Varusteet, Yleinen

Kerrospukeutumista

Julkaistu: 02.7.2014

Keväällä laskettelukauden ollessa jo loppusuoralla olin pakkaamassa varusteita seuraavan viikonlopun sukellusreissua varten. Varustekassin sisältöä tarkastaessani huomasin yhtäkkiä miettiväni, että sen sisällössä oli jotain perin tuttua – olin pakannut lähes samat vaatteet kassiin edellisellä viikolla ollessamme valmistautumassa lasketteluviikonloppuun. Asiaa hetken pohdittuani totesin, että todellakin yli puolet pakkaamistani vaatteista soveltuu sekä alppihiihtoon että laitesukellukseen.

Molemmissa lajeissa alimmaksi puetaan kosteutta siirtävä alusasu. Kestävimmiksi ja itselleni sopivimmiksi olen todennut Craftin asut, niitä onkin vuosien varrella kertynyt kaappiin useita. Vaikka asu pestäänkin käytännössä jokaisen käyttökerran jälkeen, kestää se käyttöä pitkään. Yleensä jossain vaiheessa materiaalin elastisuus lopulta katoaa ja asun käytöstä tulee sen vuoksi epämiellyttävää, Craftilla tähän menee kuitenkin kauemmin kuin muilla vuosien varrella käytössä olleilla alusasuilla. Käyttökertoja alusasulle tulee vuodessa karkeasti laskien vähintään viisikymmentä, riippuen siitä miten aktiivisesti käydään rinteessä, sukeltamassa ja kylmemmillä säillä vaikkapa metsäretkillä tai juoksulenkillä.Sukkina käytän useimmiten laskettelusukkia sekä rinteessä että sukeltaessani. Laatikosta löytyy jo useampi pari mm. Bridgedalen pitkävartisia sukkia, jotka ovat lämpimiä ja kuivuvat nopeasti.

Kun ulkoillaan kylmemmillä säillä ja sukelletaan kylmissä vesissä syksyllä, talvella ja keväällä puetaan alusasun päälle jonkinlainen väliasu. Muutama vuosi sitten etsin hyvän aikaa sopivaa väliasua kunnes Partioaitassa sattui kohdalle Warmpeacen ohut fleeceasu. Asun sisäpinta on mukavaa nukkapintaista fleecea (oikea termi taitaa kyllä olla Polartherm polar stretch) ja ulkopinta on sileä, joten seuraava vaatekerros liukuu mukavasti sen päällä. Väliasu on hämmästyttävän ohut; pystyn käyttämään sitä mukavasti pitkien alushousujen sijaan jopa Fjällrävenin Greenland-housujen alla. Poolo-tyyppinen kaulus suojaa myös kaulaa, mutta vetoketju antaa kuitenkin mahdolisuuden avata paitaa reippaasti sitten kun tarvetta ilmenee.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Craft ja Warmpeace ovat mainio taistelupari ympäri vuoden.

Alppihiihdossa ja lumilautaillessa seuraava kerros onkin sitten normaali lasketteluasu. Itselläni on nyt käytössä Haltin kevyellä vuorella ja Drymaxx -kalvolle varustetut takki ja housut. Ne ovat kylmillä säillä – silloin kun hissit vielä pyörivät – juuri sopivan paksut pitämään lämpimänä kun vain pysyy liikkeellä. Lämpötilan noustessa lähelle nollaa alkaa tällä yhdistelmällä tulla kuuma ja toisaalta jos sää on hyvin kylmä niin alkaa tulla vilu; silloin hissitkään eivät todennäköisesti enää kuitenkaan ole käynnissä.

Laitesukelluksen puolella ei päästä vielä päällimmäiseen kerrokseen. Sitä ennen tulee varsinainen alusasu; haalarityyppinen ja jollain tavalla topattu asu, jonka tarkoituksena on pitää sukeltaja lämpimänä sitomalla ilmaa toppauksiin. Kesällä usein riittää, että alusasun pukee suoraan alimman kerroksen päälle ilman väliasua. Itselläni on nyt alun toistakymmentä vuotta ollut käytössä suomalainen Ursuitin alusasu.

 

Päällimmäinen asu sukeltajalla on kuivapuku. Kyseessä on kumista tai esimeriksi trilaminaatista valmistettu vesi- ja kaasutiivis puku, jonka tehtävänä on suojata kastumiselta ja paineelta. Vedenpaineelta suojaudutaan lisäämällä ilmaa pukuun kun laskeudutaan syvemmälle, sama ilma myös muodostaa eristävän kerroksen sukeltajan ja veden väliin pitäen sukeltajan lämpimänä. Kaasutiiviyden johdosta kuivapuku on pinnalla varsin tukala asu varsinkin kesähelteillä; kun vetoketju on suljettu, alkaa ilma puvun sisällä lämmetä nopeasti ja hikoilu kiihtyy samassa tahdissa. Tässä vaiheessa hyvä alusasu nousee arvoonsa, sillä jos se siirtää kosteuden tehokkaasti seuraavaan vaatekerrokseen, on sukeltajalla hyvät mahdollisuudet pärjätä palelematta vedessä, jonka lämpötila on Suomessa kesälläkin yleensä reilusti alle kymmenen asteen.

Kuivapuvut kuivumassa

Sekä alppihiihdon että laitesukelluksen parissa on jo oppinut sen, että hyvät varusteet ja varsinkin vaatteet maksavat usein vähän enemmän, mutta maksavat käyttömukavuudessa ja käyttöiässä itsensä takaisin. Craftin alusasun käyttöikä lienee neljän-viiden vuoden verran, joten käyttökerralle ei tule paljon hintaa, jos asun hankintahinta on jossain 50-80 euron tienoilla. Nyt neljäkymmentä täytettyäni käytössäni on kolmas lasketteluasu lukiovuosien jälkeen, niistä ensimmäinen silloin vielä ruotsalaisen Moverin asu olisi ollut vielä ihan hyvä (ehkä kuosia lukuunottamatta), mutta housut ihmeellisesti kutistuivat kun olivat muutaman vuoden hyvin vähällä käytöllä… Nykyinen Haltin asu ei oikein ole kestänyt ratalaskun aiheuttamaa kulutusta, lähinnä keppien iskut ovat tehneet reikiä lahkeisiin. Siitä ei kuitenkaan voi oikein valmistajaakaan syyttää, ratalaskuun kannattaisi varmasti hankkia ihan omat vaatteet. Joka tapauksessa tämä asu ei tule näkemään kymmenvuotispäiväänsä kuten muutama edeltäjänsä.Tätä Haltia edelsi toinen Halti; ihan täysiverinen kuoriasu, jonka käytin noin kymmenessä vuodessa kirjaimellisesti loppuun. Takin saumat kuluivat puhki ja vetoketjut kuluivat loppuun, myös kaikki kuminauhat menettivät elastisuutensa. Housut ovat kyllä edelleen melko käyttökelpoiset. Kuoriasun ehdoton etu oli sen käyttökelpoisuus vuoden ympäri, alla olevien vaatteiden määrää säätämällä saadaan sopiva lämpötila käyttäjälle. Samalla ohut ulkokuori on myös haitta, sillä kovilla pakkasilla alla täytyy pitää vaatteita todella runsaasti. Jopa siinä määrin, että liikkuminen muuttuu hankalaksi.

J