Yleinen

Venlan varvassukkavertailu

Julkaistu: 18.10.2014

UUUUUU, ulkona pakkasta, Rukalla avattiin eilen eka rinne ja tossa Kontiolahdellakin pääsee jo hiihtämään!! Se tietää sitä, että laskukausi lähestyy! Siiiiiistiä! Kun ei nyt vielä tuota lunta näytä täällä tulevan, niin kääriydympä viltin alle kera kahvikupposen ja mietin hetken, mitä laitan tulevana talvena monojen sisään. Sukkia siis. Tarkemmin, varvassukkia. Kyllä. Myönnän joo, varvassukat oli muodissa ehkä 10 vuotta sitten. Saatan siis olla vähän old-fashion, mut mun mielestä ne on ehkä paras keksintö ikinä! Siksipä jaan vähän kokemuksiani varvassukkien ihmeellisestä maailmasta.

Itse olen siirtynyt kokonaan varvassukkiin ainakin näistä syistä: ne ei paina varpaita lyttyyn -> vapaus, ne ei hiosta, eikä varpaat hierry toisiaan vasten kovemmassakaan rasituksessa tai vaikka sukat ois märät. Yleensä niiden kanssa saa myös vähän lisähuomiota osakseen, tiedä sitten onko se aina pelkästään hyvä asia… 😉 Joka tapauksessa olen ollut varvassukkien kokoaikaiskäyttäjä nyt noin puolisen vuotta, eikä takaisin ole paluuta. Innostuin varvassukista siis lähinnä vaivasenluu-ongelmieni takia, sillä pitkään tavallisessa sukassa ja esimerkiksi monossa ollessaan se vähän tuppaa kipeytymään. Tavallinen kireämpi sukka (myös urheilusukka) kun yleensä pikkuhiljaa kiristyy varpaista ja näin haittaa varpaiden vapaata liikkumista ja niiden jumppaamista (esim. kipristys-harotus), mikä edesauttaisi esimerkiksi verenkiertoa varpaissa. Varvassukkien kanssa varpaat saavat olla vapaasti, ja näin ne ovatkin huomattavasti helpottaneet jalkaongelmiani.

Ensimmäisten varvassukkien etsiminen oli hieman haastavaa, sillä Joensuun kokosessa kaupungissa urheilukaupoistakaan niitä ei enää löytynyt, vaikka moni sanoi niitä kyllä aiemmin olleen. Kysyntä ei siis ole ollut viime vuosina kovin suurta, vaikka esimerkiksi Vibramin Fivefingersien suosio on kasvanut. Kyseessä on kuitenkin vielä aika marginaalituote. Näimpä päädyin/jouduin tilaamaan sukkia netistä, jossa selvästi nopein ja paras tarjonta ja palvelu on ollut sukat.comissa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Feelmaxin sukkia

Varvassukkani keskittyvät lähinnä kahteen merkkiin (eipä niitä monia muita taida ollakaan); Feelmaxeja minulla on useammat erilaiset ja lisäksi omistan yhdet Injinjin sukat, jotka viettelivät minut Partioaitassa, vaikka hinta olikin suolainen. Mitkäs sukat nyt ovat sitten osoittautuneet parhaimmiksi? Sukkia on testattu juostessa, vaeltaessa sekä kaupunki-, koti- ja koulukäytössä. Tämän hetken top-3 kesäkäytössä taitaa nyt olla tässä:

1. Feelmax Cool Sport

Sukka on mukava ja ainakin omaan jalkaani liukuva koko 36-41 on aivan passeli (kengänkokoni on 38-39). Isompikin jalka mahtuu, mutta pienempään saattaa olla vähän turhan iso. Sukka pysyy hyvin paikallaan urheillessa ja vähän kostuessaan ei tunnu jalkaan märältä eikä hankaa. Sopivan ohut kesäurheiluun, eikä hikoa juurikaan, vaikka jalkani ovat kovat hikoilemaan. 😉 Näin ollen se on ihanteellinen urheilun lisäksi myös vapaa-ajan kengissä, jos jalat joutuvat olemaan niissä koko päivän. Vähän miinusta siitä, ettei pidempivartinen sukka ole kovin pitkävartinen sekään, esim. vaelluskenkään tai laskettelumonoihin saisi olla sukka olla vielä pidempivartinen. Yläresori on myös turhan paksu, tulee painaumia. Nilkkamalli on kuitenkin kesäksi ihan super!

