Yleinen

Toukokuista lumenmetsästystä: Suomi-Norja-Ruotsi

Julkaistu: 25.6.2015

WP_20150526_18_04_51_Panorama

Heips, Venla täällä, vihdoin ja viimein! Tuli tosiaan kyllä vähän huijattua. Mainostettiin tuossa Talven parhaat -postauksessa, että laitettiin tänä vuonna hyvillä mielin laskukamat varastoon jo huhtikuun lopussa. Että lopeteltiin kausi ja pyyhittiin laskujutut mielistä. No joo, näinhän se olisi voinut mennä. Kovin paljoa mua ei kyllä tarvinnut houkutella ottamaan viikon varaslähtö ”kesä”lomaan ja lähtemään toukokuun vikalla viikolla vielä lunta metsästämään pohjoiseen sukulaispoikien messiin.

IMG_20150525_143501_BURST4 3

Harakanlento Pallakselta.

Aikaa meillä oli 7 päivää, ja tarkoituksena tehdä samalla pieni pohjois-Norjan maisema-tourinki. Reittinä kutakuinkin tällainen: Joensuu-Levi-Kilpisjärvi-Skibotn-Senja-Lapphaugen-Narvik-Riksgränsen-Jällivaara-Haaparanta-Vuokatti. Kesä-laskeminen ei siis ollut ihan ainoana tavoitteena, vaan ideana oli ajella, nauttia maisemista ja katsoa ylipäätään, miltä noilla seuduilla näyttää toukokuun lopussa; onko missään edes laskemista enää tuohon aikaan. Meillä oli varattuna pari majotusta, toinen Leviltä ja toinen Norjan Lapphaugenilta, ja parille yölle meillä oli telttailukamat mukana. Kilometrejä oli tulossa sellainen vajaa 3000. Siitä yllätyimme itsekin, että saimme kuin saimmekin mahtumaan neljä hlöä laskukamoineen, telttailukamoineen ja muine varusteineen perus Skoda Octaviaan, ilman suksiboksia!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
WP_20150526_13_41_58_Pro

Ihan kyllä kelpas autossakin istuu.

Tällainen oli viikko käytännössä:

Päivä 1. Levi

Ekana päivänä ei mitään ihmeitä. Ajeltiin tukikohdastamme Kolilta Leville vaihtelevassa säässä, missä meitä odotteli melko hulppea mökki seuraavan kahden yön ajaksi. Auringon paistellessa pitkälle iltamyöhään kävimme katsastamassa Levin huipulta maisemat ja heittämässä Levin disc-golf parkin 9-väyläisen radan kovassa tuulessa. Lunta ei Levillä sanottavasti enää ollut.

WP_20150524_21_25_59_Pro (4)

Päivä 2. Pallas

Toisena päivänä ajelimme nietosten toivossa Pallakselle, jossa oli tarkoituksena tehdä pieni tunturikierros. Lumi oli sen verran auringossa pehmenneen oloista, ettei meitä huvittanut lähteä Pyhä-kurulle asti yhden ehkä-hyvän laskun toivossa rämpimään, vaikka sinne oli kuulemma toinen porukka jo aamusta lähtenyt. Kahdella porukastamme oli skinnailuvehkeet ja minä sain ystävälliseltä Luontokeskuksen työntekijältä lumikengät lainaan, jota kiittelin kyllä kovasti. Helpotti huomattavasti.

WP_20150525_12_28_39_Pro

WP_20150525_13_13_52_Pro

Maisema-spotilla.

Kiipesimme Palkaskerolle ja sen ympäri olettaen sen pohjois-puolella olevan enemmän lunta, mutta toiveemme osoittautui melko turhaksi. Onneksi kuitenkin löydettiin yksi hyvä laskettava pätkä, jota sitten tahkottiinkin varmaan pari tuntia. Hyppyrin rakentaminen oli myös aika hyvä idea. Eipä ollut valittamista.

WP_20150525_14_28_50_Pro

Päivä 3. Kilpisjärvi – Senja

Kolmannen päivän aamuna jatkettiin matkaa aurinkoisessa säässä Leviltä kohti Kilpisjärveä ja Norjaa. Kyseinen vuodenaika on kyllä melko turisti-vapaata tuolla pohjoisen suunnalla, mikä ei meitä haitannut. Aika karujen käsivarren maisemien jälkeen vuonon rannalla Skibotnissa meitä oli vastassa taas vihreää; kevät oli paikoin pidemmälläkin kuin Itä-Suomessa.

WP_20150526_13_03_43_Pro

Luova paussi Suomen maanteiden korkeimman kohdan hujakoilla.

IMG_20150526_140234_HDR

Lyngeniin ei matkamme tälläkertaa kulkenut, vaan jatkoimme ajelua Senjan-saarelle, jota tutkailimme myös laskumahdollisuuksien toivossa. Kunnollista laskettavaa ei löytynyt, eikä liioin hyvää telttailupaikkaakaan, vaikka uskomattomia maisemia kylläkin. Ajeltiin yöttömässä yössä auringon ”laskiessa” vielä pois saarelta, ja löysimme hyvän leiriytymis-spotinkin vielä ennen aamua.

WP_20150526_17_48_32_Pro

Senjan yksi kuuluisimpia maisemia.

WP_20150526_19_43_46_Pro (2)

Meren aaltoja Senjan saarella.

WP_20150527_08_29_39_Pro

Ihan mukavat takapihan maisemat aamuauringossa.

Päivä 4. Andörja/Rolla – Lapphaugen

Neljäntenä päivänä ajelu-halut olivat osalla porukkaa jo melko vähissä, ja lasku-halut taas nousivat osalla hälyttäviin lukemiin. 😉 Kunnon lumen etsiskely oli kuitenkin melko toivotonta ilman parempaa tietoa potentiaalisista paikoista. Siinä etsiskellessä eksyttiin vierailemaan Astafjordenilla (joku vuono) Andörja ja Rolla -nimisillä saarilla, joissa molemmissa kesä oli jo pitkällä. Itse nautiskelin keväisistä maisemista (ja jäätelöstä) täysin siemauksin. Muutaman ylimääräisen piston jälkeen tulimme lopulta siihen tulokseen, että jatkamme reissuamme seuraavaan majoitukseen Lapphaugen Turiststasjonille.

WP_20150527_12_06_34_Pro (2)

Melko kesäinen Andörja.

WP_20150527_13_09_42_Pro

Rollailua Rollalla.

Mökki oli jees, mutta keli alkoi pilvistyä ja uhkailla sadetta. Maisemat olivat melko kevät-talvisen ankeat. Lähdettiin kuitenkin vielä iltapuhteeksi kiipeämään läheisen nyppylän (nimeä en nyt muista) suhteellisen lumista rinnettä ylös, joka meni ilman lumikenkiäkin ihan ok. Väli-huipulta näkyi vuonon rantaan asti, joten ei paha ollenkaan.

IMG_20150527_173749_HDR

Lapphaugenilla sää harmaantui.

 IMG_20150527_180010_HDR       WP_20150527_18_17_52_Pro

Vettä alkoi tihuttamaan vähän enemmänkin, eikä viitsitty jatkaa ylemmäs; laskeminenkin oli tökkivää märässä lumessa. Tehtiin rinteeseen taas hyppyri, josta ei tosin tullut yhtä hyvä kuin Pallaksella. Loppupätkä puurajan alla oli kuitenkin lopulta ihan mukavaa laskettavaa.

IMG_20150527_191610_BURST8

Villen kelpo loikka vesisateessa. Mun ”loikkia” ei sit tähän kehtaa laittaakaan. 😉

Päivä 5. Narvik

Viidentenä päivänä herättiin keskeltä sade-sumupilveä, joten maisemista ei ollut tietoakaan. Päätettiin voidella seuraavaa päivää varten sukset ja lähteä tutustumaan Narvikin kaupunkiin ja norjalaisiin ostoskeskuksiin sateen kunniaksi. Eipä siinäkään mitään, lepopäivä teki varmasti ihan hyvää. Iltasella oli aikaa lueskelle möksämme vieraskirjaa, ja tehdä havainto, että Lapphaugenin mökki näyttikin olevan erityisesti suomalaisten suosiossa; parin vuoden aikana mökissä oli majoittunut useampi laskuporukka, mutta erityisesti moni oli pysähtynyt yön verran Lapphaugenilla matkallaan Lofooteille.

WP_20150528_12_14_47_Pro

Lapphaugen Turiststasjon sumun ympäröimänä.

IMG_20150528_180058_HDR

Sateinen Narvik.

