Yleinen

Ekaa kertaa kelkkasafarilla

Julkaistu: 22.12.2016

Hello!  Maanantaina saavuimme Rukan ja Kuusamon valloittavan lumisiin maisemiin. Odotukset olivat korkealla, olemme nimittäin ensimmäistä kertaa Rukalla talvella näin ”aikuisiällä”. Tiistai-aamuna koettiin kuitenkin pienimuotoinen katastrofi, kun Ruka Safariksen* kyyditykseen noustessamme satoi märkää kaatamalla, ja kyse ei ollut edes rännästä, vaan vesisade oli pahempi kuin amazonilla. Fiilis ei ollut ihan katossa, ja pohdimme, että kumisaappaat ja sadevaatteet olisivat olleet kova sana. Ruka Safariksen tiloihin päästessämme ja koko kelkkailuvarustearsenaalin yllemme puettuamme sade onneksi loppui kuin seinään, ja selvisimme elämämme ensimmäisestä moottorikelkkasafarista kuivina ja hymy huulilla. At the end you can find a little description in English.

2016-12-22_05-45-51

Vastaanotto Ruka Safariksella oli lämmin ja opastus asiantuntevaa. Vaikkei meillä ole juurikaan kokemusta kelkkailusta, tuli varma olo siitä, että homma tulee kyllä onnistumaan. Annammekin vinkin kaikille ummikoille, että safarin myötä saa hyvän raapaisun lajin saloista ja tottakai huiman kokemuksen, mutta ei mennä vielä asioiden edelle.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

IMG_0127

IMG_0128

Käyttämämme kelkat olivat tuliterät Ski-Doon nelitahtivehkeet, miltei suoraan Rovaniemen tehtaalta, mittarissa oli nimittäin alle 150 kilometriä. Näissä uuden ajan kelkoissa on parasta se, ettei bensanhajua huomannut lainkaan, eikä vaatteetkaan kärynneet. Olivatpa myös mukavan hiljaisia, ainakin meidän nopeuksilla.

IMG_0136

Safari suuntautui Rukan kuuluisalle Lammintuvalle, jossa meitä odotti myös husky-ajelu ja ehkä maailman herkullisimmat munkit. Mukanamme oli kahden Ruka Safariksen oppaan lisäksi sveitsiläis-norjalainen pariskunta, joka oli myös jossain media-hommissa kuvailemassa Rukan antimia. Kuvien kannalta harmi, että keli oli mitä oli. Aamulla puissa oli kuitenkin vielä lunta, joten saimme nauttia lumisesta metsästä huristellessamme kelkoilla Lammintupaa kohti. Näillä kelkoilla oli aloittelijankin helppo ajaa, ja eco-vaihteen ansiosta peukalokaasu ei ollut niin herkkä, joten tottumattomalle menokin oli tasaisempaa. Kelkkareitti tosin oli melko kenguruinen, sillä vähäisen lumen takia sitä ei ollut vielä pystytty lanaamaan.

IMG_0129

20161220_101907

Lammintuvalle saavuttuamme menimme seuraamaan pororekiajelua ja ruokkimaan noita harmaita peuransukulaisia.  Eipä ollut moista tullutkaan aikaisemmin tehtyä.  Seuraavaksi seurasimme haukkua ja pian löysimme itsemme husky-tarhan portilta. Luvassa olisi huskyajelua kuuden hauvan vetäminä kahden ja puolen kilometrin lenkillä enemmän tai vähemmän lumisen metsän keskellä. Kun hauvoja kiinnitettiin kelkkaan, loput muutaman kymmentä huskya viereisessä tarhassa ulvoivat ja haukkuivat ilmeisen kateellisina valituille yksilöille. Onneksi joulun alla starttaava pääsesonki mahdollistaa jopa neljän kelkan yhtäaikaisen ajelun, jolloin miltei kaikki pääsevät harrastamaan lempipuuhaansa. Ajelun lisäksi oli hurmaavaa päästä pentuhäkkiin nuoltavaksi ja piiritetyksi, kukapa pystyisi noita sydämensulattajia vastustamaan?

20161220_110251

20161220_105123

IMG_0130

Itse koiravaljakko-ajelu oli jotenkin taianomaista, aivan eri maailmasta kuin moottorikelkoilla revittely, mikä on toki äärimmäisen hauskaa sekin. Koirien vetämänä voi kuitenkin kuulla samalla myös hiljaisen luonnon rauhan, ja sinua vetää elävät persoonat, joilla jokaisella on omat kujeensa ja tapansa. Reen ohjaaminen oli helppoa, sillä koirat tuntevat reittinsä. Hieno kokemus! Ajeluiden jälkeen piipahdimme vielä itse tuvalla höyryävällä sekä tuoreella poropiirakalla ja todella herkullisella munkilla. Kaikki kahvion herkut tehdään alusta asti itse paikanpäällä ja kaikki on aina tuoretta, joten leipomuksia tehdään sesonkina pitkin päivää. Lammintuvan emäntä vitsailikin heillä sanottavan, että kaksi tuntia paistosta munkki on jo vanha. Keväämmällä isäntä paistaa vierailijoille lettuja terassilla, pitänee siis tulla uudemman kerran. 😉

IMG_0134

IMG_0133

Paluumatka kelkoilla sujui entistä mukavammin, kun kapistukseen alkoi jo tottua, ja hupi melkein tuntui loppuvan kesken, kun reilun kolmetuntisen päätteeksi kaarsimme takaisin Ruka Safariksen pihaan. Taivaskin selkeni ja näimme paluumatkalla Kuusamoon autosta vielä kauniin auringonlaskun, josta ei aamun sateessa olisi voinut uneksiakaan. Koko safari kaikkine järjestelyineen sujui mainiosti ja huomasi, että Ruka Safariksen oppaat olivat asiantuntevia ja koulutettuja, joten olo tuntui turvalliselta ja mukavalta koko reissun.

IMG_0138

Olemme viettäneet pari joulua Ruotsin lapissa Hemavanissa ja molempina kertoina harkittiin vakavasti moottorikelkkojen vuokraamista kimpassa, mutta suunnitelmista on luovuttu miettiessä osaammeko ummikkoina niitä käyttää, saati vahingon sattuessa kaivaa metrisestä puuterihangesta oikeaoppisesti pois. Safari oli siinäkin mielessä erinomainen, että siellä opimme perusjutut kelkoista ja saatiin myös vähän vinkkejä kaivuuhommiin. 😉 Nyt ehkä joskus sellaisen uskaltaa itsekin vuokrata.

20161220_123901

Lammintuvan retki oli ikimuistoinen ja varmasti etelän- ja kaukomaiden vierailijat ovat enemmän kuin ihmeissään Pohjoisen maailman menosta, kun kerta mekin oltiin. Kiitos vielä Ruka Safarikselle loistavista järjestelyistä!

Kohtahan tuo pukki jo ovea kolkuttelee, joten ihanaa joulun aikaa! Nauttikaa olostanne. <3

-Venla ja Olli

*Ruka Safaris tarjosi meille opastetun moottorikelkkasafarin Lammintuvalle koiravaljakkoajeluineen.

IMG_0135

And same in English:

We came to Kuusamo last monday (19.12.2016) and were happy to be quests of Ruka Safaris. We participated in the snow mobile safari and husky sledge driving first time in our lifes. We also fed real reindeers. Huskies and reindeers were in the place called Lammintupa café. Everything was lifetime memorable experiences, we deeply recommend to visit Kuusamo, Finland and these lovely places! 🙂