hiihtokoulu, Lapset, Lumileiri, Oppiminen, Peuramaa, Ratalaskukoulu, Ruka

Hiihtokoulun lumileiri

Julkaistu: 27.11.2016

Peuramaan Lumileiri_2016Monet hiihtokoulut aloittavat kauden hiihdonopettajien yhteisellä lumileirillä. Peuramaan hiihtokoulun perinteisiin on kuulunut marraskuun kolmantena viikonloppuna pidennetty viikonloppuleiri lumivarmassa Rukalla, Kuusamossa.

Mikä on lumileiri?

Lumileiri on hiihtokoulun yhteinen tilaisuus hiihdonopettajille, minkä avulla valmistaudutaan tulevaan laskukauteen, jaetaan tietoa ja kokemuksia sekä opitaan uutta ja hiotaan omia taitoja. Monet etelän keskusten hiihtokoulut menevät pohjoiseen, jotta lumileiri saadaan pidettyä varmasti lumivarmoissa olosuhteissa ennen kuin omat keskukset eteläisemmässä Suomessa aukeat. Pohjoisen keskukset taas monesti pitävät lumileirit ennen varsinaisen turistikauden alkamista, jotta myös kausiopettajat pääsisivät nauttimaan näistä tilaisuuksista. Lumileiri on hiihtokoulukohtainen asia ja välttämättä lumileiriä ei edes kustannussyistä järjestetä joka vuosi. Samoin kustantaako hiihtokeskus/hiihtokoulu kokonaan vai osan lumileiriä on myös hiihtokoulukohtainen asia. Samoin onko osallistuminen lumileirille ns. ”pakollista” vai vapaaehtoista vaihtelee hiihtokouluittain.

Mitä lumileirillä voi oppia?

Kauden 2016-2017 Peuramaan lumileirillä koulutuksen aiheena oli Ratalaskukouluilaisten valmentaminen ja jatkotason tunnit. Tällä kertaa kouluttaja oli Rukan hiihtokoulun oma kouluttaja ja kausiopettaja. Ulkopuolisen kouluttajan käyttö monesti avartaa mahdollisuuksia nähdä oman ”kehän” ulkopuolelle. Samoin vieraampi kouluttaja herättelee ajatuksia ja erilaisia kysymyksiä uudesta näkökulmasta. Tämän vuoden kouluttajalla oli kokemusta nuorena ratalaskemisesta, master laskutouhuista, Ski Sport Finlandin koulutusohjelmasta, joten paljon hyviä kokemusperäisiä vinkkejä liittyi koulutukseen.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Lumileiri_Ruka_2016Monellekin tutut Peuramaan opettajat ”oppilasrivissä”.

Ensimmäisenä koulutuspäivänä hiomme enemmän ”ruostuneita” taitojamme kesän jäljiltä eli yksinkertaisesti haimme suksituntumaa. Varsinaisen treenaamisen aloitimme mitenkä hyödyntää erilaisia ja hyvin yksinkertaisia ratoja ihan perustason harjoitteissa. Opimme löytämään lapsioppilaille mielekästä tekemistä perusratoja laskemalla yksikertaisessa rinteessä ja samalla opettamalla kehonhallintaa ja löytämään oivalluksia käännösten tekemisessä. Lopulta pääsimme itse laskemaan ”SuomiSlalom” rataa Vuoselin rinteeseen. Harmittavasti meidän kannalta kaikkien varsinaisten treenirinteiden rata-ajat olivat jo ajat sitten varattu eri alppiseurojen ratatreeneille. Kyseisenä viikonloppuna Rukalla riitti nuoria alppihiihtäjä lupauksia treenailemassa, niin kotimaasta kuin Venäjältä.

Lumileiri_Ruka_2016Perusratatreenien opettelua pienemmille oppilaille.

Toisena päivänä pääsimme treenaamaan oikein kunnolla omia taitojamme ja samalla kävimme läpi ns. selkeää opetuspolkua. Ensin harjoitteita aurakäännöksellä ja sen jälkeen vastaavat harjoitteet käännösyhdensuuntaisin suksin eli luisuvina käännöksinä ja lopulta leikkaavina käännöksinä. Tahti treenaamisessa oli vauhdikas ja päivän päätteeksi jalat tiesivät laskeneensa.  Päivän päätteeksi katselimme laskuvideoitamme kahden päivän ajalta ja analysoimme niitä.

Lumileiri_Ruka_2016Kuru -rinteessä oli loistavaa treenata monellakin tavalla eri harjoitteita.

Kolmantena päivänä nautimme vain omasta laskemisesta kunnon talvisissa tunnelmissa lumisateessa ja mietiskellen oppimiamme asioita. Muutamat vaihtoivat jopa lajia ns. oman mielilajinsa pariin eli lumilautailuun tai telemarkiin ja osa taas viihtyi parkin puolella enemmänkin.

Ruka_VuoseliVuosselin rinne lumisateessa.

Kaikkein parasta antia laskemisen lisäksi on yhteiset hetken muiden hiihdonopettajien kanssa. Hiihdonopettaja yhteisö koostuu nuorista 19-vuotiasta aina jo eläkeiän saavuttaneeseen 68-vuotiaaseen opettajaan. Joukkoon mahtui siviiliammattien kirjoa laidasta laitaan ja opiskelijoita. Laskuhistoriaa ja kokemuksia oli syntynyt hyvin erilaisista vaiheista. Päivällispöydän ääressä keskustelimme missä kukakin oli laittanut laskettelusukset ensimmäistä kertaa jalkaan? Milloin kukakin oli käynyt itse ensimmäisen hiihtokoulussa? Välineet, hiihtokeskukset sekä aika oli muovannut hyvin mielenkiintoisia omakohtaisia tarinoita lajin parissa. Niistä riittikin keskustelun aihetta pitkälle yöhön..

 

 

Avainsanat:
, ,

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *