Purjehdus, Veneily, Yleinen

Venekuume

Julkaistu: 02.6.2015

Potilas

Aviopari (mies 41 v. ja rouva 40 v.). Tunteneet toisensa yli 20 v., avioliitossa yli 13 v. Kaksi lasta, molemmat koulussa jo.

Mies harrastanut laitesukellusta noin 25 v., rouva noin 18. Lapset snorklaavat. Vanhemmilla on purjehdustaustaa isoilla (Purjelaivasäätiön) aluksilla ja rouvalla myös optimistijollilla. Tavanneet tämän harrastuksen kautta pelastautumislautalla Airistolla.

Oireet

Selittämätön hinku vesille, tunne tulee ja menee. Voimistuu keväällä ja pahimmillaan kesäloman aikaan. Mies kertoo haaveilleensa veneestä jo ensimmäisen laitesukelluskesän jälkeen (l. n. 25 vuotta sitten. Sic!). On keskusteltu moottoriveneen hankinnasta mutta päädytty ulkoistamaan moottoriveneiden omistus ja hallinta sukellusseuroille (3 kpl. Sic!). Miehen mukaan voi sitten valita minkälaisella veneellä haluaa merelle lähteä, nopealla, hitaammalla tai hitaalla. Oman moottoriveneen hankinnassa huolettaa meteli ja käyttökustannukset.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Haluaisivat päästä lähelle merta ihan rauhassa ilman kiirettä. Suora lainaus:”ollaan perillä kun köydet irtoavat”, ei pystynyt selittämään tarkemmin. Lapsille haluttaisiin opettaa merellisiä taitoja ja saaristoelämää, eivät ole innostuneet partiosta (lapset siis). Kelluva kesämökki, ”meidän juttu” ja liikkuva snorklauslaituri toistuvat aika ajoin puheessa. Eivät maininneet downshiftaamista, mutta on perusteita olettaa, että kesän ajalle jotain sellaista hakevat.

Helsingin Vene-messujen vakiovieraita, vaikka ostettavaa ei olisikaan. Nettivene.comin suurkuluttajia, häiritsee lastenhoitoa ja tarkkuutta vaativien tehtävien suorittamista. Mies lukee iltasatuna Purjehduksen perusteet -kirjaa (kolmatta kertaa). Rouva katselee sisustusliikkeiden valikoimia ”kevyttä ja merellistä” -teeman pohjalta ja on omistanut messinkisen laivakellon jo 15 vuotta varmuuden vuoksi.

Diagnoosi

Kroonistunut temporaalisesti akutisoituva venekuume.

Hoito-ohjeet

Kehotettu harkitsemaan ryhtymistä haaveista tekoihin. Neuvottu vierailulle pankkineuvojan luokse. Nettiveneeseen ehdotettu hakuvahtia, jotta ei tarvitse päivystää jatkuvasti. Kehotettu kuitenkin pysymään rauhallisena ja välttämään hetken mielijohteita tai heräteostoksia.

Seurataan tilannetta, kontrollikäynti kesän jälkeen, jolloin todetaan oireiden tilanne.