Yleinen

Freeski-testiä Stubaissa

Julkaistu: 13.11.2015

Freeski-testiä Stubaissa

Stubain jäätikkökeskuksessa pidettiin laskuvälinetestit viime viikonloppuna. Osuin paikalle aivan sattumalta, mutta päätin maksaa 30€ osallistujamaksun ja tehdä yhden laskun mittaisen testin muutamalle mielenkiintoiselle Atomicin, Salomonin ja K2:sen vapaalaskusukselle. En löytänyt muilta merkeiltä minulle mielenkiintoisia suksia testiin.

Kriteerini suksien valintaan oli, että niiden täytyy sopia laskutyyliini ja
olla hauskoja laskea. Tykkään laskea yhdella suksiparilla rinteitä, putskua, offareita ja parkkia. Olen entinen kumparehiihtäjä ja tykkään vieläkin reileistä ja hyppyreistä randoilun ja puuterin lisäksi. Suksen pitää olla hauska, karveri rinteessä, kimmoisa pienissä ja isoimmissa hypyissä sekä hyvä vaihtelevassa maastossa ja lumessa. Nykyiset sukseni ovat Mr Pollards Opus Line:ltä, joissa on 118mm vyötärö, 185cm pituutta, leppoisa kärki- ja kantarokkeri, normaali jalkavuus monon alla ja 17 metrin kääntösäde. Pituutta minulla on 182 cm ja keveyttä 65 kiloa, ja lisäksi noin 5 kg painoinen reppu on aina selässä. Aikaisemmin hiihdin useamman vuoden myös K2 Hellbent:eillä, joitka olivat 122mm leveät, 189 cm pitkät ja tolkuttoman painavat. Yritin löytää kevyitä hiilikuitusuksia testiin, mutta näissä testisuksissa oli kaikissa vain alppimonoon sopimattomat randositeet. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten parkkilaskija vetää superkevyillä hiilikuitulankuilla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

img

Testiratana toimi sininen rinne Stubain huipulta Eisgrat-asemalle asti. Rinteessä oli jäätä, kumpareita, loskaa ja möykkyistä ja kovaa offaria. Putskua ei ollut tarjolla, mutta nämä kaikki sukset toimivat varmasti hyvin syvässä lumessa. Verrattuina vanhoihin ja kolhittuihin Opuksiini, kaikissa suksissa oli terävät ja ehjät kantit eli pitoa jäällä.

Seuraavaksi listaan sukset paremmuusjärjestyksessä täysin subjektiivisen kouluarvosanan kera.

K2 Petittor: 9+

petittor

Levein (120mm/179cm) oli yllättäen myös hauskin. Sean Petit:in pro-mallin täytyy olla hyvä hypyissä, putskussa ja nopeissa surffikäännöksissä, ja onhan se. Suksessa on rokkeria kärjessä ja kannassa sekä hiukan normaalia jalkavuutta keskellä. Suksi karvaa hyvin jäällä. Se on nopea kumpareissa ja sillä hyppää näppärästi muutaman kummun yli. Suksi tuntuu rauhalliselta, kun karvailee kovalla ja möykkyisellä offarilla. Se ei ole kevyt, ja kärki ja runko hötkyvät kuten Hellbent:ien sukulaiselta voi odottaa, mutta suksi tottelee silti hiihtäjää koko ajan. Hypyt tvistereillä ja laskeutumiset takaperin eli feikkinä tuntuvat mukavilta. Toivoisin suksiin vähemmän painoa ja hyllyvää tärinää sekä hieman rauhallisempaa rockeria kärkeen ja kantaan.

K2 Pinnacle 118: 9

pinnacle

Seth Morrison pro-malli tarkoittaa nykyään sitä, että suksi toimii isoilla vuorilla ja randolla. Leveyttä on 118mm keskellä ja pituutta 184 senttiä. Suksi karvaa hyvin jäällä ja tuntuu nopealta kumpareissa. Siitä löytyy myös poppia eli kimmoisuutta hyppyihin. Möykkyisellä ja kovalla offarilla suksi tuntuu tukevalta sekä karvaillessa ja luisuttelussa. Mieto kärkirokkeri ja normaali jalkavuus monon alla tuntuvat hyviltä, mutta kanta on suora, joten feikkiländit eivät houkuta. Toivon lisää keveyttä ja rokkeria kantaan.

Salomon Rocker2 100: 9-

rocker2 100

Leveyttä on vain sata milliä ja pituutta 186 senttiä. Suksi tuntuu todella kevyeltä, mutta silti vakaalta käännöksissä. Kärki ja kanta ovat kotonaan jäisellä rinteellä ja kumpareissa. Offariröykkyytyksessä suksi elää enemmän, joten ehkä keveys tarkoittaa vähemmän vaimentavia materiaaleja. Karvailu tuntuu vähän lattealta. Ehkä kääntösäde on isompi kuin K2:n malleissa. Toivoisin lisää leveyttä ja vähemmän korkeataajuista tärinää huonolla lumella. Valitettavasti leveämpiä Rocker2 malleja ei löytynyt testiin tällä kertaa.

Atomic Automatic 102: 8½

automatic 102

180 senttinen suksi tuntuu todella kevyeltä ja kärjen ja kannan rockerit ovat mukavan konservatiivisia. Normaalia jalkavuutta löytyy myös. Suksi karvaa hyvin jäällä. Pukkelissa suksi kulkee vikkelästi, mutta hypyistä puuttuu hieman poppia. Kovalla offarilla oli hauskaa, mutta suksen kärki vatkaa hieman liian hermostuneesti minun makuuni. Toivoisin vaimennusta suksen kärkeen, lisää karverifiilistä ja poppia hyppyihin.

Atomic Automatic 118: 8+

automatic 117

186 senttinen suksi tuntuu todella kevyeltä, mutta kärjessä on rokkeria, korkeutta ja painoa liikaa. Kärkiä heiluu levottomasti jäisessä karvauksessa, kumpareissa sekä kovalla offarilla. Suksi ei lähde helposti hyppyyn mukaan. Vähän liian erikoistunut puuterisuksi minun makuuni.

Salomon Q-Lab: 7½

qlab

183 senttinen suksi tuntii raskaalta ja näyttää perinteiseltä. Kärjessä on rokkeria, mutta kanta on suora. Kääntösäde on pitkä, joten laskijan pitää käskeä suksea lyhyempään käännökseen. Ei tunnu hyvältä jäällä. Menee suoraan kumpareissa ja offarilla, mutta ei karvaile kivasti. Hypyistä puuttuu kimmoisuutta ja paino haittaa ilmassa. Suksi ei sovi kevyelle kaverille.