Japani, TÄ?, Tokio, valokuvat

Toki – tokiossa!

Julkaistu: 05.2.2014

Sumimasen sano japanilainen ja tarkoittanee anteeksi – siispä pyydän anteeksi hieman hiihtoaiheesta poikkeavaa postausta näin kesken hiihtokauden, mutta kun tuli tuolla mualiman eniten asutussa kaupungissa käytyä Japanin reissun päätteeksi, niin tässäpä nyt pienoinen raportti Tokion sykkeestä.

 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Sumopainiturnauksessa!

Ryōgoku Kokugikan sumoareena

Kahtena aikaisempana talvena minulla on hiihtohommelit painaneet sen verran rankasti vaakakupissa maksimilaskupäivien osalta, että vaikkakin matka on käynyt nousevan auringon maahan, niin tuo ihmekaupunki Tokio on jäänyt täysin kokematta. Ainoastaan auton ikkunasta on tätä suurkaupunkia ihmetellyt.

Pyhättö keskellä kaupunkia

Mt.Fuji Skytree-townista kuvattuna

Nyt 2014 Japanin reissulla teimme asiaan poikkeuksen ja ennen kotiinlähtöä varasimme Tokion ytimestä hotellihuoneet kolmeksi yöksi, joten pari kokonaista päivää oli myös aikaa tutustu tai oikeammin raapaista Tokion mystistä pintaa. Itse Tokiossa asuu siis n.13,2miljoonaa ihmistä ja suur-Tokion alueella on kokonaiset yli 36miljoonaa asukasta, joten kööriä piisaa. Aikasemmin on tullut käytyä useissa suurkaupungeissa ja metropoleissa maailmalla, mutta Tokio kyllä erottuu edukseen meikäläisen silmissä varsinkin seuraavissa seikoissa:

  • Siisteys – kaupungista ei löydy juurikaan roskia mistään, eikä tupakantumppeja. Samalla kuitenkin ihmetystä herättää myös se, ettei roska-astioita ole juuri missään – roskat siis kaiketi viedään kotiin ja hukataan siellä?
  • Haju – useimmiten suurkaupungeissa vallitsee jos jonkinmoinen kakan tai jätteen tuoksu, tai liikenne vaan sinällään jo aiheuttaa pahoja hajuja, Tokiossa ei!
  • ”Hiljaisuus” – joko kaikenlainen raskasliikenne tms. on sijoitettu korotetuille tai maan alle kaivetuille väylille, tai sitä ei vain ole, ovat syitä kaupungin seesteisyyteen ja hiljaisuuteen. Liikenteen melua ei ainakaan allekirjoittanut huomannut missään vaiheessa. Vaan kylläpä sähköautojakin tuntui kaduilla rullailevan kovasti.
  • Turvallisuus – tai ainakin turvallinen tunne kaupungilla. Tilastojen mukaan Tokion on maailman turvallisin suurkaupunki, totta vai tarua, fiilis oli ainakin joka paikassa varsin riskitön.
  • Kiireettömyys – Jo meidän koto-stadissamme väki juoksee kuin hullut konsanaan, Tokiossa jopa turistina tuntuu, että paikalliset ovat jaloissa. ”Do not rush” lukee myös metrossa…
Meikäläinen mertopysäkillä matkalla ties minne?

Ja se metro… Nerokas numeroitu asema- ja junalinjajärjestelmä tekevät navigoinnista varsin yksinkertaista. Etukäteen ei siis kannata pahemmin ottaa ressiä julkisilla kulkemisesta, vaan englanniksi löytyy kaikki tarvittava, asemien nimet ovat länkkäriaakkosin, sekä porukka varsin avuliasta apua pyydettäessä!

Mm. Korean sodan muistolle pyhitetty pyhättö

Maisemointi Tokyo-towerista

Tokyo-towerissa myös kaljalla istuskellessa maisemien ihastelu onnistuu.

Shibuya kuuluisa crisscross-risteys

Moilanen ihan ihmeissään väenpaljoudessa

Roppongin yöelämässä ei turistinkaan tarvitse tuntea oloaan turvattomaksi

Hyvää ruokapaikkaa etsiessä kannatta A)poiketa sivukujalle ja B)katsoa ylöspäin…