Oppiminen, Yleinen

Vesipalloa pelaten uuteen laskukauteen

Julkaistu: 28.11.2016

Vesipallo_peli_2Harjoitusottelu Gladius – Salon Uimarit, 22.11.2016, kuva Tuuli Suominen

Olen entinen kilpauimari, joten uinti on ollut itselleni helppo tapa pitää kuntoa yllä. Olen treenannut vuosia niin Cetuksen kuin Gladiuksen Masters ryhmissä. Valmensinkin pari talvea Masters ryhmää Kirkkonummella. Viimeisen kilpauintistarttini uin aikoinaan kesällä 1991 SM-kisoissa Espoonlahdessa. Tämän jälkeen en ole suostunut vedessä kilpailemaan, mutta vesipallo teki tähän poikkeuksen.

Käytännössä ajauduin vesipallon pariin puolittain vahingossa. Joku säännöllinen urheilu on mielekästä, joka väkisin pakottaa lähtemään pois kotisohvalta ja pitämään kuntoa yllä talvea varten. Kirkkonummella Gladiuksen Masters -ryhmän loputtua, pohdin viitsinkö ajaa parina iltana viikossa Espoon puolelle vain mitä muuta tilalle? Hyvä ystävättäreni oli pelannut miehensä kanssa harrastevesipalloa Kirkkonummella vuoden verran ja he houkuttelivat minut mukaan pelaamaan ja he kehuivat kilpaa treenien rankkuutta. En ole koskaan treenannut aktiivisesti mitään joukkuepeliä, joten edessä oli minulle monta uutta ulottuvuutta. Siitä se sitten lähti elokuussa lajiin tutustuminen..

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kirkkonummen Gladiuksessa on ollut  kymmenen vuoden ajan aikuisten harrastevesipallojoukkue. Vesipalloa treenataan Kirkkonummen uimahallissa aina tiistai-iltaisin klo 20:30 – 22:00 (uimahallin sulkeuduttua yleisöltä). Treenit koostuvat kolmesta osa-alueesta:

  • Verryttelystä ja uinnin tekniikkaharjoitteista
  • Vesipallon käsittelytaitojen ja pelistrategian treenaamisesta
  • Itse vesipallon pelaamisesta

Treeneissä käy niin miehiä kuin muutamia naisiakin. Kaikilla pelaajilla on into oppia kokoajan lisää vesipallon saloja ja saada kunnolla sykkeet nostettu treeneissä.

Vesipallo_pallotteluaVesipallopallottelua. Kuva Tuuli Suominen

Eniten vesipallon pelaamisessa itselleni on haasteita tuonut lajin fyysisyys eli pelatessa  uidaan kovia spurtteja ja käydään vastapuolen pelaajaa  hyvinkin fyysisesti ”käsiksi”. Mustelmia ja kolhaisuja tulee väkisinkin halusi tai ei. Vaikeinta minulle on ollut hahmottaa pelitaktiikkaa. Kaikkien sääntöjen oppiminen on vielä vaiheessa. Oikea kätisenä ja yhden oikean olkapääleikkauksen läpikäyneenä, vesipallon heittäminen ja kopin ottaminen sekä puolustaminen on ottanut koville olkapäässä. Aikoinaan sain ankkurihissin ankkurikapulan opetustilanteessa olkapäähäni, joka vaati leikkaushoitoa.

Vesipallo_peli_1Harjoitusottelusta 22.11.2016 ”ainoana naisena kentällä”. Kuva: Tuuli Suominen

Vaikka olen kaikin puolin yrittänyt vältellä urheilussa kilpailemista. Nyt en pystynyt enää välttämään vesipallon harjoitusottelua. Olihan se monella tapaa uusi ja erilainen kokemus ja toisaalta minulla ei ollut mitään paineita harjoitusottelua kohtaan.

Suomessa on valitettavan vähän harrastelija vesipallojoukkueita. Kirkkonummen Gladius on useampaan otteeseen pelannut harjoitusotteluita Salon Uimarien vesipallojoukkuetta vastaan. Synkkänä syksyisenä iltana 22.11.2016 oli näiden kahden joukkueen kohtaaminen Kirkkonummen uimahallissa. Paikalla oli SM-tason vesipallotuomari Kalle Nousiainen, joten ottelu varmasti tuomittaisiin oikeilla säännöillä. Tarkoituksena oli pelata 4 x 10 minuutin erää, mutta allasajan salliessa peliä pelasimmekin 5 x 10 minuuttia. Olin Gladiuksen puolelta ainut nainen, joka pelasi kaikki viisi erää. Toinen joukkueemme naisesta luovutti kolmannessa erässä, pelin kovan vauhdin takia. Muut joukkueemme naiset olivat syystä tai toisesta poissa. Vastapuolella taas ei ollut tällä kertaa yhtään naisia mukana pelaamassa, aikaisemmin oli ollut. Peli oli ainakin itselleni varsin nopeatempoinen ja onneksi hyvästä uimataidostani oli paljon etua. Vaikkakin edelleen itselleni pelin lukeminen tuotti vaikeuksia sekä maalit jäi tekemättä yrityksistä huolimatta. Itselleni jäi vielä paljon opittavaa, mutta oli todella kiva pelata. Harjoituspeli päättyi; Gladius – Salon Uimarit 18-22. Pelissä ei suljettu ketään pois eikä jäähyjä tullut. Salon joukkueen maalivahti teki upean jalkatorjunnan, josta tuli puheenaihe pelin päätteeksi.  Itselleni pelistä jäi muutama isompi mustelma puolustustilanteista.

Positiivisesti olen yllättynyt vesipallon pelaamisen kuntovaikutuksista!

Avainsanat:
,

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *