
CAST Freetour touring-side
CAST Freetour touring-side
Päivitys, tammikuu 2019: CAST toimitti uudet AFD-levyt takuuna ja ne toimivat hyvin. Valitettavasti musta muovin pala, johon kannan korokkeet ja jarrulukko kiinnittyvät, meni rikki randoreissulla, kun yritin nostaa korokkeita sauvalla. Onneksi muovipalan oikea puoli oli vielä ehkä ja jarrulukko ja kannan korokkeet toimivat vielä päivän loppun. Kyselen CASTiltä taas apuja.
Päivitys: Look on kutsunut takaisin Pivot 18 -siteitä, jotka on ostettu loppuvuodesta 2017. CAST Freetour -muokkausta varten ostin siteet Sego Ski Co. -nettikaupasta ja heidän myymänsä Look-siteet eivät kuulu takaisinkutsun piiriin. Lisätietoja: Look, Consumer Product Safety Commission ja Powder.
Tämä on CAST Freetour-touring siteen
arvostelu. Side yhdistää Look Pivot 18 dinin metallisen
kisatason alppisiteen vaihtolevyllä niin sanottuun tech-pinnisiteeseen
ylämäkeä varten. Siihen kuuluvat myös jarrun lukitusmekanismi ja kantapään
korokkeet. Siteeseen sopivat tavalliset alppi- tai WTR-standardin monot,
mutta ylämäkeä vartin monoissa täytyy olla AT/tech/pinnisiteeseen sopivat
insertit.
Taustaa: Mikko laskijana
Olen nelikymppinen, entinen kumparilaskija ja wanna-be newskuuleri. Haluaisin olla tyylikäs freeraideri joka laskee kovaa ja hyppii isoja droppeja, mutta todellisuudessa tykkään 18 metrin kääntösäteistä ja pienistä ilmalennoista. Parkissa osaan vielä loikkia isoimmista hyppyreistä. Olen 182 senttiä pitkä ja painoa on 65 kiloa. Hiihdän noin 40 päivää vuodessa Alpeilla ja enimmäkseen offareilla.
Sidehistoriaa: Marker Jester
2008-2012 hiihdin Marker Jester 16 DINin siteillä, mutta kärkipala alkoi jossain vaiheessa kolista ja liikkua sen verran, että kovassa vauhdissa ja hankalassa lumessa side tykkäsi aueta. Tämä oli varmaankin valmistusvirhe, mutta en jostain syystä jaksanut asiasta valittaa valmistajalle. Randoreissuilla käytin BCA Alpine Trecker -adaptereita siteiden päällä muutamana päivänä vuosittain, vaikka ne tuntuivat laskiessa painavan repussa.
Sidehistoriaa: Salomon Guardian
Vuodesta 2012 aina tämän vuoden 2018 alkuun käytin Salomon Guardian -siteitä. Niiden piti olla vahvemmat kuin Marker Jesterit ja toimia myös kohtuullisesti randoillessa ylämäkeen. En edes harkinnut Markerin Duke-siteitä, koska etusiteen korkeussäädön muoviosat olivat menneet rikki kaikilla kavereilla ja tutuilla, ja minä meinasin käyttää siteitä myös hyppyreissä ja reileissä.
Ensimmäiset neljä vuotta Guardianit toimivat kohtuullisesti, mutta sitten Jestereiden tapaan alkoi etukappaleet heilua ja laukeilla hyppyjen alastuloissa ja kovalla jäällä laskiessa.
Vuonna 2017 etukappaleen liukulevyn sivusta alkoi murentua ja palasia lennellä pois vähän Markerin Duke-siteiden tapaan.
Alkuvuonna 2018 randoreissu jäi sitten lyhyeen, kun siteen kehikko meni poikki, mutta ainakin sain siteet takaisin laskumoodiin ja pääsin vuorelta alas. Tämä on selvä suunnitteluvirhe, joka johtuu metallin väsymiseen porattujen reikien ympäriltä, mutta en ole saanut vielä yhteyttä Salomoniin asian tiimoilta. Olen käyttänyt Guardian-sitetä randoiluun noin 5-10 päivää vuodessa viimeisen kuuden vuoden ajan.
CAST Freetour
Kun Guardian-siteet olivat tulossa elinkaarensa päähän, etsiskelin uusia siteitä, jotka toimisivat kohtuullisesti randoilussa ja luotettavasti parkissa ja kovaa laskiessa.
Ns. tech-randositeet ovat kevyitä, mutta eivät toimi luotettavasti kumparelaskussa, hyppyreissä eivätkä reileissä. Olin seurannut jo edellisen sukupolven siteitä CAST:ltä ja kun uusi Freetour-side esiteltiin, hyppäsin heti mukaan.
CAST on pieni firma, joten osasin odottaa startup-yrityksiin liittyviä ongelmia, mutta Freetourin perustana olevian Lookin Pivot 18 siteiden johdosta uskoin, että tämä setti toimisivat laskiessa vähintään yhtä hyvin kuin huonokuntoiset Guardianit.
Tein esitilauksen Freetour-siteistä huhtikuussa 2017. Tilasin ja maksoin koko setin syyskussa 2017 ja lopulta muutaman viivästyksen jälkeen siteet tulivat perille Saksaan helmikuussa 2018. Hintaa Lookin Pivot 18 -siteille tuli 350$, CAST Freetour -muutoksille toiset 350$, monojen tech-inserteille 100$ ja lisäksi postimaksut ja 20% tullimaksut. Setti ei ole halpa, mutta oletan sen kestävän käytössä kauan.
Itse tehdyt AT tech -monot
CAST Freetour -siteet toimivat alppi tai WTR-standardin monojen kanssa, mutta niissä pitää olla myös insertit pin-siteille.
Nykyiset Fischer RC4 110 Vacuum -monot eivät ole vielä aivan puhki lasketut, joten ajattelin muokkauttaa niihin tehch-siteiden insertit. Ostin insertit ja pohjallissetin erikseen CAST:ilta, vaikka he yleensä tekevät koko muokkausoperaation parin sadan taalan hintaan. Vanhojen monojen postittaminen edestakaisin Atlantin yli ei innostanut. He kuitenkin suosittelivat, että joku monoja muokkaava firma tekisi työt.
Yritin löytää Etelä-Saksasta tällaista monojen muokkauksia tekevää pajaa, mutta eipä sellaista löytynyt parin viikon etsiskelyn jälkeen. Niinpä päätin muokata monot itse. “How hard can it be?”
Muutaman iteraation ja yhden virheellisen porauksen jälkeen Fischer RC4 110 Vacuum -monot ovat nyt valmiit. Ylimääräistä säätöä tuli siitä, että en tiennyt, miten alppistandardissa mitataan monon kärjen korkeus, ja ensimmäinen versio oli muutaman millin liian korkea mahtuakseen siteisiin. Monoista irroitettiin kärjestä vanhat pohjalliset, jäljelle jäävää materiaalia poistettiin ja uusille paksuille pohjallisille tehtiin tilaa. Sitten porattiin paikat metallisille tech-inserteille ja uuden pohjalliset ruuvattiin paikalleen. Pohjallisen ja monon väli tiivistettiin silikonilla, ettei vesi pääse sisään jäätymään ja rikkomaan paikkoja.
Korkeutta jäi vieläkin puolitoista milliä liikaa, mutta monot näyttävät sopivan WTR-standardin liukulevyn kanssa siteisiin. Nyt uskalsin käydä testaamassa, mutta DIN-arvot pidän vielä alhaalla kahdeksan paikkeilla. Tätä alemmaksi DIN-arvoja ei juuri saa näissä Lookin tykkisiteissä.