2. Injinji Lightweigth

Injinjiltä löytyy laatu-varvassukkia monia malleja moniin tarkoituksiin. Partioaitassa tarjolla oli vain yhtä mallia, ja olihan ne pakko ottaa kokeiluun. Lightweight nilkkasukka on tarkoitettu erityisesti juoksemiseen ja peruskäyttöön, ja on näin ollen todella istuva ja napakka sukka. Materiaali on ihanan pehmeää, joskin yllättävän nopeasti nukkautuvaa (ei ole kuitenkaan haitannut). Nilkkaosa ei myöskään paina eikä hankaa. Nää sukat on mun mielestä jokapäiväisessä käytössä ihan ykköset mukavuudessa, joskin hikoavat vähän enemmän kuin Feelmaxit ylipäätään. Nilkkamallin huonopuoli on se, että kyseessä on todellakin kesäsukat.

3. Feelmax Charcoal

Sama homma koon ja varren pituuden suhteen Cool Sporttiin verrattuna. Charcoalit on kuitenkin suunniteltu erityisesti hikoileville jaloille puuvillaan lisätyn puuhiilen ansiosta, ja näin ollen ovat myös hieman Cool Sportteja paksummat. Mitä hikoiluun tulee, en ole edellisiin verrattuna huomannut Charcoalien olevan ratkaisevasti Cool Sportteja raikkaammat, mutta paksuuden ja jämäkkyyden ansiosta ovat paremmat esimerkiksi vaelluskenkään tai syksy-talvikeleille. Vähän miinusta siitä, ettei värivaihtoehtoja ole harmaankirjavan lisäksi muita. Näissä sukissa myös huomaa, jos ne kastuu.

Nyt tässä lunta odotellessa nettikauppaunelmoin näiden hyvien kesäsukkien lisäksi talvikäyttöön sopivista varvassukista. Tällaisista esimerkkinä esimerkiksi pitkävartiset villaa sisältävät Injinjin Snow Midweight sukat monoihin, tai Feelmaxin merinovillaiset Tundra -sukat. Näitä ei kuitenkaan ole ainakaan vielä ollut suomalaisissa nettikaupoissa myynnissä, joten pitänee tilailla ulkomailta. Muutoinkaan esimerkiksi Injinjin sukkia ei kovin suurella rintamalla ole Suomessa myytävänä, vaikka malleja olisikin olemassa joka lähtöön. Minusta harmillista, etteivät urheiluvarvassukat ole saavuttaneet ainakaan vielä suomalaisten kuluttajien tietoisuutta, eikä kauppojen hyllyjäkään. Joten tässäpä sitä nyt olen ainakin muutamaa lukijaa sivistänyt! Suosittelen kokeilemaan, vaikka hintaa onkin hieman tavallisia sukkia enemmän. 🙂

-Wenla the Warvassukka

Ps. Nyt voit tykätä meistä myös Facebookissa!! GO: https://www.facebook.com/lumenlumoissa

Kommentoi blogikirjoitusta

 • olli & venla sanoo:

  Hei, kiitos vinkistä! 🙂

 • Voimapaikka sanoo:

  Voimapaikasta tilasin monta paria, eivät maksa kuin 3,50 pari. Ovat tukevaa värjäämätöntä luonnonväristä kampapuuvillaa, saa hyvin vedettyä paikolleen, muotoutuvat jalkaan. Tosi miellyttävät. Lisäksi tulivat kotiin postiluukusta paketoituna kahteen eri kuoreen!

 • olli & venla sanoo:

  Kiitos, kiva että löytyy muitakin varvassukkafaneja! 🙂

 • Endurance sanoo:

  Hyvä postaus ja olen samaa mieltä! Olen itsekin huomannut varvassukkien edut, jalat ja varpaat pysyvät raikkaampina. Tosin tuo huomio-asia on aivan totta, jostain syystä niitä pidetään aivan jotenkin hassuina 😀

 • Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *