Uncategorized

Kohteena Ukkohalla!*

Julkaistu: 13.1.2014

Tämä talvi on näköjään yllätyksiä täynnä. Ensimmäinen niistä tuli vastaan jo syksyn SkiExpo-messuilla, jotka ovat perinteinen kaudenavaustapahtuma suurelle osalle maamme rinne-intoilijoista. Tarkoituksenani oli tutustua messuilla lähinnä matka- ja välinetarjontaan. Yhtäkkiä kuitenkin huomasin olevani Lumipallon messuosastolla, jossa tulin houkutelluksi mukaan Lumipallon bloggaajien joukkoon.

Toinen yllätys oli lievästi sanottuna lämmin alkukausi, joka joulukuun alun pikkupakkasten jälkeen kääntyi Etelä-Suomessa melkein kuukauden jatkuneeksi suojasääksi ja runsaiksi vesisateiksi. Vastaavaa ilmiötä ei liene täällä päin koettu ainakaan pariinkymmeneen vuoteen. Paha lumipula onkin vaatinut laskuhaluiselta niin aikaa, viitseliäisyyttä kuin ajokilometrejä, kun lumisia rinteitä on täytynyt etsiä kotikulmia kauempaa.

Talven kolmannen ja tähänastisista yllätyksistä mukavimman tarjosi kuitenkin Ukkohalla! Osana Ukkohallan meneillään olevaa markkinointikampanjaa sain perheineni mahdollisuuden päästä tammikuun viimeisellä viikolla veloituksetta vierailemaan Ukkohallassa. Vierailun aikana kirjoitan blogissani tiiviisti kokemuksistamme. Tarkoituksenamme on tutustua Ukkohallassa sekä lasketteluun että muihin palveluihin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

 

Odotettavissa lumisia rinteitä. Kuva: Ukkohallan hiihtokeskus

Kohti tuntematonta

Hyrynsalmen kunnassa Ylä-Kainuussa sijaitseva Ukkohalla ei ole minulle entuudestaan tuttu. Pakko myöntää, etten ole koskaan käynyt Kainuussa laskettelemassa, enkä sen puoleen pohjoisempanakaan. Vereni on syystä tai toisesta aina vetänyt Pohjois-Suomen sijasta enemmän Ruotsin ja Keski-Euroopan suuntaan, joten Ukkohallaan leveysasteille pääseminen on jo sinänsä oma seikkailunsa.

Koska matkustamme Ukkohallaan autolla Espoosta, ensimmäiseksi halusin tietysti selvittää matkan tarkan pituuden. Reittioppaan mukaan ovelta ovelle kertyy matkaa 656 kilometriä. Ei hullumpaa, kun vertaa matkaa moniin Lapin kohteisiin. Aikuiset toki jaksavat tuollaisen matkan istua autossa, ja perheen pienimmälle varmasti varaamme aikaisempien kokemustemme pohjalta matkaviihdykkeeksi riittävästi viihde-elektroniikkaa ja muita mukavuuksia.

Autoilukammoisillekaan Ukkohallaan pääsy ei ole vaikeaa. Niin Kajaaniin kuin Ouluunkin pääsee pääkaupunkiseudulta kätevästi sekä lentäen että junalla. Jatkoyhteyksinä Ukkohallaan on tarjolla sekä skibusseja että -takseja. Matkaa Ukkohallasta Kajaaniin on noin 90 kilometriä ja Ouluun noin 170 kilometriä.

Tällaisiin maisemiin päästäkseen kannattaa jo hieman ajellakin. Kuva: Ukkohallan hiihtokeskus

Netti neuvoo

Heti kuultuani mahdollisuudesta päästä tutustumaan Ukkohallaan aloin myös etsiä internetistä Ukkohallaa koskevia tietoja, kuvia ja keskusteluja. Niitä löytyikin nopeasti. YouTube ja eri keskustelupalstat ovat nykyisin oiva apuväline paitsi tiedonhaussa myös matkojen suunnittelussa. Löytämäni videot ja kommentit olivat kiinnostusta herättäviä. Maisemissa ei näytä olevan valittamista, ja etenkin streetit ja muut nuorison suosimat mahdollisuudet tuntuivat keräävän yleisöltä kiitosta. Tiedonhaun huonona puolena on tosin se, että kohdevideoiden katselu ja keskusteluiden lukeminen on usein niin koukuttavaa, että niiden parissa vierähtää huomaamatta helposti tunti jos toinenkin.

Parkeista kiinnostuneille on tarjolla monenmoista. Kuva: Ukkohallan hiihtokeskus

Perusasiat kohdillaan

Tietoa Ukkohallan rinteistä on helposti saatavilla niin Ukkohallan omilta kotisivuilta kuin Lumipallon kohde-esittelystäkin. Korkeuseroa on tarjolla 170 metriä, rinteitä kaikkiaan 17 ja hissejä 5, joista 3 on ankkurihissejä ja 2 sompahissejä. Onkin mielenkiintoista päästä vertaamaan Ukkohallaa kooltaan varsin samankaltaiseen Koliin, jossa myös hiljattain kävimme. Rinteiden pääpaino on punaisissa rinteissä, mutta joukkoon mahtuu myös mustia ja sinisiä. Mielenkiintoisen lisänsä tuovat myös rinnealueella sijaitsevat 3 parkkia. Maastohiihtoon on puolestaan tarjolla 160 kilometriä latuja, joista 8 kilometriä on valaistuja.

Majoituspalveluista Ukkohallassa on tarjolla hotelli-, lomahuoneisto- ja mökkimajoitusta sekä karavaanialue. Kaikki majoitusvaihtoehdot sijaitsevat lähellä rinteitä, ravintoloita ja muita palveluita, kuten saunamaailma Hallan Saagaa.

Ukkohallan lähimmät kilpailijat ovat noin 20 kilometrin päässä sijaitseva Paljakka ja noin 80 kilometrin päässä sijaitseva Vuokatti. Etelä-Suomesta katsottuna Kainuun kilpailuvaltteja ovat ainakin lumivarmuus ja Lappiin nähden lyhempi etäisyys.

Pallo suohon, lauta vesille vai sittenkin messuille?

Ukkohalla pyrkii kasvattamaan suosiotaan palveluiden lisäksi erilaisin tapahtumin, jotka eivät ole ihan tavallisimmasta päästä. Vai miltä kuulostavat esimerkiksi Suopotkupallon MM-kisatSwamp Rock -tapahtuma ja maailman pohjoisin kaapelivesihiihtorata? Lisäksi tarjolla on myös tavanomaisempia hiihto- ja vaellustapahtumia ja -mahdollisuuksia.

Pelikenttänä a) Anfield Road, b) San Siro, c) jokin muu, mikä? Kuva: Ukkohallan hiihtokeskus

Tapahtumista ehkä merkittävin ovat kuitenkin hiihtolomaviikoilla 15.2.–8.3.2014 järjestettävät WinterHome®-lomakotimessut. Messualue sijaitsee Ukkohallan ydinalueella, Syväjärven rannalla. Messut on tarkoitettu niin vapaa-ajan asunnon rakentamisesta kuin yleisesti asumisesta ja sisustamisesta kiinnostuneille.

Odottavin mielin

Koska Kainuu on perheellemme lähes tuntematon kohde, pääsemme mukavasti matkustamaan paikalle ilman liikoja ennakkokäsityksiä. Odotukset taas ovat sitäkin korkeammalla. Odottamattomasti tarjoutunut mahdollisuus lasketteluun ja muuhun lomanviettoon oli todella mukava yllätys ja synkän alkutalven piristys, vaikka aivan viime päivinä sää täällä etelässäkin on vihdoin kääntynyt pakkasen puolelle ja pienet lumisateet ovat peittäneet maan ohueen valkoiseen kerrokseen.

Palaan taas asiaan, niin muiden asioiden kuin tulevan Ukkohallan-matkan tiimoilta.

– Niko

*Kirjoittaja perheineen sai majoituksen, hissiliput yms. veloituksetta osana Ukkohallan markkinointikampanjaa.

 

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Yhteydenotot: [email protected]

Lumipesu Blogilistalla: http://www.blogilista.fi/blogi/lumipesu-asiallisen-asiattomia-tarinoita-kauniaisten-ja-kaunerta/114201

Kauden laskupäivät:

– Talma: 4

– Ukko-Koli 1

– Messilä 1

– Serena 1

Kommentoi blogikirjoitusta

 • lumeton sanoo:

  lunta odotellessa

 • Niko76 sanoo:

  Kiitoksia, Rinnepesue! Joo tiettävästi keskus on muuttunut menneinä vuosina paljon. Pidän teidät ja muutkin ajan tasalla kohteen sopivuudesta lapsiperheille. 🙂 Tyttäremme tosin on viime aikoina alkanut 6-vuotiaan itsevarmuudella viehättyä haasteista siinä määrin, että hän kyseli jo, onko Ukkohallassa varmasti myös riittävästi mustia rinteitä…

 • rinnepesue sanoo:

  Me olemme viettäneet yhden pääsiäisen Ukkohallassa, muistaaksemme vuonna 1997 (kylläpä aika rientää!). Voisi kuvitella, että alue on melko erinäköinen nykyään 🙂 Mukava kuulla miten se soveltuu mielestänne lapsiperheiden rinnelomailuun.

  Hyvää loman odotusta!

 • Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *