Laskettelu, SkiExpo, Varusteet, Yleinen

Valkoiset housut

Julkaistu: 23.10.2015

On pakko tunnustaa, että ensimmäisen kerran epäilys hiipi mieleen jo ennen ostopäätöstä. Housut olivat juuri sellaiset kuin olin ajatellutkin, hyvin istuvat ja sopivat budjettiin – mutta ne olivat kokonaan valkoiset. ”Aika herkkä väri”, ”lähteeköhän näistä tahrat pesussa” ja muita kommentteja ja kysymyksiä risteili mielessä.

Olin kolme vuotta sitten Lauttasaaressa Haltin outlet-kaupassa (poistomyynti löytyy myös verkkokaupan Halti.fi kohdasta Sale) tavoitteenani löytää uudet lasketteluhousut lähes puhki kuluneiden kuorihousujen tilalle. Löysin mieleisen mallin Kalle Palanderin nimeä kantavasta mallistosta ja todelliseen löytöhintaan, edellisen vuoden mallistoa toki, mutta silti hyvät housut. Väri oli tosiaankin kokovalkoinen muutamalla mustalla somisteella. Mitä tein? Ostin housut ja olin tyytyväinen.

Toteutuivatko epäilykset arasta väristä? Kyllä, korkojen kanssa. Sitä on nimittäin vaikea uskoa, ennen kuin sen kokee, miten paljon ja monenlaista tahraavaa ainetta alppihiihdonkin ympärillä liikkuu. Muutama esimerkki:

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
  • Jokainen on nähnyt hisseissä kylttejä, joissa varoitetaan kostealla säällä hissin rakenteista tippuvasta liasta. Valkoisten housujen omistaja näkee tuloksen konkreettisesti ja välittömästi – mustaa vettä todella tippuu ja yllättävän paljon. 
  • Ns. puhtaan auton kyljessä tai puskurissa on ihmeen paljon pölyä, joka näkyy valkoisten housujen reisissä ja lahkeissa heti kun erehtyy kurottamaan varusteita hiukan liian läheltä.
  • Rinne-eväistä tippuva ketsuppi erottuu valkoisesta erityisen hyvin.
  • Joistakin tarkemmin määrittelemättömistä paikoista lahkeisiin tarttuu rasvaa, öljyä ja kaikkea muuta mustaa. Myös mutainen ankkurihissi jättää muiston takamukseen. 
  • Polvistuminen reikäiselle kumimatolle saa aikaan pysyvän muiston ja ympyräkuvioinnin polveen/ polviin. Valkoinen väri suorastaan imee kumia itseensä.
  • Erityisen humoristinen lopputulos saadaan kun keväinen pehmeä rinne pettää lumilautailijan alla ja hän viistää rinteen pintaa mahallaan. Kohdalle osuu savipaakku, joka tarttuu takin helman alle ja pysyy siinä laskijan sitä huomaamatta seuraavan tunnin-puolentoista ajan. Sulava savi leviää alun perin valkoisia housuja pitkin kohti nivusia… Lopputuloksena muutama pitkä ja hiljainen katse kanssalaskijoilta.

Niin, ja mikään tuntemamme pesuaine ei housuja saa enää valkoisiksi. Edes ensimmäisessä pesussa ei merkittävää muutosta väriin enää tullut; kloriittia ei tosin vielä ole kokeiltu.

Loppujen lopuksi housut ovat olleet hyvät, mutta väri ylitti jopa kaikki ennakkoaavistukset ja ehkäpä tosiaan on niin, että aktiiviseen käyttöön tuleviin housuihin kannattaa valita jokin toinen väri. Skiexpossa tähtäimessä onkin uusien housujen kartoitus, tällä kertaa tutkiminen aloitetaan värikartan tummemmasta päästä.

Pitää vielä mainita, että lahkeiden vahvistukset ovat joko kosmetiikkaa tai sitten olen laskenut erityisen terävillä suksilla; katso vaikka kuvasta. Muilta osin housut ovat kyllä olleet erinomaiset, edelleen hyvin istuvat, lämpimät ja vedenpitävät.

J