oli tarjolla avoinna olevissa rinteissäkin. Haastavasta säästä huolimatta Ukko-Kolin rinteet olivat mukavassa kunnossa. Niiden kunnostuksen eteen olikin varmasti nähty paljon vaivaa.

Rinteiden profiili on varsin vaihteleva ja porrasmainen: jyrkkien osuuksien välissä on melko helppoja pätkiä. Aivan aloittelijoille nyt avoinna olleet rinteet eivät ole kovin sopivia, mutta toisaalta ne tarjoavat mukavia uusia haasteita esimerkiksi aikaisemmin laskukokemusta hankkineille lapsille. Oman perheeni 6-vuotias tyttö laski rinteet aivan siinä missä aikuisetkin ja piti niitä mukavan vauhdikkaina. Lapsiperheidenkään ei siten kannata jättää Ukko-Kolia heti pois laskuista rinteiden liiallisen haastavuuden vuoksi. Helpoimmat rinteet sitä paitsi olivat oman vierailumme aikaan vielä kiinni.

Tarjolla oli sopivasti haasteita niin pienille kuin isoillekin.

Uudestaan?

Ukko-Kolilta lähtiessämme ensimmäisiä ajatuksiamme oli, milloin pääsisimme uudestaan nauttimaan Kolin rinteistä. Varsin nopeasti päätimmekin, että ensi talvena voisimme hyvin tulla yhdeksi yöksi upealla paikalla Ukko-Kolin huipulla sijaitsevaan hotelliin. Rinteiden puolesta Kolilla ainakin viihtyy pari päivää, helposti pidempäänkin. Sen takaavat jo riittävä korkeusero, tuolihissi ja hyvä palvelu. Käyntimme jälkeen en ihmettele, että Koli valittiin Vuoden hiihtokeskukseksi vuonna 2013. Lyhyesti sanottuna Koli kolahti.

Kolilla kelpasi dallailla ja chillailla.

Mukavan lähellä

Koli on varsin mukavasti saavutettavissa pääkaupunkiseudulta. Ajomatka Helsingistä Kolille vie noin 6 tuntia, mikä ei ole Lappiin verrattuna paljon. Autoilua vieroksuvat voivat myös saapua lentäen Joensuun lentokentälle, josta on Kolille noin tunnin matka. Joensuun kaupungista on lisäksi erilaisia kuljetusmahdollisuuksia Kolin suuntaan. Lappiin haluavien kannattaakin joskus miettiä, voisiko lähempänä sijaitseva Koli olla toisinaan parempi vaihtoehto.

Oheisesta videosta käy ilmi, millaisena Ukko-Kolin kansallismaisema näyttäytyi meille joulukuussa 2013:

Reissumme plussat ja miinukset

+ upeat maisemat

+ suuri korkeusero

+ tuolihissi

+ mielenkiintoiset ja haastavat rinteet

+ hyvä palvelu

+ ruuhkattomuus

+ hintataso

 

– sumuinen ja lämmin sää

– tuolihissin hitaus

– sään vuoksi niukka rinnetarjonta

 

Mukavaa uuttavuotta kaikille!

– Niko

 

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com

Lumipesu Blogilistalla: http://www.blogilista.fi/blogi/lumipesu-asiallisen-asiattomia-tarinoita-kauniaisten-ja-kaunerta/114201

Kauden laskupäivät:

– Talma: 4

– Ukko-Koli 1