Look Pivot ja CAST Freetour -siteiden asennus
CAST Freetour -setin mukana tulee asennusohjeet ja tarramainen sapluuna kantaosalle. Etukappaleen kiinnitykset menevät tavallisiin Lookin sapluunan reikiin. Yritin löytää jostain asennusliikkeen, joilla olisi Lookin Pivot -sapluuna, mutta tämäkin tuotti ongelmia. Lopulta Ulmin paikallinen Sport Sohn hoiti asennuksen käsipelillä ilman valmista sapluuna. Työn ohessa valmistuikin sellainen läpinäkyvä muovisampluuna, jolla saa Lookin Pivot tai CAST:in Freetour -siteen reiät porattua. Liikkeestä myös varoitettiin asiallisesti, että muokatut monot eivät ole enää alppistandardin mukaiset. Valmis setti keräsi urheilukaupassa katseita ja ihmettelijöitä.
CAST Freetour lumella
Tässä on video ensimmäiseltä randoltani CAST Freetour -siteillä. Siinä näykyy, miten sidettä ja osia käytetään ylä- ja alamäessä.
CAST Freetour -testiä: Bschießer Tannheimertalissa
Ensimmäisen oikean randon tein näillä siteillä ja muokatuilla monoilla maaliskuun 24. päivä 2018 Bschießerille Itävallan Tannheimertalissa. Nousun aikana huomasin, että Jounin kanssa 2012 hiihdetty ränni oli laskukunnossa. Pari laskijaa oli siellä jo käynyt ja lumi tuntui vakaalta, joten päätin laskea sitä kautta alas.
CAST Freetour -testiä: Gaishorn Tannheimertalissa
Seuraavana päivänä tein toisen ja vähän isomman nousun Tannheimertalin Gaishornille. Nousua kertyi 1200 metriä laakson pohjalta eli noin pari sataa metriä enemmän kuin edellisenä päivänä Bschießerillä.
CAST Freetour -arvostelu
Paino
Ensimmäinen ero CAST Freetour -siteiden ja Salomon Guardianien välillä on paino. Sukset tuntuvat oudoilta kantaa. Lookin siteet ovat painavat, mutta painoa on enemmän kantapäällä, joten tasapainopiste muuttuu. Guardianeissa on etukappaleessa vielä nivel, joten sen painojakauma on lähes 50-50 eli yhtä paljon sekä edessä että takana. Tähän tottunee ajan kanssa.
Ylämäessä skinnaaminen tuntuu hyvältä. Ei tarvi enää nosta koko sidettä ylös joka askeleella. Tosin Alpeilla mummut ja papat hiihtelee vieläkin ohi kevyillä randokamoillaan, mutta alamäessä lasken niistä taas ohi. Guardianeilla en olisi varmaan jaksanut kahta peräkkäistä yli 1000 korkeuserometrin randopäivää.
Kantapään korokkeet
Freetourin randomoodin korotukset kantapäälle ovat hyvät. Niitä on helppo nostella sauvalla ja ne tuntuvat paljon näppärämmiltä kuin Salomon Guardianin vastaavat.
Vaihdos ylämäestä alamäkeen
Vaihdos nousumoodista laskumoodiin vaatii totuttelua. Se ei tapahdu hetkessä. Tech-siteen kärkiosat ovat hiukan tiukat asentaa, mutta tähän tottuu muutaman kokeilun jälkeen. Alppiside loksahtaa jo nyt helposti paikalleen. Irtolumi pitää muistaa ottaa vaihtolevyn ja siteen välistä pois varmuuden vuoksi. Testireissuilla oli vielä lämpimät kelit, joten en tiedä miten helposti Freetourin osat jäätyvät paikalleen kovassa pakkasessa. Tech-kärkipalat mahtuvat helposti skinien kanssa samaan pussiin ja reppuun, mutta niille tarkoitetun kuminauhan kanssa on aina säätöä hanskat kädessä.
Jarrut lukkoon
Alppisiteen jarrut saa lukolla kiinni ylämäkeä varten. Lukon vipu on valmistuksen jäljiltä terävä sieltä sun täältä ja olen sitä jo kertaalleen viilannut tylsemmäksi, ettei sormiin tule haavoja. Suksia kantaessa se tuntui vielä repivän vähän takin kangasta, joten pitää varmaan näyttää sitä viilaa vielä ihan kunnolla. Jarrulukko on myös kertaalleen jo vähän vääntynyt varmaankin kuljetuksen aikana autossa, mutta Lettermanillä sen sai oikaistua takaisin käyttökuntoon. Lukko toimii ja takasiteen jarrut pysyvät poissa tieltä, mutta täytyy muistaa käyttää hanskoja sen kanssa ja varoa sormia.
Alamäessä
Lookin siteet ovat jykevän oloiset mäessä. Siteisiin astuminen tuntuu hyvältä verrattuna tech-siteiden kanssa näpräilyyn. Etuside liikkuu ehkä 0,1 mm verran vaihtolevyssä, mutta mono poistaa tämän liikkeen, kunhan etupaine eli siteen pituus on oikein säädetty. Suksen painopisteen muutos enemmän kantapäälle vaati alussa vähän totuttelua, mutta parin päivän jälkeen en enää siihen laskiessa kiinnitä huomiota. Omassa käytössä kantapala voisi myös olla kevyempi, sillä en tarvi yli 12 DIN-arvoja. Etukappale tuntuu itseasiassa aika kevyeltä myös vaihtolevyn kanssa.
Monon etupaineesta pitää mainita, että Lookin siteen takana oleva valkoinen mittari on aika epätarkka enkä ole sitä saanut kunnolla liikkumaan, kun säädin siteiden pituutta monoille sopivaksi. Tällä hetkellä säätö tuntuu ja näyttää oikealta.
Liukulevy (AFD) rikki
Käytän laskumoodin etusiteissä WTR-monojen liukulevyä (Antri Friction Device, AFD), koske se sopii paremmin muokattuihin monoihin. Valitettavasti valkoinen liukulevy lähti jo irti alustaastaan, kun olimme laskemassa Söldenin jäätiköllä. Liima tai levyn muovinen kiinnike meni kevyessä käytössä rikki, ja lopulta se hukkui jonnekin Söldenin mustille rinteille. Tämä ei tullut täysin yllätyksenä, sillä liukulevyjen ongelmista oli jo mainittu TGR-foorumin mainiossa CAST Touring -viestiketjussa. Odottelen CASTiltä tuesta vastausta tähän ongelmaan.
Teoriassa sidettä ei pitäisi käyttää ilman kunnollista AFD-liukulevyä, mutta kokeissa en huomannut etusiteen laukeamisen vaikeutuvat huomattavasti. Pidän kyllä DIN-arvot alakantissa, kunnes tämä vika on korjattu. Tällä hetkellä DINit ovat sekä edessä että takana kahdeksassa enkä ole vielä lentänyt siteistä ulos. Guardianeissa arvot olivat 11:ssa ja etuside tapasi aueta kovemmassa menossa.
Tech-muokatut monot
Fischerin monot ovat vanhat ja luotettavat. Toistaiseksi tech-muokkauksen jälkeen en ole törmännyt uusin ongelmiin. Jos niitä tulee, niin ostan uudet monot, sillä viiden kauden jälkeen on naarmuja ja halkeamia tullut riittävästi monojen pehmeään muoviin.
Siteen laukeaminen
En ole vielä tositilanteessa saanut Lookin siteitä laukeamaan. Viime vuosina ongelma on enemmän ollut siinä, että huonot siteet laukeavat omituisen helpoissa tilanteissa ja sitä myötä laskemisesta on tullut varovaisempaa. Nyt kun tätä siteen laukeamista miettii, niin olisi varmaan hyvä varmistaa DIN-normin mukainen laukeaminen paikallisessa urheiluliikkeessä, jossa on tähän tarkoitukseen sopiva kone käytössä.
Yhteenveto
Onko CAST Freetour -side parempi kuin Salomonin Guardianit? Ylämäessä kyllä. Alamäessä kyllä. Laadun puolesta ei ainakaan vielä.
Epäilen, että AFD-liukulevyjen ja jarrun lukituksen kanssa tulee vielä ongelmia vastaan, mutta toivottavasti CASTin kaverit auttavat näiden kanssa.
Toivottavasti tämä projekti tulisi pian sellaisen tilanteeseen, että voin alkaa luottaa siteisiin sekä ylä- että alamäessä.
-Mikko