backcountry, lumilautailu

Arktinen valonpilkahdus

Julkaistu: 04.12.2017

Laskukauden aloitus odotuttaa vielä itseään, mutta tulipa katsottua ensimmäinen lumilautailuun liittyvä leffa tälle syksylle. Antti Autin vapaalaskudokkari Arctic Lights löytyy Vimeosta maksullisena* ja oli ihan hyvä tapa viettää räntäsateinen ilta kotisohvalla. *Ilmaisena Yle Areenasta alkaen 17.12.

Dokkari käsittelee Autin hivenen pakkomielteistä suhtautumista hyvien käännösten metsästykseen. Laskemista on jonkun verran, siitä alun putskuiloittelut Pyhällä tuo ihan järjettömän poltteen päästä laskemaan. Sen jälkeen on sitten isompaa kukkulaa ensin Björklidenissä ja Abiskossa, lopuksi Huippuvuorilla. Huippuvuorilta leffassa on turhan paljon maisemakuvaa, vaikka hienolta siellä toki näyttää. Muutenkin leffassa olisi ollut vähän tiivistämisen varaa tai sitten asiaa olisi voinut tuoda enemmän – pituus sinänsä oli sopiva, reilu tunti. Toisaalta viipyilevä luontokuvaus ehkä toi juuri halutunlaisen tunnelman, sitähän se vapaalasku pääosin on, luonnossa olemista, eihän ne käännökset oikeassakaan elämässä ole kovin montaa minuuttia koko vapaalaskupäivästä.

Kohteiden tuttuus ja saavutettavuus Huippuvuoria lukuunottamatta tuo katsomiskokemukseen plussaa, kaikissa noissa mainituissa on itsekin tullut takamaastoissa kivuttua, vaikkakin vähän eri profiilin laskulinjoilla.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Katsoessa tuli todella vahvasti fiilis, että pitäiskö sitä kuitenkin yrittää livahtaa takamaastotouhuihin taas jossain välissä. Just joku Abisko-Riksgränsen alue olisi melko helposti saavutettava. Toisaalta dokkarissa tuotiin esiin niitä varjopuoliakin, eli odotteluksi saattaa mennä kelien puolesta ja laskut ei aina ole nautinnollisia vaan lumiolosuhteet saattaa olla ihan karmeata jäätä, korppua ja tömpyrää.

Björkliden 2007

Kuva Björklidenistä 2008. Minä, Anssi ja Katja kivutaan, Outi otti kuvan.

Lisäksi iski sellanen semi stressi, että jos nyt iskisi lumikengät jalkaan ja laskukamat selkään, niin kuinka nopeasti alkaisi puuskututtaa? Leffassa Autti näytti painelevan pääosin lumikengillä eikä splitillä, ja mikäs siinä kun kerran kunto riittää. Tuli jotenkin välitön tarve lähteä lenkille kyselemään rapistuneen pohjakunnon perään ja kakkosvaihtoehtona tutkailla vähän Jonesin splittivalikoimaa.

 

Avainsanat:

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *