Uncategorized

Itämaista kylpemistä ja karjalaista kapuamista: vapaa-ajan viettoa Kolilla*

Julkaistu: 12.3.2014

Pitkien laskupäivien jälkeenkin on usein mukava tutustua hiihtokeskusten oheispalveluihin. Jos viihdykkeeksi ei ole tarjolla muuta kuin hotellihuoneen televisio ja näkymä pysäköintipaikalle, aika käy helposti kovin pitkäksi. Kolilla tätä ongelmaa ei ollut. Pikemminkin ongelmana oli se, että vierailun lyhyyden vuoksi monet kiinnostavat asiat jäivät kokematta. Onneksi kuitenkin ehdin tutustua kahteen minua eniten kiinnostaneeseen kohteeseen: Ukko-Kolin huippuun ja Relax Spahan.

Nousu hiljaisuuteen

Kolin muutenkin hulppeat maisemat kirjaimellisesti huipentuvat Ukko-Kolin huipulla. Rinteessä väsyneiden jalkojen helpotuksesi matka huipulle ei ole pitkä. Aivan hotellin kulmalta huipulle on kävelyreittiä pitkin vain noin 300 metriä. Huipulle pääsee myös lyhempää reittiä portaita pitkin, mutta nyt talviaikaan portaat olivat suljettuna. Lisäksi huipulle järjestetään lumikenkäretkiä, jotka varmasti ovat kokemisen arvoisia, mutta päätin kokeilla onneani aivan tavallisilla kengillä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Nousu oli joka askeleen arvoinen. Sattumalta huipulla ei ollut samaan aikaan ketään muita, joten sain nauttia maisemien lisäksi myös hiljaisuudesta. Takaisin päin kävellessäni huipulle oli kapuamassa useitakin ryhmiä.

Kolmeen ilmansuuntaan avautuvia näkymiä on varsin turhaa edes yrittää kuvailla sanallisesti. Riittänee todeta, että maisemat ovat hienoimmat, mitä olen Suomessa nähnyt. Mietin kuitenkin, että näkymä saattaa olla kesällä vielä hienompi, kun nyt jäässä ollut järvi hohtaa sinisenä ja luonnon värit pääsevät paremmin esiin. Monissa muissakin paikoissa Suomessa on hienoja näkymiä, mutta Kolilla ”vuoret” ja vesi yhdistyvät tavalla, joka tuo mieleen lähinnä Norjan.

 

Polun alkupään kupeessa, hotellin vieressä sijaitsee myös Luontokeskus Ukko, joka esittelee Kolin kansallismaisemaa sekä itäsuomalaista vaaraluontoa ja kulttuuria. Ajanpuutteen vuoksi tutustuin Ukkoon vain ulkopuolelta. En ole arkkitehtuurin asiantuntija, mutta lasista ja betonista rakennettu rakennus sointui mielestäni ympäröivään luontoon varsin mukavasti. Jollain toisella kerralla olisi mukava käydä sisälläkin.

Ukko ulkopuolelta

Pala Kaukoitää keskellä Pohjois-Karjalaa

Toisena iltana päätin kokeilla hotellissa sijaitsevan Relax Span palveluita. Hotellin sauna oli minulle jo tuttu, mutta Spassa oli saunomisen lisäksi odotettavissa myös altaita ja muita mukavuuksia. Kylpylän poikkeuksellinen toimintaidea ilmeni jo alusta lähtien. Käynnin aluksi kävijä hakee erityisen kylpykiulun, joka sisältää ihonhoitotuotteita. Tarkoituksena on, että kävijä voi kulkea kiuluineen mieltymystensä mukaan erilaisia reittejä. Tarjolla on viisi reittivaihtoehtoa, minkä lisäksi on tietysti mahdollista myös vain nauttia saunoista, suihkuista ja altaista tavalliseen tapaan.

Kiintoisa kiulu

Day spa –tyyppisessä, tunnelmallisesti valaistussa kylpylässä soi rauhallinen itämainen musiikki. Tunnelma viittasikin Pohjois-Karjalan sijasta lähinnä Kaukoitään. Tarjolla oli erilaisia saunoja ja vaihtelevan lämpöisiä altaita, niin poreellisia kuin poreettomiakin. Sisäaltaiden lisäksi terassilla oli ulkoaltaita, mutta niitä en uskaltautunut kokeilemaan. Saunomisen ja altaissa käynnin lomassa kylpyläkävijöille on tarjolla rentoutumishuone, jossa on mukavia tuoleja ja virvokkeita. Vietin kylpylässä mukavan parituntisen. Yleisvaikutelmaksi jäi, että kylpylä on kaikin puolin laadukas ja omalaatuinen. Vesipuistomaista riehakkuutta ei ollut tarjolla mutta mahdollisuuksia rentoutumiseen ja rauhoittumiseen sitäkin enemmän.

Peruspalveluita ja lopputunnelmia

Kolin alueella ovat saatavilla kaikki matkailijan tarvitsemat peruspalvelut. Rinteiden käyttäjiä palvelevat välinevuokraamot, hiihtokoulut ja mukavat rinneravintolat, ja ruokakauppaan on vain parin kilometrin matka. Majoituksista on puolestaan tarjolla niin hotelli- kuin muutakin majoitusta.

Hiihtokeskusten rinteet ovat hyvät ja monipuoliset. Rinteiden määrän osalta Koli ei kamppaile Lapin keskusten kanssa, mutta toisaalta rinteet sellaiset, ettei kenenkään kävijän varmasti tarvitse lähteä tyytymättömänä kotiin. Etenkin riittävää korkeuseroa ja haasteita arvostaville Koli on hyvin varteenotettava vaihtoehto. Pitkä viikonloppu Kolilla hurahtaa mukavasti, mutta viikonkaan vierailu tuskin tuntuisi liian pitkältä. Valinta vuoden hiihtokeskukseksi vuonna 2013 ei kokemusteni perusteella ole syntynyt sattumalta eikä väärin perustein.

Kolin vahvuuksia ovat myös siedettävä ajomatka pääkaupunkiseudulta ja Ukko-Kolin ainutlaatuinen sijainti kansallispuistossa. Varsinkaan Ukko-Kolilla ei olla lähellä luontoa vaan todella keskellä sitä. Muutenkin paikan omaleimaiseen tunnelmaan tutustuttuani en ihmettele, että Koli on ollut suosittu matkailukohde jo yli vuosisadan ajan.

Toivottavasti ensi kerralla pääsen näkemään, miltä näkymä Pieliselle näyttää jonain kauniina kesäpäivänä.

– Niko

*Kirjoittaja sai Kolilta majoituksen ja hissiliput veloituksetta vastineeksi blogikirjoituksista.

 

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com