Uncategorized

Omatoimimatkailua V: Horjahduksia ja hotellielämää

Julkaistu: 18.11.2013

Rinteessä on hyvä pitää järki kädessä, mutta aina voi sattua sellaisiakin vahinkoja tai sairastumisia, joihin ei itse voi vaikuttaa. Seuramatkalaiset voivat aina turvautua oppaiden apuun, mutta omatoimimatkailija joutuu toimimaan omatoimisesti myös sairaustapauksissa.

Kylissä on lääkäreitä, jotka sattuneesta syystä tuntevat urheiluvammat sangen hyvin. Hiihtokeskusten henkilökunnalta tai muilta paikallisilta saa tietoa vastaanotoista. Matkavakuutuspaperit tai -kortti kannattaa ottaa lääkärille mennessä mukaan, joskin korvauskäytännöt vaihtelevat.

Onnettomuudet ovat onneksi harvinaisia. Joskus voi kuitenkin sattua ikävästi, ja silloin nopea apu on tarpeen. Kuva: Ilpo Haarala

Bon Appetit!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ravintoloissa syöminen on aina mukavaa, mutta ruoanlaitto ulkomailla on usein vähintään yhtä hauskaa. Itävaltalaisissa ruokakaupoissa on hyvät valikoimat, eikä hintatasossakaan ole valittamista. Mikä mukavinta, myös viinit voi poimia samojen kauppojen hyllyiltä. Kannattaa kokeilla esimerkiksi itävaltalaisia valkoviinejä. Nämä Suomessa varsin huonosti tunnetut tuotteet ovat ainakin allekirjoittaneelle olleet todella positiivisia yllätyksiä.

Jos majapaikassasi on ruoanlaittomahdollisuus, on hyvä muistaa, ettei kaapissa usein ole mausteita eikä esimerkiksi suodatinpusseja vaan ne täytyy hankkia itse. Itse olen pitänyt tapanani jättää ostamani kuivatuotteet seuraavan asukkaan iloksi, mutta kaikki eivät toimi samalla tavoin.

Iltojen ilot

After Skitä on sitä haluaville tarjolla vaihtelevasti. Perhekohteiksi profiloituneissa keskuksissa meno saattaa olla varsin hiljaista ja rauhallista, kun taas esimerkiksi Saalbach, Sölden ja St. Anton ovat tunnettuja huomattavasti riehakkaammasta iltatunnelmasta. Menojalan vipatusaste kannattaakin huomioida jo matkakohdetta valittaessa.

Pitkän laskupäivän jälkeen monille riittävät illanviettotavoiksi hyvin myös ruoanlaitto, kylpy ja telkkarin tuijottaminen. Kylpyammeet ovat Itävallassa hyvin yleisiä, ja niitä on suurimmassa osassa varsinkin huoneistohotelleita. Vaahtokylvyssä viihtyvät etenkin lapset, mutta kuuma kylpy iltaisin ei ole pahitteeksi varttuneemmillekaan lihaksille.

Televisiota katsellessa saa rautaisannoksen saksan kielen kuullun ymmärtämisen harjoituksia, sillä niin Clint Eastwood kuin Paavo Pesusienikin jutustelevat tällä Keski-Euroopan valtakielellä. Tottumattomille ilmiö voi aiheuttaa järkytyksen, mutta ainahan television voi sulkea.

Langattomat Internet-yhteydet tarjoavat hyvän mahdollisuuden myös seuraavan päivän laskusuunnitelmien tekoon ja lomakuvien julkaisemiseen ystävien iloksi ja kiusaksi. Myös sääennustuksia on hyvä hieman katsella seuraavia päiviä silmällä pitäen. Monet laskettelukeskukset tarjoavat kotisivuillaan erittäin monipuolisia sääennusteita, joissa kerrotaan muutaman tunnin tarkkuudella odotuksia tulevista lumisateista, aurinkotuntien määrästä jne. Niiden pohjalta on hyvä ainakin yrittää päättää, minne kannattaa seuraavana aamuna suunnata.

Jatkuu…

– Niko

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com

Lumipesu Blogilistalla: http://www.blogilista.fi/blogi/lumipesu-asiallisen-asiattomia-tarinoita-kauniaisten-ja-kaunerta/114201