Yleinen

Heja Hemavan! Tj 35

Julkaistu: 16.11.2014

Wuhuu! Möksä varattu ja reilu kuukausi enää lähtöön. Meitä nimittäin oottaa jul i Sverige! Tänä jouluna matkakohteena onkin siis Suomen lapin sijasta naapurimaan lappi ja Hemavan-Tärnaby. Valintaan vaikutti erityisesti kohteen lumivarmuus sekä hinta! Varaamamme mökki (Kungsbacken) on iso ja hyvin varusteltu sekä hyvällä sijainnilla ihan Hemavanin rinteiden tuntumassa, eikä jouluviikon majoitukselle hintaa tullut kuin reilu 500e. Suomen jouluhinnoilla samaan olisi saanut lisätä yhtä suuren setelinipun lisää. Näin ollen, vaikka automatkaa hieman enemmän tuleekin, ei reissu tule suhteessa kalliimmaksi, kuin Suomen lapin reissu. Nyt on siis edessä ensimmäinen joulu, ja samalla ensimmäinen laskureissu ulkomailla!!

Tärnabyn lähistöllä heinäkuussa 2013.

Matkakohteen valintaan vaikutti hinnan lisäksi myös sijainti. Vaikka toisaalta mieli olisi tehnyt vähän suurempaan kohteeseen etelämmäs, esimerkiksi Åreen, Säleniin, Vemdaleniin tai jopa Norjan Hemsedaliin, käytännössä reissulle hintaa olisi tällöin tullut paaaljon enemmän. Ensinnäikin siksi, että näissä kohteissa hinnat ovat muutenkin suuremmat sesonkiaikaan, ja toiseksi siksi, että näihin kohteisiin olisi kannattanut mennä etelän kautta ja laivalla Itämeren yli. Ja jostain kumman syystä jouluaikana myös laivavuorojen hinnat olivat tavallista korkeammat. Kukkaron lisäksi piti ajatella myös sitä, että täältä korpikuusen kannon alta on yhtä pitkä matka Tornioon kuin Turkuun. Tässäpä vertailukohtaa: https://goo.gl/maps/HbU3M.

Hemavan ja Tärnaby on myös kohteena jollakin tavalla tuttu meille jo ennestään. Mukaan reissuun lähtevät sukulaispojat ovat käyneet siellä pari vuotta sitten kesäaikaan, ja myös me vietimme kesällä 2013 Tärnabyssa yhden yön ajellessamme sitä kautta Norjaan. Hemavan-Tärnaby sijaitsee tosiaan Torniosta lähes suoraan länteen päin lähellä Norjan rajaa, ja samalla se on Pohjois-Ruotsin suurin laskettelu- ja hiihtoalue, vaikkakin vähemmän tunnettu. Välimatkaa keskusten välillä on parisen kymmentä kilometriä. Ajomatkaa Hemavaniin meillä tulee suunnilleen se 1000 km, joten siinäpä se ensimmäinen päivä vierähtääkin, ajellessa. 🙂

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Telttailua jokamiehen oikeuksilla.

Hemavan-Tärnaby tarjoaa ihan mukavasti rinteitä (50 kpl) ja korkeuseroakin n.600m, kun Levillä on ”vain” 350m ja Ylläksellä 460m. Lisäksi itse kylät sijaisevat noin 600 metrin korkeudella jo valmiiksi, joten laskemista pitäisi löytyä jo joulun aikaan ihan mukavasti. Hemavanin huippu-hissinkin 1250 metriin (Kungsliften) pitäisi näillä näkymin aueta 26.joulukuuta, joten näihinkin rinteisiin olisi mahdollisuus loppupäiviksi päästä. Ja kyllähän meidän porukalta varalta löytyy lumikenkiä ja skinnailuvehkeitäkin, jos huipulle ei muuten pääse. Hemavanissa ja erityisesti Tärnabyssa offarilaskemiseen pitäisi olla hyvät mahikset. Jopa me päästään ekaa kertaa kunnolla kokeilemaan ensi talvena vapaalaskua, kun hommattiin molemmille hivenen pidemmät sukset vähän niinkuin siihen tarkoitukseen. 😉 Tärnabysta löytyy myös vähän vaativampaa (vähän liiankin vaativaa?) rinnelaskemista, jos Anja Pärsonin mukaan nimetty ”Anjaliften” ennättää jouluviikolla aueta.

Tärnaby.

Nyt vaan pitäisi vielä malttaa ja jaksaa kuukauden mittainen rutistus kouluhommia, sitten päästään (veronpalautuksilla) ansaitulle joululomalle! Kiva olis päästä kausi aloittamaan tässä jo ennen reissua, jotta ekat päivät rinteessä ei menisi ihan pelkästään laskutuntuman hakemisessa, mutta katsotaan, milloin tässä lähellä aukeaa ekat rinteet. Toki Vuokattiin ei hyvin pitkä matka olisi, joten siellä pistäytyminen ainakin on harkinnassa. Saa nähdä, milloin Tahko avataan, sekin olisi varteenotettava vaihtoehto kauden avaukseen!

Kyllä varpaat ja sormet jo syyhyää…

-O&V

Ps. Käy tykkäämästä meistä Facebookissa!

Pps. Seuraa meitä nyt myös Instagramissa!!