Päivä 6. Riksgränsen – Jällivaara

Kuudennen päivän aamuna alkoi kirkastua taas; arska tuli esiin ja sumupilvet hälvenivät vuorten edestä. Pakkasimmekin kamat ja lähdimme heti aamusta kohti Ruotsia ja viimeistä ja varmalumisinta kohdettamme: Riksgränseniä, aivan Norjan ja Ruotsin rajan tuntumassa. Hissit olivat sulkeutuneet vasta viikko takaperin Riksillä, ja maisematkin näyttivät heti, että siellä seudulla vielä lunta riittää toukokuun viimeisilläkin päivillä.

WP_20150529_08_15_37_Pro

Aamusella pilvet haihtui Lappiksella.

Parkkeerasimme automme Låktatjåkan tuntumaan E10-tien varteen ja valitsimme valloitettavaksemme Gearggecorrun (whaat?) välihuipun (korkeus reilu 1000m). Reittiä ylös ei kylläkään oltu tässäkään kohteessa tutkittu etukäteen, joten muutaman vesiperän ja hieman hazardin jyrkänteen nousun ja muutaman ylikiehumisen jälkeen päästiin ylös välihuipulle. 😉 Maisemat oli ihan mahtavat, ja laskubaana loistava!

WP_20150529_12_50_09_Pro

Kohti kohdetta täydessä auringonpaisteessa.

WP_20150529_15_01_56_Pro (2)

Perillä syleilemässä maailmaa. Jossain taustalla Riksgränsen.

Tässä oli kyllä koko talven parhaat offi-laskut; lumi ei ollut ylempänä liian pehmeää, joten miekin pärjäsin pikkusuksineni loistavasti, vaikka loppu olikin hieman tervassalaskemista. Ainut paha moka oli arskarasvan unohtuminen; naamat kärventyi aika pahasti, ja mulla oli vielä panta päässä, jonka seurauksena sain rusketusrajan keskelle otsaa. 8) Muutaman tunnin toptourin jälkeen jatkoimme matkaa ajellen Abiskon kansallispuistoon trangiapäivälliselle, ja Kirunan läpi Jällivaaran eteläpuolelle leiriytymään.

WP_20150529_15_25_05_Pro

WP_20150529_15_36_32_Pro

Nättejä kiekuroita lumessa.

Päivä 7. Kotimatka

Tästäpä ei taida sen kummempaa sanottavaa enää ollakaan, paitsi tulomatkalla pysähdyttiin parilla vakiokohteella; Kukkolankoskella ja Haaparannassa ostoksilla. Mie jäin matkan varrelle Vuokattiin vielä viikoksi Ollin ja kavereiden kera, ja muut jatkoivat lähtöpisteeseen.

WP_20150529_15_38_09_Pro (2)      IMG_20150529_174932_HDR

Tyytyväinen skimbaaja Riksillä.                         Vähemmän tyytyväinen raitanaama Abiskossa.

Loppupäätelmät: Lunta ja laskettavaa löydettiin siis lopulta kaikista kolmesta maasta toukokuun vikalla viikolla: Suomesta Pallakselta, Norjasta Lapphaugenilta ja Ruotsista Riksgränseniltä. Paras tilanne ja parhaat laskut näistä saatiin ehdottomasti Riksillä, jonne toukokuussa ja vielä kesäkuunkin alussa kannattaa suunnata, jos kautta haluaa jatkaa kesään. Reissu oli huikea, ja mun Norja-love taas senkun kasvoi. Reissun hienoimmat paikat oli Senjalla, siellä suosittelen kyllä käymään, jos Pohjois-Norjaan eksytte. Kauden 14/15 laskupäiviin tuli siis mun osalta vielä kolme lisää!

WP_20150529_15_26_37_Pro

Täys talavi!

IMG_20150526_183630_BURST9

Loving it!

Spesiaali-kiitokset matkaseuralleni Villelle, Rikulle ja Henrille (sekä sinulle, joka jaksoit lukea tän tänne loppuun asti)! Harmillisesti Olli jäi nyt tästä reissusta paitsi, harjoittelun vikan viikon (ja tilan puutteen) takia. 😉 Jos Ollia kaipaa, kannattaa lukee Ollin viime kesän reissukertomus Ruotsin lapista! Linkitän (jos osaan) tuohon loppuun vielä reissu-videon, jonka editoinnista suuuurkiitos veljelleni Villelle.

Kesämökkeilyterkuin, Venla

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *